Tart a légiipar a zöldkerozin bevezetésétől

Az európai légi közlekedési ipar attól tart, hogy a tervezett uniós éghajlatvédelmi csomag miatt jelentős hátrányba kerül az Európán kívüli versenytársakkal szemben. Eközben több német városban készülnek az új üzemanyag, a szintetikus kerozin nagyipari előállítására.

2022. 06. 28. 13:58
null
2018.07.03. Wizzair, Liszt Ferenc Repülőtér., Budapest. Fotó: Móricz-Sabján SImon Fotó: MORICZ SABJAN SIMON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jost Lammers, a müncheni repülőtér vezérigazgatója bírálta, hogy a Fit for 55 csomag szigorúbb éghajlatvédelmi követelményei nem vonatkozhatnak az Európán kívüli légitársaságokra. Ez ugyanis azt jelentené, hogy kizárólag az európai cégeknek kellene viselniük az éghajlatvédelem költségeit – tette közzé az Aero.de hírportál. – A nem európai légitársaságok teljes kizárása aggodalomra ad okot – mondta a Budapest Airportot 2007-től 2019-ig vezető Lammers egy szakmai konferencián. Az EU Fit for 55 klímacsomagja ugyanis a ma még igen drága szintetikus kerozin bekeverési kvótáinak folyamatos növeléséről rendelkezik. 

A kerozinban fél százalék e-üzemanyag lesz 2025-től, ám ezt folyamatosan emelni fogják.

– Jelenleg azt a veszélyt látjuk, hogy nem jut majd kevesebb szén-dioxid a levegőbe, csak éppen máshol kerül bele – mondta Lammers. Merthogy a forgalom az uniós repülőterekről az Európán kívüli helyszínekre, Törökország és az Öböl-menti országok repülőtereire helyeződik át.

Repülőtér Tokióban. A Lufthansának ott a japán légitársaságokkal kell versenyeznie. Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon

Eközben a bajor tartományi kormány bejelentette, hogy szintetikuskerozin-gyártó üzemet kíván létrehozni. Hubert Aiwanger gazdasági miniszter tízmillió tonnára becsülte a németországi kerozin iránti éves keresletet. De nem csak Münchenben kívánnak szintetikus üzemanyaggal foglalkozni. Green Fuels Hamburg néven egy energiaszolgáltatóból, az Airbusból és egy vegyipari vállalatból álló konzorcium a város délkeleti részén kíván termelőüzemeket létesíteni. A koncepciót a berlini nemzetközi légi show-n mutatták be.

A tervek szerint a Billbrook/Rothenburgsort ipari területen nagyméretű elektrolizációs üzemet építenek tengeri szélenergia felhasználásával zöldhidrogén előállítására. A második üzemben 2026-tól úgynevezett power-to-liquid kerozint állítanak elő zöldhidrogénből, szintetikus eljárással. A termelés első szakaszában 

évente legalább tízezer tonna zöldkerozint lesznek képesek előállítani. A beruházók szerint jelenleg Hamburg kínálja a legjobb feltételeket a projekthez, részben a tengerparti szélturbinákhoz való közelsége miatt, részben a világ egyik vezető légiközlekedési helyszíneként.

Mire jó az e-üzemanyag? A szintetikus üzemanyag használatakor a motorból szén-dioxid távozik, de mert az a légkörből származik, ezért mégis klímasemleges. A gyártás folyamatának első lépéseként ugyanis 

szén-dioxidot vonnak ki a levegőből, majd szélenergia és víz felhasználásával úgynevezett zöldhidrogént hoznak létre. A hidrogént és a szén-dioxidot szintetikus üzemanyaggá alakítják, amely további feldolgozás révén alakítható benzinné, kerozinná vagy autógázzá.

Az Európai Parlament minapi döntése értelmében a személygépkocsik és kishaszon-gépjárművek 2035 után csak olyan motorral hozhatók forgalomba, ami nem bocsát ki üvegházhatású gázt. Ez a megfogalmazás kizárná az e-üzemanyag használatát, miközben több autógyártó, mint például a Porsche komoly fejlesztéseket végzett, hogy 2035 után is a piacon tarthassa belső égésű motorjait.

Borítókép: Tankolják a Wizz Air repülőgépét Ferihegyen. A kerozinnak 2025 után szintetikus üzemanyagot kell tartalmaznia (Fotó: Magyar Nemzet/Móricz-Sabján Simon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.