Az unió amerikai függőségi helyzetbe sodorja magát + videó

Azáltal, hogy az Európai Unió mindent alárendel az orosz energiaszállítások mielőbbi megszüntetésének, könnyedén újabb és drágább függőségi helyzetbe sodorhatja magát. Az új befutó pedig ezúttal az Egyesült Államok lehet. Az oroszok megbüntetése helyett Európának el kell kezdenie saját érdekeit képviselni. Ehhez pedig szankciók helyett diverzifikációra van szükség – mondta Hortay Olivér, a Századvég energetika üzletágának vezetője.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2022. 07. 30. 10:13
BIDEN, Joe; VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2022. március 25. Joe Biden amerikai elnök (j) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart az ukrajnai háborúról az Amerikai Egyesült Államok brüsszeli nagykövetségén 2022. március 25-én. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország a védelmi tervének fő céljai közé emelte az energiaforrások diverzifikációját. A megközelítést az egész Európai Uniónak célszerű lenne átvennie – mondta Hortay Olivér a közösségi oldalára feltöltött videóban. A Századvég energetikai üzletágának vezetője azt is elmagyarázta, hogy minderre miért van szükség.

– Az elmúlt időszak fontos tanulsága, hogy Európa túlságosan kitett az orosz energiahordozóknak, így ezt a jövőben célszerű csökkenteni. Ebben mindenki egyetért. Abban azonban nem, hogy ezt milyen módon célszerű megtenni, abban már komoly véleménykülönbség van – ismertette.

– A nyugati országok és Brüsszel Oroszország szankcionálásával próbálnának függetlenedni. Ez azt jelenti, hogy mindent annak rendelnének alá, hogy a lehető leghamarabb elvágják az orosz energiaszállításokat – mondta a szakértő. Szerinte ez a megközelítés már most láthatóan hibás, legalább három okból.

– Mivel az orosz energiahordozók rövid távon nem helyettesíthetők mással, a szankciók energiahiányt és így rendkívüli gazdasági és társadalmi károkat okoznak Európában – hangsúlyozta az üzletágvezető.

– A szűkös globális kínálat miatt Oroszország képes más országoknak értékesíteni energiahordozóit, így a szankciók nem érik el céljukat, azaz nem kényszerítik az oroszokat a háború lezárására – folytatta Hortay Olivér.

A harmadik pontként pedig elmondta: azáltal, hogy az Európai Unió mindent alárendel az orosz szállítások mielőbbi megszüntetésének, könnyedén újabb és drágább függőségi helyzetbe sodorhatja magát. Az új befutó pedig ezúttal az Egyesült Államok lehet. 

– Szerencsére a szankciós politikának van alternatívája: a diverzifikáció. Ebben az esetben a cél nem egy szállító megbüntetése, hanem új beszállítási útvonalak kiépítése – emelte ki a szakértő. Szerinte a közösségnek minél több országnak lehetővé kellene tennie, hogy energiahordozóit eljuttassa az európai piacra.

– A diverzifikációs szemléletnek legalább három előnye van. Nem akadályozza az energiaigények kielégítését, így nem okoz ellátási nehézségeket és megélhetési válságot. Versenyt teremt a beszállítók között, ami lenyomja az árakat és javítja az unió versenyképességét. Az oroszoknak való kiszolgáltatottság csökkentése mellett megakadályozza, hogy Európa másik függőségbe sodródjon – sorolta az előnyöket Hortay Olivér.

Végezetül hozzátette: 

Az oroszok megbüntetése helyett Európának el kell kezdenie saját érdekeit képviselni. Ehhez pedig szankciók helyett diverzifikációra van szükség.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.