Deficitet mutatott a termékek külkereskedelme

Magyarországon az előző év februárjához képest az export euróban számított értéke 18, az importé 29 százalékkal volt magasabb.

Magyar Nemzet
2022. 04. 07. 9:31
null
Debrecen, 2016. április 18. Építõanyagok rakodása az udvari depóban a GSV Kereskedelmi Kft. (Gulyás Tüzép) építõanyag-telepén. A 25 éves cég áruházában és tüzép telepén - 50 ezer négyzetméteren - csaknem 100 ezer terméket kínál a lakosság és az építõipari vállalkozók, kivitelezõk részére. A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) program hatására a korábban tapasztaltakhoz mérten 20 százalékkal többen keresik fel a Kft. telephelyeit. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön jelentette a Központi Statisztikai Hivatal a külkereskedelem februári eredményeit, első becslés alapján. Eszerint 

a második hónapban a magyar export euróban számított értéke 17,7 százalékkal, az importé 29,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. 

A külkereskedelmi egyenleg 876 millió euróval romlott, 91 millió euró deficitet mutatott.

A kivitel értéke februárban 11 milliárd 403 millió eurót (4069 milliárd forintot), a behozatalé 11 milliárd 494 millió eurót (4101 milliárd forintot) tett ki. Januárhoz viszonyítva a kivitel 9,5 százalékkal, míg az import 7,9 százalékkal emelkedett hazánkban – közölte a hivatal, amely úgy számolt, hogy az év első két hónapjában 

az export 17,2 százalékkal, az import 31,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, 

miközben az egyenleg 2,066 milliárd euróval romlott, 335 millió euró volt a kéthavi hiány.

– Az orosz–ukrán háború érdemben felülírta a külkereskedelmi kilátásokat. 

Az energiahordozók és más nyersanyagok árainak drasztikus emelkedése meredeken rontja a cserearányokat, amit csak kismértékben ellensúlyozhat a gabonaárak megugrása – értékelte az adatokat Suppan Gergely a lapunknak küldött elemzésében. 

A Takarékbank vezető elemzője felhívta a figyelmet, hogy az Oroszország elleni szankciók és ellenszankciók, valamint az ukrajnai háborús helyzet miatt visszaesik az oda irányuló export, bár ennek nagy részét más piacokra lehet irányítani. 

A beszállítói láncok megszakadása miatt fennakadások lehetnek az ipari termelésben és az exportban. 

Összességében tehát jelentősen rontja a külkereskedelmi egyenleget – állapította meg.

Suppan Gergely szerint pedig az exportpiaci kilátásokat az energia- és élelmiszerárak által vezérelt meredek infláció miatt csökkenő reáljövedelmek és vásárlóerő is ronthatja.

Forrás: KSH, Takarékbank-előrejelzés

Az elemző az első féléves előrejelzésében a beruházások és a fogyasztás élénkülésével a külkereskedelem többletének csökkenésére számít, míg az ellátási problémák, a chiphiány fokozatos enyhülése, valamint új termelőkapacitások üzembe helyezése miatt a második fél évben már ismét javulhat a külkereskedelmi egyenleg. 

– A háború miatt azonban idén hiányba fordulhat a külkereskedelem a tavalyi 1,9 milliárd euró többlet után – közölte, megjegyezve, hogy a kivitel kilátásai továbbra is kedvezőek lennének, mivel a korlátozások feloldásával jelentősen élénkülhetnének a külpiacaink, például a németországi, ahol kedvezőek az autógyártók exportkilátásai.  

Megállapította, hogy a külső hatások miatt 

jelentős bizonytalanságok övezik az idei külkereskedelmi teljesítményt, amely azonban új kapacitások kiépülésével a következő években újra emelkedhet.

Borítókép: emelkedett az import aránya a tél végén. (Fotó: Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.