időjárás 1°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Számos hazai cég adna pluszjuttatást dolgozóinak

Magyar Nemzet
2022.10.03. 14:08 2022.10.03. 14:35
Számos hazai cég adna pluszjuttatást dolgozóinak

Az emelkedő infláció – az élelmiszer- és energiaárak megugrása – jelentős reáljövedelem-csökkenést okoz a munkavállalók többségénél. Az Edenred Magyarország felméréséből az derül ki, hogy a hazai cégek többsége ezt valamilyen formában igyekszik kompenzálni.

– A hazai vállalatok túlnyomó többsége – 90 százaléka – egyetért azzal, hogy jelentősen csökkent a munkavállalók reáljövedelme 2022-ben. Hasonló az aránya azoknak is, akik úgy gondolják, hogy minden munkavállaló megérzi az emelkedő élelmiszerárak hatását, miközben a válaszadók 85 százaléka szerint a dolgozók jelentős részét a rezsiárnövekedés is sújtja – derül ki abból a kutatásból, amit az Edenred Magyarország végzett szeptember elején.

A felmérés eredménye szerint a hazai cégek döntő része igyekezett tompítani az emelkedő infláció hatásait: a válaszadók 91 százalékánál következett be valamilyen mértékű béremelés január és augusztus között. 

Az emelések érintetti körében ugyanakkor mutatkoznak eltérések: miközben az 500 dolgozónál többet foglalkoztató cégek 44 százaléka nyilatkozott úgy, hogy minden alkalmazottjánál végrehajtott idén valamilyen mértékű kompenzációt, a 100 és 500 fő közötti alkalmazotti létszámmal működő vállalkozásoknál ez az arány a 90 százalékot is elérte. 

Figyelemre méltó az is, hogy miközben a zömmel fizikai dolgozókat alkalmazó cégek 83 százaléka nyilatkozott úgy, hogy minden munkavállaló kapott emelést, az inkább szellemi munkát végzőket foglalkoztatóknál 57 százalékot ért el az arány. Ami a béremelések mértékét illeti, a válaszadók 67 százaléka 5 és 10 százalék közötti emelést nyújtott a dolgozóinak, miközben a 11–15 százalékos emelést alkalmazók aránya 11,3, a 15 százalék felettit nyújtóké pedig 13,9 százalékot ért el. 

A megkérdezett vállalkozások 22,6 százaléka legalább két alkalommal módosított a munkavállalók javadalmazásán. Ennél is érdekesebb adat, hogy az év közben bért emelők több mint fele nyilatkozott úgy, hogy a gazdasági körülmények negatív változásaira reagálva lépett és döntött az újabb korrekció mellett.

A kutatás szerint a megkérdezett vállalkozások csaknem háromnegyede – 72,4 százaléka – ad valamilyen béren kívüli juttatást dolgozóinak: 54 százalékuk mindenkinek, 18 százalékuk pedig a többségnek. A béren kívüli juttatások összegét augusztus végéig a vállalatok 31,5 százaléka emelte meg: ez az arány hasonló azokéhoz a vállalatokéhoz, akik évközi béremeléseket is végrehajtottak.

A felmérés fontos megállapítása emellett, hogy a vállalatok 93 százaléka úgy érzi, még ebben az évben szükség lenne további bérfejlesztésre. A válaszadók közel kétharmada viszont attól tart, hogy erre már nem lesz lehetősége, és csupán 27 százalékuk tud – vagy tervez – ilyen lépést tenni. Azonban abban az esetben, ha a bérnél kedvezőbb adózás mellett nyújthatnának valamilyen pluszjuttatást az alkalmazottaiknak, a megkérdezettek 42 százaléka megfontolná ezt a megoldást.

– Munkáltatóként érdemes odafigyelni arra, hogy az idei őszi-téli időszak az infláció, valamint a rezsiköltségek alakulása miatt nagy tehertételt jelenthet a munkavállalók számára. 

A dolgozóknak talán még sosem volt ennyire nagy szükségük a segítségre, mint napjainkban, bármit kapjanak is, biztosan értékelik majd 

– jelentette ki Szendrő Tamás, az Edenred Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. – Erre többféle, kedvező és költséghatékony megoldása létezik az Edenrednek – legyen szó például akár a csekély értékű ajándékról, vagy a dolgozó családjának közvetlen, rendszeres támogatásáról. A jó időben adott támogatás nagy segítséget jelenthet, és egyúttal növelheti a munkavállalók lojalitását is – fűzte hozzá a cégvezető.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Oláh Tibor)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.