időjárás -1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

Több halálos áldozatot szedhet Európában a magas rezsi, mint az ukrajnai háború

MAGYAR NEMZET
Forrás: MANDINER.HU
2022.11.25. 17:04 2022.11.25. 18:54
Több halálos áldozatot szedhet Európában a magas rezsi, mint az ukrajnai háború

„Valószínűleg nemcsak fegyverekkel és anyagi támogatással, de életekkel is fizetnünk kell Ukrajna megsegítéséért” – írja a The Economist, amit a Mandiner szemlézett.

A The Economist arról ír cikkében, hogy bár a média rengeteget cikkezik hőhullámokról, ám hidegben mégis több ember veszti életét – a december és február közti időszakban 21 százalékkal több ember hal meg, mint június és augusztus között. A lap szerint az energiaárak elszabadulása a téli halálozások számát is meg fogja ugrasztani, hiszen a drágább energia miatt kevésbé fűtik fel a lakásokat és az intézményeket is, ami nagyban elősegíti például a vírusok terjedését - olvasható a Mandiner cikkében.

A gazdasági lap a 2000 és 2019 közötti energiaárakat, hőmérsékleteket és halálozási adatokat vetette össze az EU 27 államában (Máltát kivéve), Nagy-Britanniában, Norvégiában és Svájcban. Az ezekben az országokban található 226 régió adatait összehasonlítva a lap szerint határozottan kimutatható összefüggés a magasabb energiaárak és a magasabb halálozási adatok között.

A kimutatás szerint már az áram árának 10 százalékos növekedése is 0,6 százalékkal növeli a halálozások számát, ez pedig a különösen hideg hetekre még jobban igaz, míg az enyhébbeken kevésbé.

A lap érvelése szerint:

- a hidegben jobban terjednek a vírusok, 

- ha kint hidegebb van, kevésbé szellőztetnek az emberek, ami szintén a vírusoknak kedvez,

- hidegben nő a vérnyomás, ami növeli a szívinfarktus és az agyvérzés esélyét.

A lap szerint ha a legjobb forgatókönyvet vesszük is, a megnövekedő energiaárak miatt Európában többen halhatnak meg, mint az orosz–ukrán háborúban eddig. Ez utóbbit ők valahová 60-70 ezer fő környékére teszik.

A teljes cikk a The Economist: Több halálos áldozatot szedhet Európában a magas rezsi, mint az ukrán háború címen olvasható a Mandiner.hu oldalán.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Frank Rumpenhorst/DPA/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.