Újdonság 2022-ben, hogy az Audi – Dining Guide Top100 Étteremkalauz a saját értékelési rendszerének megfelelően nemcsak az éttermek, cukrászdák, alternatív vendéglátóhelyek tekintetében ad majd eligazítást, hanem összeállította a véleménye szerinti legjobb hazai bárok Top10-es listáját. A másik újítás 2022-ben, hogy a több évben is a legjobb minősítést elnyerő, kimagasló és kiegyensúlyozott teljesítményt felmutató vendéglátóhelyek számára egy új kategóriát is bevezettek, a Dining Guide Best of the best osztályt.
Hogyan tesztel a Dining Guide?
„Az elmúlt évekre vonatkozólag már teljes biztonsággal elmondható, hogy felkészültségünk, látásmódunk és magatartásunk is egyenértékű az európai étteremkalauzok színvonalával. A Dining Guide tesztelői nemzetközi tanácsadók tapasztalatait is felhasználva professzionális, precíz metódusok és vizsgálati kritériumok alapján állítják fel a magyar éttermekre vonatkozó listájukat, ajánlásaikat.” – számol be a Dining Guide szempontrendszeréről Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója.
Az idei kiadvány készítésekor körülbelül 600 vendéglátóipari egység került látómezőbe, az időszakot jellemző étterembezárásokból, átalakulásokból adódóan 454 helyet látogattak meg. A tesztelési időszak 2021. augusztus 11. és 2022. május 04. között zajlott. A Dining Guide az éttermek látogatásait megelőzően a vendéglátóegységekre vonatkozó, az adott helyek megismerését segítő adatokat gyűjti, amelyek a séf biográfiájától kezdve az egységről, a fellelhető fogyasztói véleményekről, tapasztalatokról szólhatnak és minden releváns információra vonatkozhatnak. Anonim inspektorok (éttermi ellenőrök) tesztelnek. A listák folyamatosan frissülnek, és a tesztidőszak végére alakul ki a végleges éttermi sorrend.
„Ez egy bonyolult és nagyon érzékeny, összetett folyamat. A Top100-ban lévő éttermeket többször is meglátogatjuk. A Top25-ben lévő éttermeket 4-6 alkalommal is teszteltük, és volt olyan vendéglátóegység, ahol 8 alkalommal is jártunk” – avat be a részletekbe Herczeg Zoltán. „Az éttermek pontszámát, az egységek sorrendjét egymáshoz viszonyítva határozzuk meg.”