Marad a családokat védő árstop

A háború okozta áremelkedések hatásainak csökkentése érdekében július elsejéig meghosszabbította a kormány az üzemanyagokra, illetve az alapvető élelmiszerekre érvényben lévő árstopintézkedéseket – közölte a szerdai kormányülést követően Orbán Viktor. A miniszterelnök bejelentése a magyar családok védelmét szolgálja, amely a kiskereskedelmi szereplők szerint is fékezi az inflációs hatásokat a boltokban és a benzinkutakon, több pénzt hagyva a mindennapi megélhetésre.

2022. 04. 28. 7:28
null
Ár Stop Élelmiszer termékek Illusztráció 20220201 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érvényben maradnak az alapvető élelmiszerekre február elsejétől bevezetett árkorlátozó, illetve az üzemanyagokra egyszer már meghosszabbított ársapka-intézkedések – az inflációfékező megoldásokat még két hónapig, azaz július elsejéig kötelezően alkalmazni kell a kiskereskedelemben. Erről a miniszterelnök tett bejelentést a szerdai kormányülés után, ahol az üzemanyag- és élelmiszerárak kérdésével is foglalkoztak.
– Egész Európában nőnek az árak, ennek elsődleges oka a háború, és amíg a háború nem ér véget, addig az árak nőni fognak. Ezt azonban nem nézhetjük tétlenül – fogalmazott a bejelentésben Orbán Viktor. Kiemelte: 

Magyarországon a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a családokat megvédje az áremelkedések következményeitől.

– Ezért alkalmazunk az üzemanyagoknál és néhány alapvető élelmiszer esetében is árkorlátozást, illetve ársapkát. Ezeknek a határideje hamarosan lejár, ezért úgy döntöttünk, hogy jú­lius elsejéig mindkét esetben meghosszabbítjuk az intézkedéseket – mondta a kormányfő. Vagyis mind az üzemanyagok ára, mind a korábban kiválasztott élelmiszerek ára július elsejéig változatlan marad. 

– Mindent megteszünk, hogy védjük a családokat 

– hangsúlyozta Orbán Viktor.
A rendeletben rögzített élelmiszereket – azaz a kristálycukrot, a BL 55 búzafinomlisztet, a finomított napraforgó-étolajat, a házi sertéscombot, a csirkemellet, far-hátat, csirkehátat és csirkeszárnyvéget, továbbá a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT tehéntejet – 

az élelmiszerárstop szerint a boltosoknak az elkövetkező két hónapban továbbra is úgy kell beárazniuk, hogy nem lehetnek drágábbak a 2021. október 15-én alkalmazott fogyasztói áraknál. 

Ez azt jelenti, hogy a kiskereskedőknek az árrésük terhére kell vállalniuk az átadási árak folyamatos emelkedését, ami viszont a vásárlóknak jelent könnyebbséget a háborús hatások okozta árnyomás elviselésében.
A benzinkutakon az E10-es benzint és a dízelüzemanyagot literenként továbbra is 480 forintos hatósági áron lehet tankolni a személyautókba és a mezőgazdasági járművekbe, szemben az ársapka nélkül mostanra átlagosan 588, illetve 674 forintra ugró, átlagos piaci árakkal.
– Megint szívességet tett a kormány a kétkezi munkásoknak, a bérből élő embereknek. 

Már látszik, hogy nemcsak választási kampányfogás volt, amikor életbe léptették az árstopot, hanem a családok megélhetését támogatták meg hónapokra előre, akárcsak a rezsicsökkentés fenntartásával vagy a kamatstoppal 

– jelentette ki a főként fizikai munkakörökben foglalkoztatottakat képviselő Egyenlő.hu elnöke.
Bubenkó Csaba szerint elsősorban a minimálbéren alkalmazott munkavállalók, a nagycsaládosok és a nyugdíjasok megélhetésében jelent számottevő könnyítést az alapélelmiszerek árának további rögzítése, míg az üzemanyagok ársapkája a munkába járás költségeit csökkenti valamennyi dolgozó esetén.
– Vannak olyan feladatkörök, ahol a hajnali vagy késő esti műszakok miatt nem lehet másként megoldani a munkába járást, csak autóval. 

A tankolás árainak maximálása akár havi 25-30 ezer forintos többletkiadástól mentesíti a munkavállalót és kordában tartja a szállítás költségeit 

– magyarázta. Bubenkó szerint a baloldal hiába vezetné ki máris az árstopot és terhelné rá a fogyasztókra az áremelkedéseket, ezek az intézkedések megkérdőjelezhetetlen segítséget jelentenek.
– Annyira várták az árstopok további sorsával kapcsolatos kedvező döntést a munkavállalók, hogy már meg se hallják a baloldalon hangoztatott ellenérveket, hanem bíztak abban, hogy a már megszokott intézkedésekkel további kiszámítható védelmet élvezhetnek – jegyezte meg az érdekképviselő.
– A kormány döntése nem okozott meglepetést, korábban már elhangzott a szándék az árstopok megtartására. A boltosok az elkövetkező napokban felkészülnek arra, hogy a továbbiakban milyen élelmiszer-kereslettel számolhatnak, az árazási gyakorlatot pedig a hosszabbításhoz igazítják – mondta lapunknak Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára rámutatott: 

Orbán Viktor bejelentése időben elejét vette a pánikvásárlásoknak, mivel szükségtelenné vált, hogy a vásárlók készletfelhalmozásba kezdjenek.– A vásárlóknak nyilvánvalóan kedvező a döntés, továbbra is segíti a kiadásaik tervezését. A cégek viselik a megnövekedett inflációs nyomást, illetve hogy egyes cikkelemek beszerzése időközben nehezebb lett, például az étolajé, liszté, baromfihúsé – mondta, felidézve, hogy 

az árstoppal többféle, kapcsolódó élelmiszertermék ára is kevésbé emelkedett, ami ugyancsak kedvező a családoknak. 

– A reáljövedelmek nagyarányú növekedése miatt változatlanul élénk a fogyasztás az üzletekben – fűzte hozzá Vámos György.

 

Borítókép: Továbbra is az október közepi árakon kaphatók az alapvető élelmiszerek (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.