A legnagyobb hazai baromfifeldolgozó, a Master Good az élelmiszeriparban a negyedik negyedévre már deflációt, azaz az árak csökkenését várja. Bárány László a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, az infláció miatt azokban az országokban, ahova exportálnak (ez csaknem ötven külföldi célpiac) a fogyasztásban tíz-tizenöt százalékos visszaesés tapasztalható, emiatt relatív túltermelés alakult ki, és ez fogja kikényszeríteni az árcsökkenést. – A gabonáknál ez már látható is, bár itthon a kenyér árán még nem észrevehető, hiszen ezek a pékáruk a tavalyi drága búzából készültek. Az új búza szeptember környékén kerül be a gazdasági véráramba, a kukorica decemberre, ezért prognosztizálom a negyedik negyedévre az áresést. A gabona árát 80-85-90 forint között fogja beárazni a piac három hónap múlva, és ezt képezi majd le a többi termény ára – foglalja össze várakozásának hátterét.

A csirke a legfenntarthatóbb hús
Egyre többször olvashatunk arról, hogy a bolygó védelme érdekében az emberiségnek tartózkodnia kellene a húsevéstől. Bárány László, a Master Good ügyvezető-tulajdonosa lapunk kérésére árnyalta ezt a kijelentést. A marha-, a sertés-, a hal- és a csirkehús előállítása között markáns különbségek vannak, és ez utóbbi a legkevésbé megterhelő a környezetre nézve. – Ha az élelmiszeripar egyes termékeinek ökológiai lábnyomát nézzük, fontos szem előtt tartani, hogy a környezetvédők kimutatásai gyakran az összhúsfogyasztást és az amerikai standardokat nézik, amelyekhez képest az európai gyártási folyamatok sokkal szigorúbbak, azaz sokkal fenntarthatóbban termelünk szinte mindent”. De érdemes ránézni a többi szegmensre is – hívta fel a figyelmet a cégvezető.
Nagyobb az ökológiai lábnyoma a csokoládé, a kávé előállításának, és szinte a csirkéhez hasonló mértékű a rizstermesztésnek. Azon valóban el lehet gondolkodni, hogy a nagyon magas karbonlábnyomú marhahús fogyasztását kiváltsuk-e, és az sem vitás, hogy a túlzott húsevés káros lehet az egészségre.
A Master Goodban – ami 2020 óta a Sága százszázalékos tulajdonosa – nagy erővel fejlesztenek és forgalmaznak vegán termékeket is. – Mindenben az egyensúlyt keressük, és szeretnénk alternatívákat kínálni azoknak, akik húsmentes időszakokat tartanak, és húspótló fehérjeforrásokat keresnek” – mutat új irányt Bárány László. Ezek közül néhány termék élvezeti értéke, íze a megtévesztésig hasonlít a húséhoz – állítja –, miközben zöldborsófehérjéből, szójából, gombákból kivont mikroproteinekből készülnek egyéb más összetevők mellett. A fűszerezéssel tudják intenzívebbé tenni az ízüket (többet is kell használniuk, mint a húskészítményeikhez), és a megfelelő ízérzékeléshez zsiradékot (amit a húsok alapból tartalmaznak) kell hozzáadniuk – ezt természetesen növényi forrásból pótolják ezeknél a termékeknél.