Szőlőtörköllyel is enyhíthető a takarmányhiány

Az aszály miatt bajba került gazdák alternatív takarmányozási megoldásokat keresnek.

Magyar Nemzet
2022. 09. 14. 18:55
null
20201005 Nagydorog, Cikta major A sváb juh (cikta juh) génmegőrző állománya fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli nehézségeket okozott az idén a hazai gazdálkodóknak az aszály, a növénytermesztést és az állattenyésztést sem kerülték el a szárazság hatásai. A szűkös gabonatermés és a meredeken emelkedő árak mellett a szálas takarmányból is jóval kevesebbet takaríthattak be a termelők. Nem csoda hát, ha a történelmi mértékű aszály miatt egyre több gazda keres alternatív takarmányozási megoldásokat. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által közzétett elemzés szerint bizonyos állatfajok esetében akár a szőlőtörköly is enyhítheti a takarmányozási problémákat. 

A hazai szabályok alapján azoknak a gazdálkodóknak vagy szervezeteknek, amelyek 25 hektoliter vagy azt meghaladó mennyiségben állítanak elő bort vagy dolgoznak fel szőlőt, a keletkezett mellékterméket ki kell vonniuk. A szőlőtörkölyt vagy borseprőt akár szerves trágyaként, komposzt készítésére vagy takarmánykészítésre is felhasználhatják a borászatok. A NAK tanulmánya szerint a törköly alapvetően azokat a szilárd részeket tartalmazza, amelyek a cefre préselése után maradnak vissza, ezek a kocsány, a héj és a mag. 

Mára az előállítandó borfajtától függően az elterjedt gyakorlat az, hogy a fürtöket bogyózzák zúzás előtt, aminek következtében sem a borban, sem a melléktermékekben nem jelenik meg a szárak kesernyés, fanyarkás íze, ami takarmányozási szempontból is előnyös.

Az így kapott szőlőtörköly sok vizet tartalmaz, ezért gyorsan, akár egy nap alatt is megromlik és etethetetlenné válik. Ezért ha nincs mód az azonnali felhasználásra, akkor szárítani vagy silózni kell. A szárított, majd megőrölt törköly energiatartalmát és ízét kis mennyiségű melasz hozzáadásával lehet fokozni. Melegebb éghajlatú országokban a friss törkölyhöz jó minőségű búzakorpát vagy paradicsompépet adnak. 

Az így besilózott takarmány jó minőségben tárolható, ízletes takarmányt ad, amit juhoknak és kecskéknek, pecsenyenyulaknak, sertéseknek és brojlereknek is adható. 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.