Elon Musk bevásárolt a Twitterbe

Nemrég jelentős mennyiségű Tesla-részvényt adott el Elon Musk, azonban a pénznek mindjárt talált is helyet: alaposan bevásárolt a Twitterbe, kedvenc közösségi médiájába, ahol váratlan és időnként meglepő közlendőit szokta megosztani a közönséggel. A Twitter-részvények árfolyama 27 százalékkal emelkedett a hírre.

Fellegi Tamás Péter
2022. 04. 05. 19:20
MUSK, Elon; LASCHET, Armin
Grünheide, 2021. augusztus 13. Elon Musk, a Tesla Motors amerikai elektromosjármû-gyártó és a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat vezérigazgatója (j) nyilatkozik a sajtó képviselõinek a Tesla Gigafactory nevû gyárának építési területén a Berlin szomszédságában fekvõ Grünheidében 2021. augusztus 13-án. Balról Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kormányfõje. A Tesla elsõ európai gyára várhatóan 2021 végén kezdi meg a mûködését. MTI/EPA/DPA-Zentralbild/Patrick Pleul Fotó: Patrick Pleul
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tesla autógyár és a SpaceX űrcég legendás vezére ezúttal újabb vállalkozásban jelent meg tulajdonosként: megvásárolta a Twitter részvényeinek 9,2 százalékát, legalábbis március 14-én ennyivel rendelkezett, hiszen nem kizárt, hogy többet is vásárol. Mindenesetre ezzel a legnagyobb tulajdonos lett, az utána következő második legnagyobb részvényes a cég alapítója, Jack Dorsey, aki mindössze 2,25 százalékot birtokol. 

Ez arra utal, hogy a társaság szerkezete rendkívül szórt, nem voltak benne meghatározó tulajdonosok: alapok és kisbefektetők birtokában van a papírok többsége. Ez valószínűleg szerepet is játszhatott Musk döntésében, hisz tudta, hogy a részvények közel tizedének megvásárlásával gyakorlatilag irányt szabhat a cégnek. Ezt a lehetőséget értékelték  is a befektetők: 

hétfőn 27 százalékkal emelkedett a Twitter árfolyama.

A cég kiválasztása egyébként is logikusnak tűnik a legendás vállalkozó számára: a Twitteren az elmúlt években sokszor tett megdöbbentő vagy éppen tréfás bejelentéseket, de ha olyan kedve volt, egy-egy kriptodeviza nevének megemlítésével forgatta fel a piacot. Elon Musk szavaira sokan figyelnek: nyolcvanmillió követője van a Twitteren, ami teljesen érthető, miután a Tesla és a SpaceX eredményei alapján korunk egyik legsikeresebb, ha nem ténylegesen is legsikeresebb vállalkozójáról van szó. Musk kifejezetten tudatos felhasználója a Twitternek: nemcsak egy-egy termék piacát manipulálta bejegyzéseivel, de például ősszel megszavaztatta követőit, hogy eladja-e Tesla részvényeinek tíz százalékát.

A döntés nyilván nem függött a szavazástól, hisz a részvényekhez lejáró opciók formájában jutott Musk, és ebben az esetben a tetemes árfolyamnyereség utáni adót akkor is ki kellett volna fizetnie, ha megtartja a részvényeket. Miután több milliárd dolláros összegről van szó, nyilvánvaló volt az eladás, pláne, hogy Musk maga is kissé túlértékeltnek tartotta 1200 dolláros áron a Tesla-részvényeket. Mindazonáltal a követők megszavazták az eladást: hárommillióan jeleztek, és 58 százalékuk az eladás mellett döntött, így mindenképpen lett olyan hatás, hogy a nagyvállalkozó ad közönsége véleményére.

Elon Musk tehát igen tudatosan használta a Twittert, és ennek alapján nem zárható ki, hogy 

tulajdonosként a cég fejlesztéséért, sikeréért és így értékének növekedéséért is sokat tud tenni. 

Az egy nap alatti 27 százalékos emelkedés mindenesetre ezt a várakozást tükrözi.

Borítókép: Elon Musk (Fotó: MTI/EPA/DPA-Zentralbild/Patrick Pleul)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.