időjárás -1°C Adél 2023. január 29.
logo
A válságba került Moldova pénzügyi támogatásába az Európai Unió is beszáll

Baráti földgáz Romániától

Csinta Samu
2022.12.08. 06:44
Baráti földgáz Romániától

Jelentős földgázmennyiséggel segíti Moldovát a „nagy testvér” pozitúrájában szívesen tetszelgő Románia. Az uniós trendeknek megfelelően Bukarest költségvetési támogatást is küld Chisinauba. De honnan jut oda a gáz?

Több mint egymillió köbméter földgázt kap a jövőben Romániától a Moldovai Köztársaság, az exportálás december 3-án délben indult a Iasi-Ungheni vezetéken keresztül, jelentette az Agerpres román hírügynökség a román Transgaz illetékeseire hivatkozva. A felebaráti segítségnyújtás kérdése azt követően dőlt el, hogy a Gazprom november 22-én közölte a chisinaui kormánnyal: december elsejétől 56,5 százalékkal csökkenti a Moldovának szállított gázmennyiséget. Az orosz óriásvállalat arra hivatkozott, hogy az Ukrajnán áthaladó vezetékein keresztül szállított gáznak csak egy része jut el Moldovába.

Az Európai Unió is segít

Az energetikai válsággal küzdő ország megsegítéséről nemrég döntött az Európai Unió is, 250 millió eurós csomaggal támogatva Moldovát. – Európa szolidaritása Moldovával megingathatatlan – egyértelműsítette Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Chisinauban az új energetikai segélycsomag bejelentésekor. Ennek értelmében 2023 januárjától Moldova százmillió eurót kap közvetlen támogatásként, további százmilliót pedig hitelekben a gázszükségletei kielégítésére. Az unió ugyanakkor további ötvenmillió eurós segítséget nyújt a moldovai költségvetés támogatására. Ehhez a román kormány 1,695 millió lejjel (mintegy 342 ezer euró) járul hozzá. Az összeg a külügyminisztérium adminisztratív teljesítőképességének megerősítését szolgáló projekt 2023-ra történő halasztásából származik, és a Moldovai Köztársaság pénzügyminisztériumának utalják át közvetlen költségvetési támogatás formájában.

Honnan jön a földgáz?

Az azonban nem egyértelmű, hogy honnan veszik el a Moldovának szánt gázmennyiséget.

A keleti szomszéd ugyanis 2022 első kilenc hónapjában 19,2 százalékkal kevesebb földgázt importált, mint az elmúlt év azonos időszakában, és a hazai földgázkitermelés is 4,3 százalékkal csökkent ebben a periódusban.

Az összesen 6,8 millió tonna kőolaj-egyenértékű (toe) földgázmennyiségből az import a teljes mennyiség 23,5 százalékának felelt meg. A nyersolajimport 25 százalékkal, az importált kőolajtermékek mennyisége pedig 22 százalékkal csökkent. A romániai Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság becslése szerint 2022 végére a hazai kitermelésű földgáz év végére eléri a 7,45 millió toet, az import pedig a 2,3 millió toet.

Gázfeldolgozó üzem a romániai Vadu közelében. Fotó: AFP

Azeri gázexport

A tartalékok növekedéséhez az is hozzájárulhat, hogy időközben létrejöttek annak a műszaki feltételei, hogy Azerbajdzsánból érkezzen földgáz az országba. Eddig Románia kizárólag orosz gázt importált. Parviz Sahbazov azeri energetikai miniszter a közelmúltban azt nyilatkozta, a bakui kormány rövid távú célja a Balkánra irányuló exporthoz szükséges infrastruktúra fejlesztése. Országa ugyanis idén 8,2 milliárd köbméterről tízmilliárd köbméterre tervezi növelni az Európába irányuló gázexport mennyiségét.

Az unió és Azerbajdzsán abban egyezett meg, hogy 2027-ig húszmilliárd köbméterre nő az ázsiai országból Európába exportálandó gáz mennyisége. Romániába Törökországon, Görögországon és Bulgárián keresztül juthat el az azeri gáz, ehhez össze kellett kapcsolni a bolgár és a görög hálózatot, amire október folyamán került sor.

A korábbi műszaki feltételek mellett évi hárommilliárd köbméter földgáz érkezhetett Azerbajdzsánból Bulgárián keresztül Romániába, ezt a mennyiséget bizonyos fejlesztésekkel ötmilliárd köbméterre lehetett növelni.

Borítókép: Munkás a Vadu közelében található gázkezelő állomáson (Fotó: Europress/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.