időjárás 12°C Petra 2022. október 2.
logo

Látványosan megugrott a bolti forgalom márciusban

Thurzó Katalin
2022.05.04. 09:45 2022.05.04. 10:09
Látványosan megugrott a bolti forgalom márciusban

Ahogy az az előzetes iparági jelzésekből már látszott, 

az egyszeri állami támogatások, a különböző területek plusz juttatásai, a bér- és nyugdíjemelések, illetve az árstopok következtében márciusban jelentősen emelkedett a kiskereskedelemben értékesített árumennyiség. 

Éves összevetésben a márciusi forgalom volumene 16,2 százalékkal volt magasabb a boltokban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal szerdai jelentéséből. 

Az adatsorokból az látszik, hogy az élelmiszerüzletek értékesítése a tavalyi azonos hónaphoz mérten lényegében alig változott, ami az alapanyagok áremelkedései miatt figyelemreméltó, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, vagyis az iparcikkek piacán 29,7 százalékra ugrott a darabszámban mért növekedés. 

Ugyanígy 

az üzemanyag-töltőállomásokon is jelentősen, 51,4 százalékkal bővült az eladott mennyiség, vélhetően a benzinre és dízelre érvényesített, literenként 480 forintos hatósági árazásnak köszönhetően, 

amely miatt a tankolások havi kiadásai jóval alatta maradhattak az infláció miatt megemelkedett, átlagos piaci árak szerinti költségnek. 

2022. január–márciusban a bolti forgalom volumene – naptárhatások nélkül – összesen 10,3 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakinál.

Szembetűnő az iparcikküzletek márciusi forgalmának emelkedése, amely a termékköröket tekintve leginkább a lakosság körében gyakori használati tárgyak, eszközök értékesítésében jelent meg. 

Eszerint 

a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben négyszeresére, a használtcikk-üzletekben háromszorosára nőttek a kiskereskedők eladásai, míg a bútor-, műszakicikk-üzletekben 75, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 59, 

az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 13, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben pedig 8,3 százalékos volt a mennyiségi bővülés. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 9,1 százalékkal nőttek.

Úgy tűnik, 

a járvány hónapjai után márciusban inkább a hagyományos üzletekben jelentkezett a vásárlóerő növekedése,

mivel ebben a hónapban az elmúlt időszakban látványosan növekvő internetes vásárlások aránya 7,3 százalékkal csökkent.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1375 milliárd forintot ért el tavasz elején – derül ki a statisztikai hivatal jelentéséből. 

 

Borítókép: Főként az iparcikkek iránti kereslet nőtt tavasz elején (Fotó: Nagy Gábor)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.