időjárás 12°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Kezdődik a rókák oltása

Magyar Nemzet
2022.09.22. 10:45 2022.09.22. 10:52
Kezdődik a rókák oltása

Míg a hazánkkal szomszédos országok közül Romániában és Ukrajnában még rendszeresen előfordul a veszettség, hazánkban legutóbb 2017-ben, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mutatták ki a vírust Magyarországon, emberi megbetegedés pedig már több mint huszonöt éve nem történt. Az eredmények főként annak köszönhetők, hogy a hatóságok évről évre vakcinát tartalmazó csalétket helyeznek ki a veszettség fő terjesztőinek számító vörös rókáknak. A program az idén is folytatódik, a kedvező járványügyi helyzetnek megfelelően azonban csökkent a vakcinázandó terület nagysága.

 

 A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint a déli és keleti megyékben október 1-jén kezdődik az őszi repülőgépes rókavakcinázás.

 

Az érintett térségekben ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe, amelyek pontos időpontjáról a települések állat-egészségügyi és önkormányzati szervei tájékoztatják a lakosságot. A hatóság ugyanakkor jelezte, a sűrűn lakott területeken ebben az évben sem lesz vakcinázás. Az immunizálás során a vakcina tartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki a területre. A program eredményességét a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával ellenőrzi a hatóság, az eddigi tapasztalatok szerint a vakcinázott területen a rókák mintegy háromnegyede felvette a csalétket. 

– A kampány hozzájárul ahhoz is, hogy megőrizhessük hazánk veszettségtől mentes státusát, amit 2021 tavaszán az Európai Unió, majd idén februárban a Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (WOAH) is elismert – hívta fel a figyelmet a hatóság. 

A Nébih közölte, bár az elmúlt években sikerült távol tartani a betegséget, a rókaállomány nagysága – amely mintegy hatvanezer egyedre becsülhető –, illetve a környező országokban jelen lévő vírus miatt folytatni kell a programot. A vakcinázásra a külterületeken plakátok figyelmeztetik a kirándulókat. A programba bevont területek tájékoztató jellegű térképe, valamint az érintett települések megyei bontású listája elérhető a Nébih weboldalán. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Europress/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.