A második negyedévben 7,8 százalékkal nőttek a beruházások

Az idei második negyedévben a beruházások volumene kedvezően alakult: mind negyedéves, mind éves alapon bővülni tudott. Jelentős bővülést mért a KSH a feldolgozóiparban, amely a beruházások szempontjából kiemelt fontosságú ágazat.

Magyar Nemzet
2022. 08. 31. 11:09
feldolgozó
20200609 pulykafeldolgozó pacsa pezzetta umberto pu zalai hírlap Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beruházások volumene  7,8 százalékkal emelkedett az idei második  negyedévében a tavalyi esztendő azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévhez képest pedig – szezonálisan kiigazítva – 2,5 százalékkal emelkedett – jelentette ma reggel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A beruházások növekedését a háztartások erőteljes, illetve a vállalkozások és a költségvetés mérsékelt aktivitása alakította. A meghatározó súlyú feldolgozóipari fejlesztések, valamint a lakásépítések és az ingatlanfelújítások növelték, a szállítás, raktározáshoz és a kereskedelemhez kötődő beruházások visszafogták a nemzetgazdasági teljesítményt – jegyezte meg jelentésében a hivatal.

Regős  Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője az adatokat úgy ítéli meg, hogy az idei második negyedévben a beruházások volumene kedvezően alakult, mind negyedéves, mind éves alapon bővülni tudott. Azaz a második negyedéves adatokon még sem a beruházási kedv visszaesése, sem a beruházások végrehajtásának háború miatti halasztása nem látszik. Így a beruházások a második negyedévben a gazdasági növekedéshez pozitívan járultak hozzá. 

A beruházások bővülésében különösen is nagy szerepe volt a háztartások növekvő aktivitásának 

– hangsúlyozza lapunknak küldött elemzésében a szakmai vezető. Majd megjegyzi: ez a tendencia a következő negyedévekben is fennmaradhat, köszönhetően az átlagfogyasztás felett fogyasztók esetében jelentősen dráguló energiaáraknak, amely energiahatékonysági fejlesztésekre ösztönzi a háztartásokat. Az egyes ágazatokban a beruházások eltérően alakultak. Jelentős bővülést mért a KSH a feldolgozóiparban, amely a beruházások szempontjából kiemelt fontosságú ágazat. Az itt végrehajtott fejlesztések igen nagy arányban produktívak, azaz a későbbiekben hozzájárulnak az export és a gazdasági teljesítmény növekedéséhez. Ugyanakkor például a szállítás, raktározás ágazatban a beruházási volumen érdemben visszaesett, amelyet a magas bázisidőszaki adat magyaráz.

– 2022 második negyedévében továbbra is kifejezetten dinamikusan, 7,8 százalékkal nőtt a beruházások volumene, az előző negyedévi 8,4 százalékos növekedés után, míg 2,5 százalékkal bővült az előző negyedévihez képest szezonálisan kiigazítva. Így a beruházások volumene történelmi csúcsra emelkedett – húzta alá elemzésében Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője, aki szerint a beruházások növekedése a háztartások erőteljes, illetve a vállalkozások és a költségvetés mérsékelt aktivitásával magyarázható

 

Az egyes nemzetgazdasági ágakban eltérő folyamatok játszódtak le a beruházások tárgyidőszaki alakulását tekintve. A járvány negatív gazdasági hatásait – más intézkedések mellett – a kormány a vállalatok beruházásainak igen nagy volumenű közvetlen támogatásával, a jegybankkal és állami bankok támogatásával alacsony kamatozású hitelekkel és garanciaprogramokkal sikeresen ellensúlyozta, ennek hatásai határozottan jelentkeztek az elmúlt két évben – fűzte hozzá Suppan Gergely.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.