Megszületett a megállapodás a gázársapkáról

A tőzsdén kívüli ügyletek – így a magyar hosszú távú szerződés – mentességet kaptak.

Magyar Nemzet
2022. 12. 19. 18:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszületett a megállapodás a gázársapkáról. Az uniós tagállamok a korábbi javaslatoknál alacsonyabb, 180 euró/MWh szintet fogadtak el, ami akkor lép életbe, ha három napig stabilan a szint fölött mozognak az árak. Az intézkedést február 15-től kell alkalmazni. 

„Magyarország szempontjából kulcsfontosságú, hogy a tőzsdén kívüli ügyletek (így a hosszú távú szerződések) és a kötelező brüsszeli konzultáció kikerültek a csomagból. Ezzel együtt az intézkedésnek várhatóan súlyos következményei lesznek az európai energiapiacra nézve” – írta a közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője jelezte: a magyar hosszú távú szerződés árképlete nem ismert, de kockázatot jelenthet, hogy abban szerepelnek az érintett tőzsdei árak is. Amennyiben így van, a szerződés feltételeit szükséges lehet újratárgyalni Oroszországgal. 

A kötelező brüsszeli konzultáció kikerülése az elfogadott csomagból azért kulcsfontosságú, mert így hazánk – szükség esetén – képes lehet önállóan módosítani a feltételeket.

Szijjártó Péter, aki részt vett a brüsszeli ülésen, már napközben megerősítette, hogy Magyarország semmi szín alatt nem támogatja a földgázra vonatkozó ársapka bevezetését, az ugyanis káros, veszélyes és teljesen felesleges intézkedés. A külgazdasági és külügyminiszter szavai szerint ezzel a lépéssel olyan eseményekre reagál a közösség, amelyek augusztusban történtek, s az csak a bevezetés szükségtelenségét bizonyítja, hogy azóta is jól megvolt a kontinens ársapka nélkül. Ráadásul a korlát áremelkedéshez vezethet, egyrészt az elérhető mennyiség csökkenése miatt, másrészt azért, mert annak szintje meghaladja a jelenlegi piaci árat. 

A Világgazdaság felhívta a figyelmet arra is, hogy a Wall Street Journal a megállapodás kapcsán emlékeztetett: a múlt héten az Intercontinental Exchange, mely az amszterdami földgáztőzsdét (TTF) üzemelteti, közölte, hogy a gázpiacát az EU-n kívülre helyezheti, ha nem kapnak elég időt az árplafon bevezetésére, anélkül, hogy a piac destabilizálódna.  

A portál jelezte azt is, miszerint három uniós tisztviselő elmondta, hogy Németország – amely eddig szkeptikusan állt az árplafonhoz – hétfőn megszavazta a gázárplafonról szóló európai uniós megállapodást. 

Korábban biztosítékot kért annak biztosítására, hogy az árplafon esetleges negatív piaci következményei esetén fel lehessen függeszteni az intézkedést.

Borítókép: Az uniós energiaminiszterek ülése Brüsszelben (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.