időjárás 24°C Orbán 2022. május 25.
logo

Orbán Viktor: A rezsit megvédjük, az extraprofitot elvonjuk + videó

Idén is nemzetközi szaktekintéllyel közösen tesztelt a Dining Guide

Egy hét múlva kiderül, melyek Magyarország legjobb éttermei (X)

Forrás: Szponzorált tartalom
2022.05.11. 22:25
Egy hét múlva kiderül, melyek Magyarország legjobb éttermei (X)

Egy hét múlva rendezik meg az Audi – Dining Guide Év étterme díjátadó gálát, amely a magyar gasztronómiai élet legjelesebb díjátadó eseménye. A Dining Guide 2005 óta minden évben megrendezi az Év étterme gálát, és ott mutatják be az adott évre vonatkozó éttermi minősítését tartalmazó kiadványát, az Audi – Dining Guide Top100 Étteremkalauzt is. Az elmúlt tizennyolc évben a magyar vendéglátóhelyek modernizációjával együtt az éttermi tesztelési metódusok és a Dining Guide szempontrendszerei is folyamatosan változtak, igazodtak a minőségi vendéglátással szemben támasztott igényekhez.

Újdonság 2022-ben, hogy az Audi – Dining Guide Top100 Étteremkalauz a saját értékelési rendszerének megfelelően nemcsak az éttermek, cukrászdák, alternatív vendéglátóhelyek tekintetében ad majd eligazítást, hanem összeállította a véleménye szerinti legjobb hazai bárok Top10-es listáját. A másik újítás 2022-ben, hogy a több évben is a legjobb minősítést elnyerő, kimagasló és kiegyensúlyozott teljesítményt felmutató vendéglátóhelyek számára egy új kategóriát is bevezettek, a Dining Guide Best of the best osztályt.

 

Hogyan tesztel a Dining Guide?

„Az elmúlt évekre vonatkozólag már teljes biztonsággal elmondható, hogy felkészültségünk, látásmódunk és magatartásunk is egyenértékű az európai étteremkalauzok színvonalával. A Dining Guide tesztelői nemzetközi tanácsadók tapasztalatait is felhasználva professzionális, precíz metódusok és vizsgálati kritériumok alapján állítják fel a magyar éttermekre vonatkozó listájukat, ajánlásaikat.” – számol be a Dining Guide szempontrendszeréről Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója.

Az idei kiadvány készítésekor körülbelül 600 vendéglátóipari egység került látómezőbe, az időszakot jellemző étterembezárásokból, átalakulásokból adódóan 454 helyet látogattak meg. A tesztelési időszak 2021. augusztus 11. és 2022. május 04. között zajlott. A Dining Guide az éttermek látogatásait megelőzően a vendéglátóegységekre vonatkozó, az adott helyek megismerését segítő adatokat gyűjti, amelyek a séf biográfiájától kezdve az egységről, a fellelhető fogyasztói véleményekről, tapasztalatokról szólhatnak és minden releváns információra vonatkozhatnak. Anonim inspektorok (éttermi ellenőrök) tesztelnek. A listák folyamatosan frissülnek, és a tesztidőszak végére alakul ki a végleges éttermi sorrend.

„Ez egy bonyolult és nagyon érzékeny, összetett folyamat. A Top100-ban lévő éttermeket többször is meglátogatjuk. A Top25-ben lévő éttermeket 4-6 alkalommal is teszteltük, és volt olyan vendéglátóegység, ahol 8 alkalommal is jártunk” – avat be a részletekbe Herczeg Zoltán. „Az éttermek pontszámát, az egységek sorrendjét egymáshoz viszonyítva határozzuk meg.”

A Dining Guide az elmúlt években külföldről érkező 2-3 Michelin-csillagos séfek segítségével állította fel a Top10-ranglistáját, és ők határozhatták meg azt is, hogy az adott évben mely étterem nyeri el az Év étterme díjat. A külföldi séfek az éttermi tesztelések utolsó fázisában érkeztek Magyarországra, és a Top20 étterem tesztelése után hozták meg a döntésüket. Ezt a feladatot az elmúlt hat évben és az idén is Fausto Arrighi, a legendás Michelin Guide exdirektorának segítségével végezték el, aki vezető tanácsadói jelenlétével segíti a munkát. A Michelinnél 36 évet eltöltő igazgató/inspektor az élete folyamán több mint 10 000 étterem teljesítményét mérte fel, és ezernél is több Michelin-csillag kiosztásában segédkezett.

