Fekete-tengeri gáz: megvan a tengeri gázkitermelés pontos dátuma

A Midia gázmezőből a kezdeti fázisban tízmilliárd köbmétert tudnak felszínre hozni úgy, hogy évente egymilliárd köbmétert termelnek ki.

-
TO GO WITH AFP STORY BY ISABELLE WESSELINGH - A drilling equipment is seen on April 8, 2014 in Pungesti during a press visit to the first shale gas exploring site started by US energy giant Chevron. Chevron has permits to explore for shale gas in northeastern Romania as well as on Romania's Black Sea coast. The technique consists of pumping water and chemicals at high pressure into deep rock formations to free oil and gas, but critics point to studies that show fracking increases the risk of contaminating drinking water. AFP PHOTO MIRCEA RESTEA (Photo by MIRCEA RESTEA / AFP) Fotó: AFP/MIRCEA RESTEA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június 28-án kerül először romániai tározóba a kisebbik Fekete-tengeri lelőhelyről kitermelt gáz. Az Economica.net portál beszámolója szerint az eseményt egy ünnepség kíséri majd a tengerparton. 

Az amerikai Black Sea Oil Gas vállalat tavaly novemberre tervezte a gáz kitermelésének elkezdését, de a munkálatok késése és az adókörnyezetet szabályozó román offshore törvény módosításának akkori elmaradása miatt idén júniusra tolódott a régóta várt start. 

A kitermelés helyszínétől, az Ana platformtól a tengerparti Corbu községig egy 126 kilométeres tenger alatti csővezeték biztosítja a gázszállítást. Onnan az állami TransGaz vezetékhálózatán keresztül továbbítják az energiaforrást. A Black Sea Oil Gas honlapja szerint az általuk kitermelt Midia gázmezőből a kezdeti fázisban tíz milliárd köbmétert tudnak felszínre hozni úgy, hogy évente egymilliárd köbmétert termelnek ki. Románia éves gázfogyasztása tizenegy-tizenkét milliárd köbméter.

Nicolae Ciuca román miniszterelnök az offshore törvény májusi módosítása után azt mondta: a Fekete-tengeri gázmezők kitermelése révén nemcsak a romániai igényeket lehet majd saját forrásból fedezni, hanem a szomszédoknak és más európai uniós tagállamoknak is jut majd az energiahordozóból. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bakuban egyeztetett Románia energiaügyi miniszterével.

– Virgil Daniel Popescu már régi barátom. Sokat dolgoztunk azért, hogy a román-magyar együttműködést a józan ész szelleme hassa át. Az energetika kifejezetten az a terület, ahol nincs helye az ideológiai megközelítéseknek, hiszen országaink energiabiztonsága a tét. Románia és Magyarország szomszédokként sokat segíthetnek egymásnak ebben a tekintetben

– írta Facebook-bejegyzésében Szijjártó Péter. Mint fogalmazott, reméli, hogy a tulajdonosváltás és a megváltozott jogi körülmények nyomán belátható időn belül lehetővé válik a románok fekete-tengeri földgázmezőinek kitermelése. – Ez nagymértékben hozzájárulhatna Magyarország és a térség energiabiztonságához – tette hozzá a tárcavezető.

A Fekete-tenger kontinentális talapzata alatt több mint egy évtizede felfedezett másik lelőhelyről, a Neptun Deep gázmezőből becslések szerint évente tíz milliárd köbméternyi földgázt lehetne kitermelni. Ezt az OMV és a Romgaz fogja felszínre hozni, miután a román vállalat megvette 1,06 milliárd dollárért az amerikai Exxontól a projektben birtokolt ötvenszázalékos részesedését. 2026-ra várható a kitermelés megkezdése.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.