Elon Musk Twitter-konzultációt hirdet részvényei sorsáról

A világ leggazdagabb embere megkérdezi a követőit, hogy eladja-e Tesla részvényeinek tíz százalékát.

Fellegi Tamás Péter
2021. 11. 07. 16:40
MUSK, Elon
Grünheide, 2021. augusztus 13. Elon Musk, a Tesla Motors amerikai elektromosjármû-gyártó és a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat vezérigazgatója látogatást tesz a Tesla Gigafactory nevû gyárának építési területén a Berlin szomszédságában fekvõ Grünheidében 2021. augusztus 13-án. A Tesla elsõ európai gyára várhatóan 2021 végén kezdi meg a mûködését. MTI/EPA/DPA-Zentralbild/Patrick Pleul Fotó: Patrick Pleul
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ jelenlegi leggazdagabb embere, Elon Musk követőihez fordult a Twitteren szombaton, hogy nyilatkozzanak, mit tegyen részvénycsomagjával. A követők száma nem kevés: 62,5 millió, vagyis kicsit több mint Olaszország és kevesebb mint Franciaország lakóinak száma. A meglepő lépésekkel nem ritkán előálló üzletember mindazonáltal az eredményt nem tekinti kötelező érvényűnek, csak irányadónak, mivel opciók révén a rövidesen birtokába kerülő részvények egy részét mindenképpen el szeretné adni.

Musk már korábban említette, hogy véleménye szerint már túl magas a részvényár, de ennek ellenére tovább emelkedik (vélhetően pont azért, mert sokan esést várva short pozíciókat nyitottak, de mivel az ár tovább emelkedik, a korábbi shortosok nem bírják a további veszteséget, és zárásra kényszerülnek, azaz nagy összegben kell részvényt vásárolniuk, még feljebb hajtva az árat).

A részvény valóban csillagászati magasságokban van fundamentális alapon, ezért teljesen logikus, hogy Musk a lejáró opciók révén nemsokára birtokába kerülő jelentős részvénycsomag kisebb-nagyobb hányadát el akarja adni, noha ezután 53 százalék adót kell fizetnie (a világ leggazdagabb embere esetében ezt nehéz lenne igazságtalannak minősíteni). Az opciókat pedig a lejáratig le kell hívnia, hisz csak ekkor kerülnek birtokába a részvények, mivel az opció egy jog, hogy egy adott napig adott mennyiségű részvényt adott áron megvásároljon (az ár alig több mint hat dollár, miközben a piaci ár jelenleg 1200 dollár körüli).

Az elmúlt napokban egyébként a Tesla igazgatótanácsának jelenlegi és korábbi tagjai is eladtak részvényeikből és opcióikból, látva a részvény meredek emelkedését, és figyelembe véve túlárazottságát. A papír 34 százalékkal emelkedett az elmúlt hetekben azt követően, hogy bejelentették: a Hertz autókölcsönző 100 ezer Teslát vásárol flottájába.

Musk kérdése a Twitteren követőihez úgy szól, hogy eladja, vagy megtartsa összes Tesla részvényének tíz százalékát, amiből nem derül ki, hogy ez az opciókból származó részvényekkel együtt, vagy azok nélkül számolt tulajdonára vonatkozik. 

Hogy pontosan mennyi részvénye van, azt pontosan nem tudni, az utolsó adat múlt év végéről van, amikor a Tesla részvényeinek 22,4 százalékát birtokolta. 

Ha a mostani opcióiból származó részvényeket eladja, ez körülbelül két százalékkal növeli a közkézhányadot, ami nagyságrendileg a 22,4 százalék tizede, így nem kizárt, hogy a kérdés erre a csomagra vonatkozik.

Borítókép: Elon Musk (Fotó: MTI/EPA/DPA-Zentralbild/Patrick Pleul)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.