Kulcsfontosságú az informatika és a digitalizáció a képzésben is

Hazánk a legaktívabb országként vett részt idén a 2016-tól rendszeresen megrendezett Európai Szakképzési Hét eseményein

Magyar Nemzet
2022. 05. 21. 18:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A digitalizáció és az informatika kulcsfontosságú szerepet tölt be mindennapi életünkben: így például az egészségügyben, a folyamatosan fejlődő honvédelemben vagy a környezettudatos, fenntartható jövő kialakításában, de legalább ekkora szerepet kap az oktatásban is – jelentette ki a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) kancellár asszonya az Európai Szakképzési Hét idei hivatalos zárórendezvényén. 

Az Informatika és digitalizáció a szakképzésben – a jövő jelene című eseménysorozathoz kapcsolódóan Molnárné Rénes Éva kiemelte az informatika- és a IKT- (infokommunikációs technológiai) iparágak jelenőségét, valamint az ahhoz kapcsolódó szakemberképzés fontosságát. Utalva arra, hogy a rendezvény egyik fő célja éppen az, hogy átfogó szakmai kitekintést adjon, és feltárja az iskola és ipar kapcsolódásának lehetőségeit.

Mint Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) elnöke ismertette, hazánk a legaktívabb országként vesz részt a 2016-tól rendszeresen megrendezett Európai Szakképzési Hét eseményein, amelyből idén 165 különböző programot számláltak. Ez is mutatja, hogy milyen jelentős összefogás van a szakképzés mögött, egyre nagyobb a vállalatok szerepvállalása – hangsúlyozta. 

A BMSZC a vállalatok mellett szoros együttműködésben áll a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, az Informatikai Vállalatok Szövetségével és az Informatikai Ágazati Készségtanáccsal, s közösen keresik a leghatékonyabb lehetőséget e speciális ágazatban a duális képzés hatékony megvalósításához.

Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke köszöntőjében az „ép testben, ép lélek” fontosságát említve röviden összefoglalta, mi is a kadétképzés missziója:  

Fiataljaink szeressék a hazájukat, legyenek tisztában azzal, hol születtek, s hogy a szülőföld semmivel sem pótólható érték mindannyiunk számára. Ezt óvni, védelmezni, gyarapítani, gazdagítani nemes célkitűzés.

Beszédében az elnök utalt rá, hogy a BMSZC Than Károly Technikum az elsők között volt a kadétképzési ágazat oktatásának beindításában, ahonnan már kerültek is ki végzősök.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a nyitóbeszédében rámutatott: a szakképzésnek mindig a munkaerőpiachoz kell igazodnia, mert csak így lehet sikeres. A munkaerőpiac pedig folyamatosan változik. A szakképzés fontosságáról elmondta, hogy a fenntartható növekedés és a gazdasági fejlődés sikere azokon a fiatalokon múlik, akiket itt képeznek, akik élhetnek ezzel a lehetőséggel. 

Parragh László szerint a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum nagyon jó irányt mutat a digitalizációval, az informatikai technikával foglalkozó, valamint az ezekre épülő ágazatok munkaköreibe készülő fiatalok számára. 

Borítókép: Molnárné Rénes Éva a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum kancellár asszonya és Simicskó István a Honvédelmi Sportszövetség elnöke az idei Európai Szakképzési Hét rendezvényén 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.