Árharc alakulhat ki a hazai borpiacon

Nagy kihívások előtt van a hazai borágazat. A termelési költségek drasztikus emelkedése miatt jelentősen növelni kellene a szőlő felvásárlási árát, a pincészetek viszont csak akkor tudják ezt megtenni, ha a kereskedők elismerik ezt az átvételi árakban. Erre sajnos nem sok remény van. Bár az áruházláncok május–június környékén 10-15 százalékkal emelték a borok fogyasztói árát, ebből azonban a pincészetek egy fillért sem láttak, csak a kereskedők árrését növelte a drágulás. 

2022. 07. 27. 7:05
null
2020.10.01. Mogyoród Szőlőszüret Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kellemetlen meglepetéssel találhatták szembe magukat a magyar borok kedvelői az áruházláncokban az elmúlt egy-két hónapban. A boltokban ugyanis a múlt év végi áremelést követően ismét jelentősen, egyes termékeknél 10-15 százalékkal magasabb áron kerültek az italok a polcokra. A jelenség hátterében ugyanakkor nem a pincészetek kiadásainak emelkedése, a csomagolóanyagok, vagy az energia drágulása, de még csak nem is a szőlősgazdák termelési költségeinek drasztikus emelkedése áll. 

A magasabb árak ellenére ugyanis a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerint a borászatok egyetlen fillérrel sem kaptak többet a beszállított árukért, mint amiben a korábbi tárgyalások során a boltokkal megállapodtak. A májusban és júniusban bekövetkezett 10-15 százalékos drágulással az áruházláncok – a világban mindenhol jelen lévő inflációt kihasználva – a saját árrésüket növelték tovább. 

Brazsil Dávid, a HNT főtitkára szerint a jelenségre már a múlt év végén is érzékelték, ezért kezdeményeztek tárgyalásokat a kiskereskedelem szereplőivel. Az áruházláncok ugyanakkor az idén újra az áremelést választották, miközben a beszállítói árakon nem változtattak. – A borágazatra évente egyetlen ártárgyalás jellemző, amire jellemzően a téli időszakban kerül sor. Az áruházláncok azóta általában nem voltak hajlandók változtatni az átvételi áraikon, annak ellenére sem, hogy a pincészetek jelezték, a költségeik drasztikusan megemelkedtek – hívta fel lapunk figyelmét a főtitkár. 

A szakember szerint a beszállítóit árak emelésére ugyanakkor nagy szükség lenne. A pincészeteknek ugyanis – részben a háborús helyzet miatt – komoly költségnövekedéssel kell megbirkózniuk. 

Az üveggyártásban két ukrajnai üzem is érintett, az átmeneti hiány az üveg árát azonnal az egekbe emelte, de nagyot nőtt a különböző borászati segédanyagok ára is. A borok átvételi árának emelésére azért is elengedhetetlen, mivel e nélkül a pincészetek sem tudnak magasabb összeget fizetni a szőlőért. Holott a termelők is egyre inkább szorult helyzetbe kerülnek, a növényvédő szerek mellett a kézi munkaerő költsége is nagyot nőtt az elmúlt hónapokban.

– Komoly kihívás előtt áll a hazai borágazat. Meg kell győznünk azt a 25-30 pincészetet, amelyek a hazai szőlő felvásárlását koordinálják, hogy vegyék figyelembe a termelői árak emelkedését és magasabb összegű felvásárlási árakat alakítsanak ki. Ehhez viszont arra is szükség van, hogy második lépésként a kereskedelem is elismerje a pincészetek emelkedő kiadásait – jegyezte meg Brazsil Dávid. 

Bár az aszály egyelőre főként a fiatal, idei ültetvényeket érinti súlyosabban, az elmúlt napokban már érkeztek aszálykárral kapcsolatos jelzések termő ültetvények tulajdonosaitól is. A szakember szerint főként a Duna–Tisza közén várják nagyon a csapadékot a szőlősgazdák. – Sok múlik azon, hogy a következő hetekben megérkezik-e az eső. Nagyon szép virágzási időszakon vagyunk túl, jól kötődött a szőlő, ennek ellenére nagyon kellene a csapadék. Az optimális érési folyamatokhoz is szükség van az esőre – emelte ki a főtitkár.

Az aszály ugyanakkor nem csak hazánkban kezdte ki a szőlőtermelést. Európa déli országaiban, köztük a legnagyobb szőlőtermelőknek számító Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban is súlyos károkat okozott a szárazság.

Franciaország egyes vidékein ráadásul a késő tavaszi fagy és a jégverés is jelentős terméskiesést okozott. A borászatok és a felvásárlók is arra készülnek, hogy alacsonyabb lesz az idei készlet, ami magasabb árakat hozhat a piacon. 

A kereslet élénkülése már a hazai borágazatban is megmutatkozott. A HNT 2017 óta vezetett szakmaközi készletfelmérése szerint június 30-án soha korábban nem látott alacsony szintre került a hazai készlet. Mindez főként az export élénkülésének köszönhető, amit az euró–forint árfolyamának változása is kedvezően befolyásolt. 

Borítókép: Szüret Mogyoródon (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.