Idén többet költünk nyaralásra, mint a járvány előtt

2022-ben a magyarok körében megugrott az utazási kedv: többen terveznek nyaralást, mint a járvány előtti időszakban és több pénzt is költenek majd a turisták.

Thurzó
2022. 06. 14. 10:37
szálloda
Budapest 2021.07.08. Intercity Hotel foto: Kallus György/Világgazdaság Fotó: Kallus György/Világgazdaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar lakosság 130 ezer forinttal többet szán idén nyaralásra a Covid-járvány előtti időszakhoz képest – derül ki az MKB Bank legfrissebb felméréséből, amely rámutat, hogy a 2019-es, hasonló kutatás eredményeivel 2022-ben összevetve 

jelentősen nőtt azok aránya, akik mennek vakációzni – közülük pedig egyre többen költenek majd 200 ezer forint feletti összeget az üdülés során. 

A válaszadók legnagyobb része a félretett jövedelméből fedezi a nyaralása költségeit, bár akadnak olyanok is, akik hitelt igényelnek a külföldre tervezett utazáshoz, ahol elsősorban bankkártyával és nem készpénzzel terveznek fizetni. E körben a hitelkártya a legnépszerűbb fizetési megoldás – mutat rá az MKB Bank. 

A trendkutatás szerint 

idén a megkérdezettek 78 százaléka megy nyaralásra, míg ez az arány a pandémia előtt 64 százalékos volt. 

A jelentősen megnövekedett utazási kedv mellett az elkölteni tervezett összegek is kiugró emelkedést mutatnak: 2019-ben átlagosan 169 ezer forintot fordítottak a magyarok a nyaralás alatti kiadásokra, míg az idén 301 ezer forint lehet az átlagos kiadás. Ezzel együtt csökkent a viszonylag alacsonyabb – 50 és 100 ezer forint közötti – kiadással számolók aránya.

A legnépszerűbb hónap a nyaralásra továbbra is az augusztus, és a kutatásban résztvevők fele kizárólag belföldön keresi a kikapcsolódást, 

míg 15 százalékuk csak külföldi opciókat vesz figyelembe – a tengerpartokra némiképp többen terveznek elutazni az idén a járvány előtti évhez képest. 

A felmérésből az is kiderül, hogy 

a többség legfeljebb ötnapos nyaralást tervez, míg az emberek több mint harmada 6–10 napos, illetve közel negyede 10 napnál tovább tartó üdüléssel számol ebben a szezonban.

Javultak a jövedelmi viszonyok, amit az is mutat, hogy a lakosság több mint 80 százaléka az e célra előre spórolt pénzéből indul útnak,

míg a Szép-kártyát használók aránya is szép számban nőhet a nyáron.

Autóbérlésre, szórakozásra, étteremre, belépőjegyekre és egyéb felmerülő költésekre a hitelkártya használatát választja a többség, amelynek népszerűségét az okozza, hogy ezt tartják a legkényelmesebb megoldásnak, ráadásul egyes konstrukcióknál a költések után pénzvisszatérítést kínálnak, így havonta akár több ezer forintot is visszakaphatnak az ügyfelek a bankjuktól.

A kutatók kiemelték, hogy a fizetési módok tekintetében is fordulat következett be. 

A friss felmérés szerint minden költségtípus (utazás, szállás, étkezés, belépőjegyek és egyéb költségek) terén 

40 százalék felettire nőtt azok aránya, akik inkább bankkártyával fizetnek, ebben feltehetően a járvány alatt elterjedt készpénzmentesség játszik nagy szerepet. 

Kapcsolódó tendencia, hogy a kártyatulajdonosok meghatározó része internetbanki felületen intézné az ügyeit külföldről is, és csekély azok aránya, akik a telefonos ügyfélszolgálatot vennék igénybe. 

A fiatalok körében 

egyre népszerűbb emellett a mobiltelefonos fizetés, amelyet a hétköznapokban is rendszeresen használ a megkérdezettek harmada, és terjed az okosórás megoldás, 

amely a nyaralás során is megjelenhet a felhasználók körében. 

Ha spórolásra kényszerülnének a nyaralók, elsőként alacsonyabb kategóriájú szállást keresnének – tér ki rá az MKB felmérése, amely szerint többen viszont inkább megrövidítenék a tervezett nyaralásukat vagy olcsóbb utazási módot választanának. Emellett a takarékoskodás módja lehet még, hogy az ételen, italon, vagy a programokon, belépőkön spórolnának a nyaralók, és olyanok is vannak, akik túlzott drágulás esetén arra is hajlandók lennének, hogy egy kevésbé népszerű nyaralóhelyet válasszanak az előre elképzeltnél. 

A széleskörű kutatás megvizsgálta a biztosításkötésre való hajlandóságot is.

Eszerint 

a megkérdezettek 54 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ha nem is mindig, de szokott utas- vagy baleset-biztosítást kötni nyaralás előtt, 

míg 46 százalékuk mondta azt, hogy ez egyáltalán nem jellemző rá. Inkább jellemző a biztosításkötés abban az esetben, ha az érintettet érte már valamilyen kellemetlenség a korábbi nyaralásán. 

Borítókép: meglátszik a tervezett nyaralási költségeken a jövedelmi viszonyok javulása (Fotó:)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.