Nélkülözhetetlen háztartási eszköz vagy XXI. századi divat?

Egyre több háztartás használ szárítógépet, amely meggyorsítja a ruhák tisztítását és mielőbbi újrahordhatóságát. Ám nem mindegy, hogy mennyi energiát fogyaszt, és az sem biztos, hogy nélkülözhetetlen fogyasztási cikk. Évszázadok óta mosnak az emberek, és elektromos masinák nélkül is mindig megszáradnak a ruhák.

Horváth Éva
2023. 02. 01. 18:44
US-LIFESTYLE-WORLD LARGEST LAUNDROMAT Fotó: Europress/AFP/Jeff Haynes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan vélekednek úgy, hogy manapság már mit sem ér a mosógép szárítógép nélkül. Pedig mielőtt az előállításában és működtetésében sem a legolcsóbb berendezést beszereznénk, érdemes átgondolni, valóban szükségünk van-e rá, mielőtt automatikusan elhisszük, hogy enélkül nem élhetünk kényelmes életet. De milyen szempontok alapján döntsük ezt el? S ha arra jutunk, hogy szükségünk van az újabb háztartási gépre, mi alapján válasszuk ki az igazit? Ezt a kérdést járta körbe a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) legfrissebb, a szárítógépek termékkategóriában készült terméktesztje során.

 

Mikor éri meg és mikor nem?

Ha nagy a lakásunk, esetleg még külön szárításra használható helyiség is van benne, sőt akár udvarra is tudunk teregetni, nem biztos, hogy nélkülözhetetlen a szárítógép. Remekül megszáradnak a ruháink a szabad levegőn, akár télen is. 

 

Sok esetben – például, ha az udvaron is ki tudjuk teregetni a mosott ruhát – nem biztos, hogy érdemes szárítógépet venni                          Fotó: Europress/AFP/Virgine Lefour

Továbbá, akkor is érdemes elgondolkodnunk, hogy valóban igényli-e a háztartásunk a szárítógépet, ha nem mosunk gyakran és nincs olyan mennyiségű szárítani való ruhánk, amely megtölti a szerkezetet. Arról már nem is beszélve, hogy egy ilyen gépnek helyigénye is van, ami egy kisebb lakásban nem túl kényelmes. Miközben persze elektromos árammal működik, tehát még a havi számlán is spórolhatunk, ha nem ragaszkodunk hozzá – foglalta össze a TVE az első gondolatait.

Előfordulhat egy háztartásban, hogy heti három-öt vagy még több mosás is összejön. Ez már tetemes mennyiségű teregetni- és száradnivaló, amelynek a szárítása kicsi lakásban, erkély vagy udvar nélkül nehezen megoldható, anélkül, hogy ne essünk át folyamatosan a szárítón, vagy éppen ne lógjanak a fejünkre a kád feletti fregolin száradó ruhahegyek. 

Ha a falak a lakás adottságaiból adódóan penészedésre is hajlamosak, akkor a nedves ruhák nem lesznek a lakás barátai

 – fejtette ki Dénes Júlia, a TVE munkatársa, a teszt alapján. Ilyenkor megfontolandó beszerezni egy több szempont alapján megválasztott szárítógépet, hozzátéve: s ha már vásárolunk, érdemes olyat választanunk, amelyik a legjobban meg tud felelni a személyes elvárásainknak. 

 

Mit vizsgáltak a tesztek során?

Mint megtudtuk, a TVE legutóbb új termékekkel frissítette a szárítógépek tesztjét, így ez alkalommal összesen már 13 márka 58 termékének laboratóriumi teszteredményeit hasonlította össze. A tesztelést nemzetközi szervezetekkel együttműködve az IEC 61121:2012 / EN 61121:2013 nemzetközi szabvány alapján hajtották végre.

Vizsgálták, hogy mennyire jól szárítanak, milyen a kondenzációs hatékonyságuk – ez az energiacímke bal alsó sarkában látható, és azt mutatja meg, hogy a ruhák szárítása közben mennyi nedvesség kerül a légtérbe –, a hétköznapi felhasználó számára egyszerű-e a készülék kezelése, mennyi áramot fogyaszt, a programjai milyen hangosak, mennyi a ciklusidejük külön-külön a vizsgált programokra vonatkozóan.

Mindegyik terméket pontosan ugyanazzal az automatizált módszerrel vizsgálják laboratóriumban, hogy az eredmények könnyen összehasonlíthatók legyenek. 

 

Változatos eredmények

A vizsgált szárítógépek ára 125 ezer és 648 ezer forint között mozog. Az összesítésben hetvenszázalékos vagy afeletti eredményt elért termékek közül a legolcsóbbért is – a Sharp KD-NHH8S7GW2 típusért – 192 ezer forintot kérnek el a boltokban átlagosan. Jó hír, hogy 29 termék végzett összesítésben hetvenszázalékos vagy afeletti eredménnyel, viszont az is látszik, hogy nem mindegyik teljesít magas szinten a vizsgált kritériumok szerint. 

 – Az nem kérdés, hogy elvárjuk tőlük, hogy szárítsák meg a ruhákat. Ezen felül azonban gondoljuk át azt is, hogy mely szempontok fontosak még a számunkra, és nézzünk utána, melyik termék tudja majd azokat teljesíteni – tanácsolja Dénes Júlia. 

A kategória abszolút győztese egy Miele termék, a Miele TWL780 WP, ami kiválóan szárít, de például a zajszintje, illetve a ruhák gyűrődési foka hagy kívánnivalót maga után. Míg más termékek, például a Bosch WQG233D1 összesítésben egy picit lemaradt, de a legkevésbé gyűrte össze a ruhákat a szárítási folyamat során. 

Ha nem hobbink a vasalás, valószínűleg ez fontos szempont lehet számunkra. Illetve, nem utolsósorban a nyertes Miele termék 648 ezer forintos átlagáron érhető el, míg az említett Bosch szárítógép átlagosan 249 ezer forintoson. Zajszintügyben több Whirlpool termék teljesített a legjobban, ezek a legcsendesebb gépek. A Whirlpool FFT M11 82 például összesítésben ugyan jó eredményt ért el, de ha nem tudjuk a lakásnak egy eldugott, távoli zugába helyezni, nem biztos, hogy örömet okoz, ha gyakran kell hallgatnunk a búgó hangját. Energiafogyasztás szempontjából kifejezetten pozitív eredmények születtek. Csupán három Candy termék és a Klarstein Jet Set 2500 bizonyult energiavámpírnak.

Borítókép: Illusztráció    (Fotó: Europress/AFP/Jeff Haynes)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.