Román segítségre szorul Moldova

Románia a rendkívüli helyzet miatt péntektől elkezdett villamos energiát szállítani a „testvéri” országnak tartott Moldovának.

null
Tiszalök, 2020. november 23. Távvezetékek az üzemterület mögött. A vízlépcsõ üzembehelyezése óta végez elektromos áramszolgáltatást a tiszalöki Tiszavíz Vízerõmû Kft. az ország kelet-közép régiójába. Jelenleg egy év alatt 800.000 megawattóra /MWh/, plusz a duzzasztómû által termelt 65.000 megawattóra mennyiségû áramot juttatnak el a felhasználókhoz. Így a térség nagyüzemei mellett 130.000 háztartást és több mint 350.000 embert érnek el. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Válságos helyzetbe került a Moldovai Köztársaság, miután Oroszország Ukrajna energia-infrastruktúráját bombázta. Kijev ezt követően energiaexport-tilalmat rendelt el. Chisinau harminc százalékban ukrán beszállítóktól importált villamos energiát, a további hetvenszázalékos ellátottságot pedig a transznisztriai oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött, orosz gázzal üzemelő Cuciurgan erőmű biztosítja.

Románia a rendkívüli helyzet miatt péntektől elkezdett villamos energiát szállítani a „testvéri” országnak tartott Moldovának. A román Hidroelectrica és a moldovai Energocom vállalat szerződése száz megawatt villamos energia szállításáról szól. A bukaresti kormány elfogadott egy sürgősségi rendeletet, amely kötelezi a romániai energiaszolgáltatókat, hogy kétoldalú megállapodásokat kössenek a moldovai kabinet által kijelölt vállalatokkal.

 

Románia továbbá tízmillió euróval segíti Chisinaut az energiaválság leküzdésében.

 

A Moldovai Köztársaságba szállított román áram drágább, mint a Cuciurgan erőműből származó, illetve az Ukrajnából eddig importált áram, de olcsóbb a piaci árnál. Chisinau péntektől 90 euró/MWh áron vásárol Romániából áramot. Bukarest a kormányzati döntés értelmében csak akkor szállít áramot Moldovába, ha a romániai termelőknek elegendő mennyiség áll rendelkezésre. A chisinaui hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy takarékoskodjanak az energiával, különösen a reggeli és az esti órákban.

 

Natalia Gavrilia moldovai miniszterelnök ezekben a napokban Azerbajdzsánban tárgyal. Moldova háromszázmillió köbméter gázt akar vásárolni Azerbajdzsántól a következő két hónapra. 

 

Az orosz Gazprom nemrég közölte, hogy a tartozások miatt leállíthatja a szállítást Moldovába október 21-e után. Románia jelenleg naponta legfeljebb ötmillió köbméter gázt adhat a Moldovai Köztársaságnak. Bár megépült a Romániát Moldovával összekötő Iasi–Ungheni–Chisinau gázvezeték, annak kapacitása egyelőre szűk. A földgáz tárolására szolgáló romániai infrastruktúra egyébként jelenleg a moldovaiak rendelkezésére áll. Nicolae Ciuca román miniszterelnök közölte: a romániai földgáztárolók töltöttsége pénteken meghaladta teljes kapacitásuk kilencven százalékát, a lakosság és a gazdaság működése számára is elegendő gáz van a közelgő téli időszakra.

Borítókép: Illusztráció. (Fotó: MTI/Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.