Bukarest regionális energiahatalmi álmokat dédelget

A román parlament előtt fekszik az offshore-törvény tervezete, amely lehetővé teszi a fekete-tengeri földgáz kitermelését oly módon, hogy a jövedelem hatvan százaléka a román államot, a negyven százaléka pedig a beruházókat illesse meg. Bukarestben regionális energiahatalmi álmokat dédelgetnek.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2022. 04. 17. 7:41
-
TO GO WITH AFP STORY BY ISABELLE WESSELINGH - A drilling equipment is seen on April 8, 2014 in Pungesti during a press visit to the first shale gas exploring site started by US energy giant Chevron. Chevron has permits to explore for shale gas in northeastern Romania as well as on Romania's Black Sea coast. The technique consists of pumping water and chemicals at high pressure into deep rock formations to free oil and gas, but critics point to studies that show fracking increases the risk of contaminating drinking water. AFP PHOTO MIRCEA RESTEA (Photo by MIRCEA RESTEA / AFP) Fotó: AFP/MIRCEA RESTEA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború egyértelműen prioritássá változtatta Románia energetikai függetlenségének kérdését, miután évek óta húzódik az 50-90 milliárd köbméterre becsült fekete-tengeri gázkészletek nyíltvízi kitermelését szabályozó törvény módosítása. Az energetikai cégek kezdettől fogva kritizálták a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányzása idején 2018-ban elfogadott jogszabályt, a legnagyobb fekete-tengeri gázmező,

a Neptun Deep koncesszióját birtokló OMV Petrom vezetősége egyértelműen közölte: ameddig nem módosítják a törvénynek a beruházók számára hátrányos előírásait, egyetlen köbcentinyi földgázt sem fognak kitermelni.

Az üzletben érdekelt cégek többek között azt kifogásolják, hogy a befektetéseiket csak viszonylag kis százalékban írhatják le az adóból, az érvényben lévő offshore-törvény ugyanakkor progresszív adózást ír elő: minél drágábban értékesítik a gázt, százalékosan annál többet kellene befizetni az államkasszába.

 

A gáz magas világpiaci ára miatt ez különösen hátrányosan érintené a kitermelőket. Az amerikai tulajdonban levő Black Sea Oil and Gas (BSOG) április elején bejelentette, az offshoretörvény miatt a párizsi kereskedelmi döntőbírósághoz fordul. A cég amúgy készen áll arra, hogy a jogszabályi környezet kedvező alakulása esetén heteken belül megkezdje két tengeri földgázmező kitermelését. 

A háború kitörése azonban a kitermelést is megnehezíti, a Fekete-tenger térségében ugyanis óriásira nőtt a befektetések kockázata, és ezáltal a költségek is.

A BSOG által koncesszióba vett gázmezőből az eddigi négyszázmillió eurós beruházásból tízmilliárd köbmétert lehet majd kitermelni, a maximális éves kitermelés a tervek szerint egymilliárd köbméter lesz, ami a a romániai fogyasztás hozzávetőleg nyolc százalékának felel meg. Az OMV Petrom a Romgazzal közösen 42–84 milliárd köbméteresre becsült készlet kiaknázására készül.

Az offshore-törvény módosítását követően a cég 9-12 hónap alatt hozhatja meg a több milliárd eurós beruházásra vonatkozó végső döntést, a kitermelés pedig további négy év múlva indulhat. 

Miután a koalíciós pártok már megállapodtak, várhatóan nem jelent gondot a jogszabálytervezet gyors elfogadása, amely stabilitást és kiszámítható joggyakorlatot biztosítana nemcsak a fekete-tengeri földgázt kitermelni szándékozó befektetők, hanem a szárazföldi kitermelők számára is. Annak eredményeként megkétszereződik a Romániában kitermelt földgázmennyiség, bőven fedezve a hazai szükségletet, és az ország hozzájárul majd a régió energiabiztonságához.

A román kormányra eddig azért nem nehezedett különösebb nyomás a jogszabály megváltoztatására, mivel

az ország az energetikai függetlenség tekintetében uniós viszonylatban kedvező helyzetben van, a gázfogyasztás 80-85 százalékát ugyanis a nyíltvízi kitermelés nélkül is képes biztosítani.

Tavaly 12,2 milliárd köbméter volt Románia gázfogyasztása, ebből 8,6 milliárd köbmétert az országhatárokon belül termeltek ki, az import legnagyobb része pedig Oroszországból érkezett. 

Az offshore-törvény módosítását célzó tervezet benyújtásáról nyilatkozó politikusok szerint

a jogszabály zöld jelzést biztosít a fekete-tengeri beruházásoknak, csökkenti az orosz földgáztól való függőséget, így Románia regionális energiahatalommá válhatna, az ország pedig olcsóbb gázhoz juthatna.

Borítókép: Már 2014-ben megkezdődtek a nyíltvízi gázkitermelés előkészületei a Fekete-tengeren (Fotó: AFP/Mircea Restea)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.