A franciák többsége az újabb reaktorok építésével is egyetért

Átformálta a francia közvéleményt az atomenergiával kapcsolatban az utóbbi időben kialakult energiaválság.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 09. 20. 10:00
Francia atomerőmű
Fessenheim, 2020. február 22. A legrégebbi franciaországi atomerõmûrõl készült kép a kelet-franciaországi Fessenheimben 2020. február 22-én. A francia-német-svájci hármas határ közelében fekvõ településen a 900 megawattos teljesítményû ikerblokkokban 1977-ben kezdték meg a villamosenergia-termelést. Az egyes reaktort 2020. február 22-én hajnalban, a kettest pedig június 30-án állítják le végleg. MTI/EPA/Patrick Seeger Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alaposan átformálta a francia közvéleményt és hozzáállást az atomenergiával kapcsolatban az utóbbi időben kialakult energiaválság – derül ki abból a felmérésből, amit az Ifop Opinion francia közvélemény-kutató cég készített a Le Journal du Dimanche (JDD) nevű lapnak. A cikket a V4NA nemzetközi hírügynökség ismertette.

A felmérésből kiderül, hogy a franciák 75 százaléka támogatja egyértelműen az atomenergiát, mert nem szeretnének a németek sorsára jutni, ahol három kivételével leálltak az atomerőművek. A felmérés alapján a 65 év felettiek túlnyomó többsége, 84 százaléka támogatja az atomenergiát, míg ez az arány a 35 éven aluliak körében 69 százalék. Ami a megkérdezettek politikai hovatartozását illeti, a baloldal szimpatizánsainak 66 százaléka gondolja úgy, hogy a nukleáris energia irányába kellene elmozdulni, a jobboldali szavazók között pedig ez az arány még magasabb, 88 százalék.

A JDD kiemeli, hogy a lakosság véleményének megváltozásához feltehetően nagymértékben hozzájárult az utóbbi időben begyűrűző energiaválság, és az Ifop felméréséből az is kiderül, hogy a megkérdezetteknek rendkívül fontos az áram ára és a vásárlóerő, mivel a válaszadók 81 százaléka elengedhetetlennek tartja az atomenergiát Franciaország függetlensége szempontjából, 67 százalék pedig úgy véli, hogy kedvező az ára.

E két témában a vélemények a válaszadók korától és politikai hovatartozásától függetlenül egybevágnak, ugyanis a baloldali Engedetlen Franciaország (La France Insoumise) szavazóinak 79 százaléka ezen a véleményen van, és még a környezetvédő zöldpárt támogatói körében is 72 százalékos az arány. Ami a kormánypárt szavazóit illeti, ott feltűnően magas, 97 százalékos az atomenergia támogatottsága, a jobboldali szavazók pedig egyöntetűen, száz százalékban azt a választ adták, hogy az atomenergia lehetővé teszi az ország energiafüggetlenségét. Az ár tekintetében alacsonyabb a baloldal támogatottsága, de még így is meggyőző, ugyanis a baloldali szavazók 69 százaléka szerint olcsó az atomenergia, míg a zöldpárt támogatói esetében 53 százalékos ez az arány. 

A kormánypárt szavazótáborának 76, míg a jobboldallal szimpatizáló megkérdezettek 89 százaléka azt a választ adta, hogy a nukleáris energia árát kedvezőnek találja.

A felmérésből az is kiderül, hogy a franciák az atomenergiát megbízhatónak tartják, 71 százalékuk nyilatkozott így. Az Ifop vezetője úgy foglalta össze a felmérés eredményét, hogy összességében a franciák elfogadják az általuk olcsónak tartott és az ország energiafüggetlensége szempontjából kedvező atomenergia kockázatát.

Megkérdezték a válaszadókat Emmanuel Macron azon bejelentésével kapcsolatban is, amely szerint ­2030-ig hat EPR típusú atomerőművet létesítene, és kiderült, hogy a franciák 65 százaléka támogatja az új reaktorok építését.

Pártállás szerint ez az arány a baloldal esetében az átlagnál jóval alacsonyabb, csak 45 százalék, a zöldeknél pedig mindössze 41. A kormánypárt szavazói és a republikánusok azonban ezzel szemben igen meggyőző, 85 százalékos arányban támogatják az új reak­torok építését. Összességében nőtt az országban az atomenergia támogatottsága, mivel az Ifop legutóbbi, 2021 októberében végzett felmérése szerint tavaly még a francia lakosságnak csak alig több mint a fele, 51 százalék támogatta az új atomreaktorok építését.

Borítókép: Illusztráció (MTI/EPA/Patrick Seeger)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.