Kevesebb élelmiszer, több üzemanyag

A kiskereskedelemben novemberben még erősen érezhető volt az üzemanyagársapka, a boltok forgalma viszont a magas infláció miatt csökkent.

Magyar Nemzet
2023. 01. 06. 11:20
benzin, üzemanyag
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg az élelmiszer és a háztartási cikkek kereskedelme valamelyest csökkent novemberben az előző évihez képest, az üzemanyag-forgalom jelentősen nőtt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint. A kiskereskedelem forgalmának mértéke tavaly novemberben összességében 0,6 százalékkal haladta meg a 2021. novemberi mértéket.

A 2022. január–novemberi időszakban a fogyasztás 6,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

A várakozásoknál szerényebb mértékűnek nevezte a novemberi 0,6 százalékos bővülést Suppan Gergely. A Magyar Bankholding vezető elemzője szerint a kiskereskedelmi forgalom év közbeni jelentős lassulását az szja-visszatérítés, a 13. havi nyugdíj, a hathavi fegyverpénz hatásainak kifutása mellett

az érdemben emelkedő infláció és az energiaáraknak az átlagos fogyasztást meghaladó háztartások számára jelentős emelkedése okozhatták.

Tovább csökkent az élelmiszerüzletek forgalma is, amit részben a tovább gyorsuló infláció reáljövedelmeket csökkentő hatása, részben a rezsicsökkentés részleges kivezetése miatti óvatossági megtakarítások, részben a tudatosabb vásárlások, az élelmiszerpazarlás elkerülése okozhattak.    

Suppan Gergely megjegyezte,

az üzemanyag-kiskereskedelem 27,7 százalékos bővülésében a pánikvásárlások mellett a tavalyelőttihez képest élénkülő tranzitforgalom is szerepet játszhatott. 

A vezető elemző a kiskereskedelmi forgalom további lassulására számít. Ebben szerepet játszik a növekvő infláció, az egyeseknek meredeken megugró rezsiköltségek, a kedvezményes üzemanyagárak kivezetése, valamint a tavalyi év utolsó hónapjaitól csökkenő reálbérek és az emelkedő kamatok.

Kiugró mértékben, több mint negyedével emelkedett az üzemanyag-forgalom, azaz a pánikvásárlások jól látszanak a kiskereskedelmi adatokban, így nem is csoda, hogy a kutakon november végére jelentős üzemanyaghiány alakult ki

– hangsúlyozta Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője, hozzátéve, hogy 2023-ban az üzemanyagárstop eltörlésével a forgalom volumene várhatóan csökkenésnek indul, amelyet az év elején bekövetkező érdemi béremelések némileg kompenzálnak.

Az élelmiszerek forgalmának jelentős visszaesését a termékcsoport érdemi, átlagosan negyven százalék feletti inflációja magyarázza.

E téren szerinte

a „lefelé vásárlások”, azaz az akciós vagy saját márkás termékek vásárlása mellett vélhetően már megjelent a vásárolt volumen tényleges csökkenése is.

Borítókép: Benzinkút előtt kígyózó sorok az üzemanyagársapka kivezetése előtti napokban (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.