Újraindulhatnak a napelemes pályázatok

Magyarország ellátásbiztonságának fontosságáról, a megújuló energiaforrások használatának elterjesztéséről beszélt egyebek mellett meghallgatásán Lantos Csaba leendő energiaügyi miniszter. Habár nem generálisan, de ismét lehetnek napelemes pályázatok. Akkumulátorparkok is létesülhetnek – írja a Vg.hu.

Magyar Nemzet
Forrás: Vg.hu2022. 11. 24. 12:37
LANTOS Csaba; TISZA Kálmán
Budapest, 2022. november 24. Lantos Csaba energiaügyi miniszterjelölt beszél meghallgatásán az Országgyûlés gazdasági bizottságának ülésén az Országház Tisza Kálmán termében 2022. november 24-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar sikertörténeteket próbálunk csinálni – mondta Lantos Csaba miniszterjelölti meghallgatásán az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának ülésén, ahol többek között arról is beszélt, hogy a december elsejével létrejövő új minisztériummal megváltozik az élet. Lantos szerint a Lehmann-féle csődből sikeresen kilábalt a világgazdaság, azonban ez a kedvező helyzet megszűnt, mivel a pandémia szétszakította a globális ellátási láncokat. A mostani orosz–ukrán háború pedig egy olyan konfliktus, amire nem volt példa a második világháború óta. Hatása elsősorban az energiaárakon látszik, de Európa egészét érinti akár uniós tagországról van szó, akár nem. Ez indokolja részben az önálló minisztérium létrejöttét is – olvasható a Vg.hu-n megjelent cikkben.

Demográfia és geográfia

A leendő miniszter szerint a két kulcsterület a demográfia és a geográfia. A világ működésének hajtóerejét az előbbi jelenti, nemrégiben a Föld lakosságszáma átlépte a nyolcmilliárd főt, azonban ehhez több élelmiszer és több energia szükséges, a növekedés mögötti alaptól nem lehet eltekinteni. Az emberiség létszáma 2064-re ér a csúcsra, onnantól kezdhet el csökkenni. A becslések szerint 2100-ra minden harmadik ember Afrikában fog élni, ami jelentős migrációs nyomást jelent majd.

 

A geográfia szempontjából nem mindegy, hogy egy ember milyen adottságú területen él.

 

A modern társadalom nem képzelhető el energia nélkül, 2010 óta jelentős sikereket értünk el Lantos Csaba szerint, a munkanélküliségi ráta harmadolódott. A többlet energiaigény adottságnak tekinthető, azonban Magyarország energiaszegénynek számít, a gáz 85, az olaj 90 százalékát importáljuk, ahogyan az áram 30 százalékát is. Az áram előállítása is részben földgáz alapú, Paks I szerepe megkérdőjelezhetetlen, összességében kijelenthető így, hogy az energia háromnegyedét importáljuk, az energiaválság pedig megmutatta, hogy ez órási függőséget, kitettséget jelent.

 

Az energiaipar nagyon eszközigényes, változtatásokat csak lassan lehet benne elérni

 

– mutatott rá Lantos Csaba. 

Ami itthon is előállítható, a megújulók, biogáz, biomassza, geotermikus energia. Ezek elterjedését, használatát fel kell gyorsítani – tette hozzá.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Lantos Csaba (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.