Ígéretes folytatás a turizmusban

A mennyiségi növekedés a gyorsan emelkedő árszínvonallal együtt összességében jelentősen emelni fogja a turizmusgazdaság összbevételét.

2022. 05. 31. 7:30
null
Turizmus. 20200213 Budapest Foto Bach Máte Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a koronavírus veszélye továbbra is globálisan jelen van és több kockázatot jelent az elhúzódó ukrajnai konfliktus, az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) változatlanul úgy vélekedik, hogy az idén több mint ötven százalékkal bővül a nemzetközi turizmus, ami világszinten 645 millió turistaérkezést jelent. A legnagyobb kihívást egész évben a drasztikusan magas munkaerőhiány okozza. Ugyanakkor a járvány kitörése után számos hotel pánikszerűen olyan innovatív technológiai megoldásokat és rugalmas üzletmenetet vezetett be, amelyek az elmúlt időszakban beváltak, és mára valamelyest segítenek áthidalni a dolgozók elvándorlásából fakadó problémákat.
A világ egyik vezető tanácsadó és könyvvizsgáló hálózata, a Moore ­Global legújabb iparági elemzéséből az derül ki, hogy 

főként a vendéglátóipart hagyták el nagy tömegek a világjárvány hatására, de az ágazatnak összességében világszerte mintegy hatvanmillió fős munkaerőhiánnyal kell szembesülnie.

– A járványhelyzetben bevezetett újítások részben segíthetnek ellensúlyozni a hiányt. Ilyen megoldás például az online bejelentkezés, a napinál ritkábban végzett szobatakarítás vagy az ételrendelés QR-kód segítségével – ezek még a felső középkategóriás szállodákban is standard eljárásokká váltak mostanra – mutatott rá Takács Márton, a Hotel és Turizmus munkacsoport globális vezetője. 

Mint mondta, emellett a szállodai tartózkodás minden elemét optimalizáló okostelefonos applikációkon kívül a szálláshelyeken akár a takarítási, akár a felszolgálói feladatok ellátásában 

hamarosan teret nyerhetnek a robotok, és a foglalástól a fizetésen keresztül a távozásig világszerte egyre több technológiai megoldás hódít majd teret.

Jelezte azt is, hogy a szállodaipar eddigi mélyrepülése után a befektetők figyelmét is egyre jobban felkeltik az innovatív lehetőségek. 

Az új hotelberuházások száma jelenleg pél­dául Euró­pában a legmagasabb, ahol a tervek szerint az idén minden eddiginél több, 110 ezer új szobát adnak át. 

A legjelentősebb fejlesztések mögött olyan ismert márkák vannak, mint a ­Marriott International, a Hilton, az IHG Hotels&Resorts, az Accor, valamint a Radisson Hotels. 

– A beruházások többsége Nyugat- és Dél-Európában zajlik, amelyekre az ukrajnai eseményeknek csak korlátozott és közvetett hatásai lehetnek 

– fűzte hozzá a szakember.
Takács Márton kitért rá, hogy a kilátások Magyarországon is kedvezők – erre utal, hogy a hazai hotelek a foglalások alapján az év végére kilencmillióval meghaladhatják a tavaly értékesített vendégéjszakák számát. 

– Ki kell emelni, hogy a prognózis szerint a jelenlegi nemzetközi gazdasági környezet és az orosz–ukrán háború ellenére is várható, hogy bővül az utazások volumene hazánkban. 

A mennyiségi növekedés a gyorsan emelkedő árszínvonallal együtt összességében jelentősen emelni fogja a turizmusgazdaság összbevételét

– állapította meg a friss kutatási adataikból, hozzátéve, hogy mivel Budapestre koncentrálódik a külföldi vendégforgalom nyolcvan százaléka, a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér légiutas-forgalma kiváló indikáció a város turisztikai teljesítménye szempontjából.

Eszerint az idei első negyedévben a repülőtér nagyjából kétmillió légi utast szolgált ki, ami közel kétharmada az abszolút rekordnak számító, 2019-es év hasonló időszakában mért utasforgalomnak. 

– A jelek szerint Budapest turisztikai forgalma a várakozásoknak megfelelően fokozatosan, de meggyőző ütemben épül vissza, így 

az ENSZ Turisztikai Világszervezetének az a várakozása, hogy az utazások volumene 2024-ben éri majd el a 2019-es rekordszintet, Budapestre vetítve is ­reális cél 

– összegezte Takács Márton.
 

Borítókép: a magyar turizmus előrelépése látványos lehet az idén (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.