Kevesebb szamóca termett

A termelési költségek emelkedése ellenére nem nőttek az árak.

Magyar Nemzet
2022. 05. 22. 14:30
null
20220504 Mezőkocsonya Érik a szamóca a somogyi fóliasátrakban. Nagy rá a kereslet, a csökölyi és mezőcsokonyai termelők naponta szedik a gyümölcsöt. Költségeik nagy mértékben emelkedtek, ennek ellenére a termény ára hasonló a tavalyihoz képest. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap Fotó: Lang Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hullámzó árakkal kell szembenéz­niük idén a hazai szamócatermesztőknek. A FruitVeb piaci körképe szerint a hazai termesztésű szamóca termelői ára mindig attól függ, hogy mennyi áru van az adott piacon. Míg a nagyobb szemű eperért akár 1600 forintos ár is elérhető a nagybani piacon, a kisebb szamócánál pedig 1200 forint körül alakulnak az árak, egyes termelők azonban akár ennél jóval alacsonyabb, ezer forint alatti felvásárlási árakba is beleszaladhatnak. Ez főként a hét elején fordulhat elő, mivel szombat esténként nincs nagybani piac, ez különösen a vasárnapi és hétfői árut érintheti, amikor kétnapi szedés kerül a piacra. A FruitVeb szerint ezt a volatilitást csak azok a termelők tudják elkerülni, akik a nagy kiskereskedelmi láncokkal kötöttek hosszú távú szerződéseket. A fogyasztói árakban ugyanakkor eddig nem volt nagyobb változás, a hazai eper kilójáért 2000-2500 forint körüli árat kérnek a kereskedők.
Jó hír ugyanakkor, hogy az import áru lassan kezd kikopni a hazai piacról, a napokban pedig a fóliás termés mellett hamarosan megjelenik a szabadföldi szamóca is. A májusi erős felmelegedés közelebb hozta a szezonkezdetet, így várhatóan a napokban nagyobb mennyiségben találkozhatnak a vásárlók a szabadföldi terméssel a piacokon. A szabadföldi szamócát Szeged környékén kezdik szedni először, majd Lajosmizse körzete, aztán a Nyírség és Somogy következik. A fóliás állomány betakarításának utolsó szakasza várhatóan egy rövid időre össze fog csúszni a szabadföldi áru megjelenésével, ami szintén az árak csökkenéséhez vezethet.
Az árak egyébként jellemzően a tavalyi szinten maradtak, annak ellenére, hogy az input anyagokat jóval drágábban tudták megvásárolni a termelők. Ráadásul eperből is kevesebb termett, mint tavaly, ami részben annak tudható be, hogy a virágzáskor kedvezőtlenek voltak a körülmények, másrészt a februári szélviharok sok fóliát megrongáltak. Lajosmizse térségéből lokális zivatarok okozta jégkárokról is beszámoltak a termelők, de az egész termőkörzetet károsító időjárási esemény nem történt. A szakemberek szerint a terméskiesés, a termelési költségek növekedése és az alacsony felvásárlási árak miatt a termelők kilátásai a tavalyinál borúsabbak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.