Kezdődik a rókák oltása

A Nébih idén is elindítja a veszettség elleni vakcinázási kampányát.

Magyar Nemzet
2022. 09. 22. 10:45
Red Fox (Vulpes vulpes) in the field, Parco Nazionale d'Abruzzo, L'Aquila, Civitella Alfedena, Italy
2505428 Fotó: ALBERTO GHIZZI PANIZZA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg a hazánkkal szomszédos országok közül Romániában és Ukrajnában még rendszeresen előfordul a veszettség, hazánkban legutóbb 2017-ben, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mutatták ki a vírust Magyarországon, emberi megbetegedés pedig már több mint huszonöt éve nem történt. Az eredmények főként annak köszönhetők, hogy a hatóságok évről évre vakcinát tartalmazó csalétket helyeznek ki a veszettség fő terjesztőinek számító vörös rókáknak. A program az idén is folytatódik, a kedvező járványügyi helyzetnek megfelelően azonban csökkent a vakcinázandó terület nagysága.

 

 A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint a déli és keleti megyékben október 1-jén kezdődik az őszi repülőgépes rókavakcinázás.

 

Az érintett térségekben ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe, amelyek pontos időpontjáról a települések állat-egészségügyi és önkormányzati szervei tájékoztatják a lakosságot. A hatóság ugyanakkor jelezte, a sűrűn lakott területeken ebben az évben sem lesz vakcinázás. Az immunizálás során a vakcina tartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki a területre. A program eredményességét a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával ellenőrzi a hatóság, az eddigi tapasztalatok szerint a vakcinázott területen a rókák mintegy háromnegyede felvette a csalétket. 

– A kampány hozzájárul ahhoz is, hogy megőrizhessük hazánk veszettségtől mentes státusát, amit 2021 tavaszán az Európai Unió, majd idén februárban a Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (WOAH) is elismert – hívta fel a figyelmet a hatóság. 

A Nébih közölte, bár az elmúlt években sikerült távol tartani a betegséget, a rókaállomány nagysága – amely mintegy hatvanezer egyedre becsülhető –, illetve a környező országokban jelen lévő vírus miatt folytatni kell a programot. A vakcinázásra a külterületeken plakátok figyelmeztetik a kirándulókat. A programba bevont területek tájékoztató jellegű térképe, valamint az érintett települések megyei bontású listája elérhető a Nébih weboldalán. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.