időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Gőzerővel folyik a fakitermelés az erdőgazdaságokban

Köpöncei Csilla
2022.10.06. 11:35 2022.10.06. 11:47
Gőzerővel folyik a fakitermelés az erdőgazdaságokban

Mindenkinek jut elég tűzifa a kormány által indított programban, az agrárminiszter szerint aki most igényli a fát az erdőgazdaságoknál, az garantáltan a hatósági áron fogja megkapni a tüzelőt. A szakemberek folyamatosan dolgoznak az energetikai célú fa kitermelésén.

Folyamatosan szolgálják ki az igényeket és növelik a termelési kapacitást az erdőgazdaságok – közölte Nagy István. Az agrárminiszter jelezte, aki most igényli a fát a tűzifaprogram keretében az garantáltan a hatósági áron fogja megkapni a tüzelőt.

A tárcához beérkezett jelzések szerint az igénylők többsége már rendelkezik erre a télre tüzelővel és már a következő évre vagy az azt követőre vásárol. Van olyan erdőgazdaság, ahol ez az arány meghaladja a 70 százalékot. Nagy István a lakosság türelmét kéri, hogy a rendelkezés céljával összhangban elsőként azokat szolgálhassák ki, akiknek a fűtési szezon elején van szüksége a fára. A legrászorultabbakat pedig előre sorolják.

A miniszter szerint október elejéig csaknem 1,6 millió köbméter energetikai célú faárut értékesítettek az állami erdőgazdaságok. Az eladott mennyiségben azonban a lakossági megrendelések mellett az energetikai szektor által megvásárolt tüzelőanyag is szerepel. Az erdőgazdaságok ugyanis az erőművek számára is biztosítják a távfűtéshez szükséges tűzifát.

– A szeptember végén indult programra hatalmas az érdeklődés, ezért több erdőgazdaságnál a helyi termelési kapacitást meghaladó igény keletkezett, amelyet átcsoportosításokkal és termelői kapacitásfokozással oldunk meg – hívta fel a figyelmet Nagy István.

Az első ilyen szállítmányok már ezen a héten megérkeznek. A tárcavezető tájékoztatása szerint pillanatnyilag mintegy 800 brigád, több mint 3000 fakitermelő és csaknem 1000 erdészeti munkagép dolgozik az igények mielőbbi teljesítésén. A napi kitermelés az ország adottságaiból kifolyólag eltérő, de erdőgazdaságonként elérheti az 1000 köbmétert is.

 

– A fűtési időszakra elegendő, fenntartható gazdálkodásból származó tűzifa áll az ország rendelkezésére. Az idei télre mindenki, aki fával fűt, hozzá fog jutni a tűzifához – szögezte le Nagy István.

 

A szankciós energiaválság miatt elindított hatósági áras tűzifaprogram mellett, a kormány idén is biztosít ingyenesen is tűzifát a kistelepülésen élő rászorulóknak. A 2011-ben indult szociális tüzelőanyag programra a kormány idén 5 milliárd forintot fordít. A pályázatra 2374 települési önkormányzat nyújtott be érvényes támogatási igényt, ezzel várhatóan mintegy 180-190 ezer család kap a téli tüzelőjéhez segítséget. A helyhatóságok igényeinek egyharmadát már kielégítették. Ezen felül az erdőgazdaságok továbbra is biztosítják a rőzsegyűjtés lehetőségét, ami a rászoruló családoknak jelenthet segítséget.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.