Sürget a romániai tartalékok kimerülése

Még mindig a megfelelő törvényre várnak a vállalatok, de már elkezdődött a munka a Fekete-tengeren.

-
ROMANIA-US-ENERGY Fotó: MIRCEA RESTEA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén tovább csökken a legnagyobb romániai kőolajipari vállalat, az OMV Petrom kőolaj- és földgázkitermelése. 

– A szénhidrogén-kitermelésünk Romániában becsléseink szerint napi 115,9 millió hordónyi lesz, 8,9 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben. Ennek oka főleg a készletek kimerülése – idézte az OMV Petrom közleményét az Maszol erdélyi hírportál. A tavalyihoz képest a földgázfelhozatal 10,2 százalékkal mérséklődik, kőolajból pedig 7,5 százalékkal kevesebbet hoz idén felszínre a vállalat. Az osztrák többségi tulajdonban lévő cég 2012-ben még 4,4 millió tonna kőolajat termelt ki, azóta huszonhét százalékkal esett vissza a termelés. Mint a Ziarul Financiar gazdasági lap megjegyzi, Romániában a belföldi termelés esése miatt az elmúlt években folyamatosan nőtt az import, és a külföldi kőolaj nagyrészt Kazahsztánból származik, ezzel látják el az ország legnagyobb finomítóját, a Petromidiát. Viszont az OMV Petrom felszámolta kazahsztáni érdekeltségeit, ami szintén hozzájárult a tavalyi nagyarányú termeléscsökkenéshez.

Közben tovább késik a földgáz kitermelése a Fekete-tenger talapzatából. A projekt megkezdéséhez a román off­shore-törvény módosítására van szükség. A kormánykoalíció heteken belül sürgősségi eljárással kívánja elfogadni a való elfogadását. 

– Nagyon közel járunk az offshore-törvény elfogadásához. A koalíció összes pártja támogatja a jogszabály mihamarabbi elfogadását. Több vállalat jelezte, mihelyt hatályba lép a törvény, másnap elkezdené a földgáz kitermelését és piacra bocsátását – mondta a napokban Florin Citu, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt elnöke.

A Fekete-tenger kontinentális talapzata alatt több mint egy évtizede felfedezett román Neptun Deep gázmezőből becslések szerint évente tízmilliárd köbméternyi földgázt lehetne kitermelni. Ezt az OMV és a Romgaz fogja felszínre hozni, miután a román vállalat megvette 1,06 milliárd dollárért az amerikai Exxontól a projektben birtokolt ötvenszázalékos részesedését. A tranzakció még nem zárult le, a befektetők pedig várják egy számukra kedvezőbb feltételeket megszabó törvény elfogadását is a bukaresti parlamenttől.

A Neptun Deep lelőhely kitermelésével kapcsolatban Virgil Popescu energiaügyi miniszter a napokban elmondta, hogy a Romgaz hamarosan átveszi az amerikai Exxontól a kitermelési jogot. A tárcavezető szerint így 2026-ban már ez a gáztartalék is Románia rendelkezésére fog állni, amelyből minél többet akar felhasználni.

Mindazonáltal egy kisebb fekete-tengeri gázmezőn elkezdődött a felhozatal. 

– Romániának már az idén egymilliárd köbméterrel több földgáz áll a rendelkezésére, miután a Fekete-tengerből új gáz kerül majd a gázvezetékrendszerébe – jelentette ki Popescu a távirati iroda szerint. A miniszter egy televíziós műsorban elmondta, hogy a Black Sea Oil & Gas már dolgozik a kitermelésen, és már teszteli, hogyan juttatható az energiahordozó a román gázvezeték-hálózatba.

A Black Sea Oil & Gas vállalat honlapja szerint az általuk kitermelt Midia gázmezőből évente egymilliárd köbmétert termelnek ki a kezdeti fázisban. Románia éves gázfogyasztása 11-12 milliárd köbméter. Nicolae Ciuca miniszterelnök egy televíziós interjúban arról beszélt, hogy Románia gázszükségletének mintegy húsz százalékát fedezi orosz importból, amelyet egy esetleges orosz elzárás esetén a még idén megnyitandó bolgár–görög interkonnektoron keresztül érkező gázzal lehetne pótolni. Elmondta: Románia az égei-tengeri Alexandrúpoli görög kikötővárosban működő terminálon keresztül kaphat amerikai cseppfolyósított földgázt, amelyhez a Bulgárián, Romá­nián, Magyarországon és Ausztrián áthaladó BRUA gázvezetéken keresztül más euró­pai országok is hozzáférnek.

Borítókép: A román állami Romgaz hamarosan átveheti a munkát a Neptun Deep gázmező kitermelésére az amerikai Chevrontól (Fotó: Mircea Restea/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.