Változatlanul népszerűek a fürdővárosaink

Stabilan tartják magukat a vidéki Magyarország szálláshelyei a szomszédban zajló háború árnyékában, amely több küldőországban óvatosságra inti a fürdővárosainkat kedvelő külföldi turistákat. Sárvár szállodáit kevésbé rázza meg a tehetős orosz, ukrán vendégek idei elmaradása, míg a belföldi utazók tekintetében egyelőre elhanyagolható az inflációs hatás.

2022. 04. 22. 6:41
null
Sárvár, 2018. augusztus 19. A Sárvári Termálfürdő 2018. augusztus 19-én. 50 éve, 1968. augusztus 20-án nyilvánították újra várossá Sárvárt. MTI Fotó: Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem rázza meg az orosz és ukrán turisták által is kedvelt vidéki fürdővárosokat a szomszédban zajló háború – derül ki egyre több piaci jelzésből. A Sárvár Tourist és TDM Nonprofit Kft. felmérte a helyi szállodások kö­rében, hogyan hat a geopolitikai konfliktus, illetve annak gazdasági hatásai a magyarok körében is népszerű üdülőhely forgalmára.

Felmérésük rámutat, hogy az exkluzív szolgáltatásokat igénylő, köztudottan sokat költő orosz és ukrán vendégek száma Sárváron a tizedére csökkent az utóbbi hónapokban, emellett más országok utazói körében is megfigyelték a vendégéjszakák csökkenését.

Ennek már nem a járványhelyzet, hanem az a fő oka, hogy 

akadnak olyan küldőországok, ahol az utazók szerint jelent némi biztonsági kockázatot a magyarországi tartózkodás, arányuk ennek ellenére mégsem jelentős.

A szállásadók azt jelezték, hogy inkább a távolabbról érkezők esetében érezhető némi óvatosság.

– Vannak olyan csoportosan szervezett utazások, amelyeket a tavaszi időpontokról elhalasztottak. Az európaiak közül a német és a cseh vendégek a megfontoltabbak, ami a vendégszámban és az előfoglalásokban érezhető – derül ki a TDM-szervezet felméréséből.

A szállodások ezzel együtt kiemelték, hogy 

a koronavírus-járvány eddigi fékező hatása megszűnt: idén élénkebb a beutazó turizmus, és a magyar vendégek körében is egyre keresettebbek a belföldi úti célok, így például Sárvár.

– Az előzetes foglalások alapján úgy látni, hogy a vírushelyzet már nem számít korlátozó tényezőnek az utazáskor – összegezte Haller Ferenc, a TDM ügyvezetője, megjegyezve, hogy azt továbbra is fontosnak tartják a turisták, hogy a szálláshelyek biztosítsák a rugalmas lemondást.

A sárvári szervezet ügyvezetője szerint 

az elmúlt időszakban tapasztalható infláció Sárváron egyelőre nincs hatással a látogatószámra, 

de a jövőben már számítanak arra, hogy az áremelések miatt a magyarok jobban meggondolják a főszezonban, hogy mennyi időre vegyék igénybe a szálláshelyeket. Ebben főként a vendéglátásban felhasznált alapanyagok és az energia árának a drágulása, továbbá a munkaerőhiány miatt a szállodai alkalmazottak béremelkedése játszik szerepet, amelyek még tovább nőhetnek, megjelenve a szálláshelyek áraiban.

– A többletköltségeket nem mindenki szeretné megfizetni – jegyezte meg Haller Ferenc, hozzátéve, hogy a Szép-kártyákon lévő összegek változatlanul támogathatják a belföldi turizmust.

Érkeznek a charterek A hét közepén megérkezett az idei első charterjárat a Hévíz–Balaton Airportra – tudta meg a Turizmus.com. A Sundair gépe Drezdából hozott német turistákat hévízi gyógyüdülésre. Ez amiatt jelentős, mert tavaly a járványhelyzet miatti visszaesés következtében csak a nyári főszezon közepén indultak el a charterjáratok Sármelléken. – Idén a jelek szerint bátrabbak a német turisták, a Hévízre érkezők jellemzően a közép- és az idősebb korosztályhoz tartoznak – jelezte Benkő Attila, a Hévíz–Balaton Airport Kft. ügyvezetője. Mint mondta, az üzleti utazók és a sportrepülők körében népszerű nyugat-balatoni repülőtérre a legközelebbi charterjáratot három hét múlva várják, és az októberig tartó szezonban összesen kilenc gép érkezhet Frankfurtból, Lipcséből és Erfurtból. Emellett június közepén indul a Wizz Air menetrend szerinti járata is, amely szeptember közepéig hetente többször Dortmunddal teremt közvetlen kapcsolatot a Hévíz–Balaton Airportról.

Borítókép: Vendégek a Sárvári Termálfürdőben (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.