időjárás 5°C Marcella 2023. január 31.
logo

Nehéz évek várnak Magyarországra, de a recesszió elkerülhető

Magyar Nemzet
Forrás: Vg.hu
2022.11.30. 11:06 2022.11.30. 14:34
Nehéz évek várnak Magyarországra, de a recesszió elkerülhető

Kedvezőtlen külső gazdasági környezettel kell szembe néznünk – fogalmazott Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) konferenciáján szerdán. Úgy véli, idén 4,5-5 százalék közötti GDP-növekedés várható, ami jövőre egy százalékra mérséklődhet, ezzel Magyarország elkerülheti a recessziót. 

Ebben a környezetben több sokkhatás egyszerre éri a gazdaságot, ugyanakkor minden az energiaárak körül mozog, amiben Európa el fogja veszíteni a versenyképességét – mondta a miniszter a Vg.hu beszámolója szerint. Nagy Márton ugyanakkor megjegyezte, hogy  szerinte ez már korábban megtörtént, ami leginkább a digitalizációban köszön vissza Ázsiához és az USA-hoz képest. 

Volt olyan időszak, amikor tízszer többe került a gáz Európában, mint Amerikában, ahol viszont meg se mozdult, ma „csak” hatszoros különbség van. Az áram árában pedig az USA „meg se nyikkant”, de az olajár esetében is nagy különbségek vannak. 

Az eurózóna recesszióba csúszik a miniszter szerint, és félő, hogy az európai autóipar is teljesen leszakad.

Emiatt a miniszter szerint a magas infláció tartósan velünk marad, egy-két évig biztosan. Az európai versenyképesség hanyatlása miatt szerinte Magyarország is nehéz évek, sőt nehéz évtized elé néz.

A megtakarítások az elmondása szerint az év elején nagyon jól alakultak, jelentős átrendezős is látható ezen a téren, de ebből nem profitált a biztosítási szektor, tíz év alatt harmadával csökkent a biztosítási tartalékok aránya. A magyar biztosítási szektor ezzel együtt stabil, de nem használja ki a lehetőségeit, „megfagyott a szektor” – fogalmazott, szerinte ebből a helyzetből ki kell mozdítani. Úgy látja, a piaci koncentráció mértéke tovább növelhető. 

A magyar tulajdon emelkedik, ez nagyon jó – utalt a miniszter az Aegon megvásárlására, amivel jelentősen nő idén a magyar tulajdoni hányad. Szerinte gazdaságstratégiai cél a szektor szerepének erősítése. 

A lakásbiztosítási díjpenetráció jelentősen nőhet verseny esetén, elmondta, hogy itt lesznek szabályozói változások.  

Az agrárbiztosítás területe se működik jól szerinte, egyeztetnek a minisztériummal és a kamarával, az állam itt fizikailag be fog lépni a piacra, nem tartósan jelenik, meg de a konszolidációt elő fogja segíteni – mondta Nagy Márton. 

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mabisz konferenciáján (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.