 

Egyre népszerűbb a hazai bárkultúra

A kiadvány az idei évben külön fejezetben, egy Top10-es listával és az Év cocktail-bárja díjjal értékeli az elmúlt években tapasztalható hazai bárélet fejlődést. A magyar bárkultúra mára már nemcsak a külföldi vendégek igényeinek kielégítést hivatott beteljesíteni, hanem a hazai értő és a műfajjal most ismerkedő közönség egyre erősödő táborát is jól szolgálja.

„A világ és a hazai gasztronómia állapotát az elmúlt időszak történései, az időszakos étterembezárások különösen rossz helyzetbe hozták. A magyar vendéglátást már évek óta jellemzi, hogy sok az új nyitás, és ezzel együtt sajnos a sok étterembezárás is. A világjárvány okozta negatív hatások és az ukrajnai háború nagy problémát okoznak az egységek számára. A legnagyobb feladatot az jelenti, hogy megfelelő minőségű és számú munkaerőt találjanak. Jó hír, hogy ebben a nagyon nehéz helyzetben a hazai top éttermek száma növekedett és a budapesti bárkultúra is virágzik. Azt látjuk, hogy a legkönnyebben, leggyorsabban a magas minőséget, de azt igényes, színvonalas módon közvetítő éttermek, valamint a közkedvelt, szerethető vendéglátóhelyek és bárok szerezték vissza a pozícióikat. A tavalyi év második felében nagyon sokak forgalma elérte, vagy meghaladta a 2019-es év rekordszámait” – mondja Herczeg Zoltán.

 

Új kategória az eseményen

Az Audi - Dining Guide Top100 Étteremkalauz idei évben bevezetett nagy újdonsága, hogy a nemzetközi gyakorlatokhoz hasonlóan egy új kategória létrehozásával a Dining Guide Best of the best minősítéssel, a legjobbak legjobbjai besorolással ismeri el azoknak az egységeknek a példaértékű munkáját, amelyek az azt megelőző évek étteremkalauzaiban minimum 3 évben is a kategóriájuk legjobb helyezését érték el. Az új kategória, a Dining Guide Best of the best besorolás az éttermek tekintetében az elmúlt 3 év, az Év étterme díját elnyerő Stand Restaurant-ra, a cukrászdák tekintetében pedig az elmúlt 4 év, az Év cukrászdája díj birtokosára a Mihályi Patisserie-re vonatkozik. A Dining Guide Best of the best helyezését az adott vendéglátóhely addig birtokolja, amíg az egység szakmai munkájának vezetése és az egység helyszíne változatlan marad, illetve természetesen fontos szempont, hogy a teszteléseken mutatott teljesítménye a Dining Guide pontozási rendszerében 90 pont feletti számot mutat. A Best of the best díjjal elismert vendéglátóhely a kategóriája Top10-es mezőnyéből kiemelve külön besorolás alá esik. Az új kategória létrehozása egyben azt is eredményezi, hogy mindenképpen új egység kapja az Audi – Dining Guide Év étterme díjat.

 

Különleges gálavacsora

Az Audi-Dining Guide Év étterme díjátadó gála minden évben a gasztronómiai élet csúcseseményének számít. A gálákon az adott év Top10 listájára kerülő éttermek és a díjazottak által összeállított ételeket kóstolhatják a résztvevők. Az idei évben két olyan sikerrel is büszkélkedhet hazánk, amelyet mindenképpen szerettek volna megjeleníteni a gálán. A Bocuse d’Or európai döntőjét hazánkban rendezték tavasszal, a magyar csapat az előkelő második helyezést szerezte meg. Táljaikat, a versenyszabályzatnak megfelelően csak a zsűri kóstolhatta. A 2022-es Audi – Dining Guide Év étterme gálán a hazai Bocuse D’Ore Európa-bajnoki ezüstérmes csapata először készíti el a magyar csapat hústálját, pontosabban annak egy kicsit egyszerűbb változatát összesen 500 adagban.

Örömteli híre volt a magyar gasztronómiának az is, hogy az idei Oscar-gálát követő fogadáson egy magyar séf is prezentált négy magyar fogást. Az Oscar-gálákat követő vacsorák gasztronómiai kínálatát évtizedek óta Wolfgang Puck határozza meg, adta magát, hogy budapesti éttermének séfjét is bevonja Los Angelesben a munkálatokba. Maga Wolfgang Puck és a Spago Budapest séfje, Szántó István is ott lesznek az Audi – Dining Guide Év étterme gálán, és mind a négy fogást elkészítik majd a vendégeknek. A vadas, a csirkepaprikás „Hortobágyi” módra, a somlói galuska és az Eszterházy-torta – épp úgy készülnek majd, ahogy Los Angelesben néhány héttel korábban.

Az idei gála újítása, hogy a TV2-n keresztül 25 páros belépőjegyet is kisorsolnak a szervezők a gasztronómia iránt érdeklődők között.