Vigyázz! Kész! Rajt! – Ezüstvasárnap

Amennyiben 2022-ben valamikor tetőpontjára hág az infláció, az egészen biztosan december lesz. Ömlik az eső, szürke az idő, az emberek mégis úgy nyüzsögnek a boltokban, bevásárlóközpontokban, plázákban, mint a hangyák. És ez még csak az ezüstvasárnap előtti szombatról szóló helyzetjelentés. Persze jogos a lótás-futás, hiszen nyakunkon a karácsony, no meg a szilveszter, és ne feledkezzünk meg az éppen aktuális kedvezményes-kuponos napokról sem, ami csak fokozza a forgatagot.

Horváth Éva
2022. 12. 11. 7:40
karácsonyi vásárlás
Automatikusan generált description Fotó: Laufer László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kettő, koronavírussal terhelt karácsony után kinyílt a világ. Az már „csak mellékes”, hogy tombol az energiaválság, a szomszédunkban háború dúl, szerte a világon zúg az infláció. És persze a kereskedők, főleg a nagy, szabadtéri vásárokon, mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy ez a zúgás ne csillapodjon. 

Úgy tűnik, mégsem lehet túl nagy a baj, hiszen a magyarok zöme még most is mélyen a zsebébe tud nyúlni, ha az év végi ünnepek közelednek. Feltételezve persze, hogy az áhított élelmiszerből vagy iparcikkből van még készleten.

Meglepő tapasztalat ugyanakkor, hogy a koronavírus-járvány alatt különösen népszerűvé vált – de már előtte is kedvelt és egyre nagyobb forgalmat produkáló – webes vásárlások az utóbbi időszakban sokat veszítettek népszerűségükből. 

Az előző években, már a koronavírus-járvány előtt is, jobban emelkedett a weben vásárolt árucikkek volumene                                                                                                                    Fotó: Kuklis István

„Rengeteg vásárló van mindenütt. A legnépszerűbb üzletek az élelmiszerboltok, a -diszkontok, a műszaki cikkeket árusító üzletek – ahol külön meg kell említeni a mobiltelefonok hatalmas kínálatával csábítókat –, továbbá a ruházati és az illatszeráruházak – sorolta kérdésünkre Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu elnöke. Igaz az is, hogy a kiskereskedelem éves forgalmának 15-20 százaléka a karácsony előtti időszakra koncentrálódik. Megérkeznek az év végi jutalmak, sok cég ad a dolgozóinak külön segélyt vagy valamilyen más típusú bónuszt az energiaárak megugrása miatt, a nyugdíjasok pedig már novemberben megkapták a kompenzációt. 

Nem úgy néz ki, hogy az embereket eltántorítaná az infláció a vásárlástól, egy évben egyszer biztosan nem nézik az árakat, nyilván, amennyiben megtehetik.

„Megközelítőleg négyezer forint egy kiló filézett pulykamell” – háborog a végeláthatatlan sorban állva B. G. András vásárló egy tököli szupermarketben, aki hatósági áras csirkéért szaladt ki, hogy abból ebédet készítsenek. Nem elég, hogy a keresett csirke már nyomokban sincs a pultokon – dühöngött –, de a korábbinál jóval drágább pulykamellel a kezében is már lassan húsz perce várt a sorára, mert nem nyitottak ki több pénztárat. 

A halról már annyit tudni lehet, hogy az alaphalak és az alaplének valók fogynak most a legjobban. Továbbá azt ígérik, hogy lesz hal karácsonykor is, de lehet, hogy csak aranyárban.

„Sajátos esztendőt zárhatunk 2022-ben a hagyományos kiskereskedelmi forgalom alakulása szempontjából. Az első félévben még tízszázalékos volumennövekedésről számoltak be a statisztikai adatok, ami a megszokott 5-6 százalékhoz képest kiugrónak számított” – fogalmazott megkeresésünkre Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. „Nyáron aztán, szinte párhuzamosan az árak emelkedésével, fékeződni kezdett a volumen növekedésének mértéke. Ám az iparcikkeknél alacsonyabb volt a drágulás, mint az élelmiszereknél” – folytatta az éves trend alakulásának vázolását a szakember. „Az októberi mélypont után novembertől aztán kezdett magához térni a kiskereskedelmi forgalom. A december pedig már hozhatja a megszokott formáját, így éves szinten az iparcikkeknél a forgalom volumene elérheti a tavalyi szintet. Az élelmiszerek esetében a forgalom volumene azonban várhatóan csak megközelíti majd a tavalyit. 

Ezüstvasárnapra már nemcsak sok nézelődő, hanem legalább ennyi vásárló, így hatalmas tömeg várható                                                                                                                                   Fotó: Bach Máté

Vámos György a múlt hét végén még arról számolt be, hogy tapasztalatai szerint már sok a vásárló, nagy a jövés-menés, de a többségük még csak tájékozódik, felmérik a lehetőségeket, mérlegelnek és majd csak azután döntenek. A magyarok többsége óvatos – jegyezte meg a főtitkár, hozzátéve, hogy ehhez nagy segítséget jelentenek a szigorú hatósági ellenőrzések is. 

Ezüstvasárnapra azonban már sok vásárló, így hatalmas tömeg is várható, és az eddigi statisztikák alapján valószínűleg a webes vásárlók száma sem csökkenti majd a zsúfoltságot. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Laufer László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.