Máris árat emel az egyik német áramszolgáltató

A vállalat bejelentése furcsán egybeesett az utolsó atomreaktor lekapcsolásának idejével.

V4NA
2023. 04. 20. 4:45
-
GERMANY-SECURITIES-SPIN-OFF-STOCKWATCH-MARKET-ENERGY-EON Fotó: PATRIK STOLLARZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország néhány nappal ezelőtt végleg szakított az atomenergiával és az utolsó megmaradt reaktorokat is lekapcsoltatta a kormány. Ezt megelőzően Katrin Göring-Eckhardt, a Zöldek kormánypárt vezető politikusa még azt állította az MDR közmédiának, hogy most már csökkenő áramárakra lehet számítani. A zöldpárti vezér szavai azonban még annál is üresebben csengenek, amióta pár napja az E.ON, Németország egyik legnagyobb áramszolgáltatója bejelentette, hogy júniustól Észak-Rajna–Vesztfáliában megemeli a szolgáltatások árát.

A társaság tájékoztatása szerint a villamos energia üzemi ára körülbelül 30,85 centről 49,44 centre emelkedik kilowattóránként. Ez több mint 60 százalékos emelést jelent.

Összességében azonban némileg kisebb a növekedés, hiszen ezzel párhuzamosan az alapár is csökken: évi 190 euróról közel 150 euróra. Így végül 45 százalékos lesz a drágulás mértéke, ami még így is drámainak mondható. Az ár mindenkire vonatkozik, aki évente legfeljebb 15 000 kilowattóra áramot fogyaszt. Az áremelést a társaság az energiaválság idején megnövekedett villamosenergia-beszerzési költségekkel indokolja. – Természetesen tavaly magas áron kellett biztosítanunk a jövőbeli energiamennyiséget ügyfeleink számára a nagykereskedelmi piacokon – magyarázza az E.ON a WAZ-nak. 

A vállalat annak ellenére emelte az árakat, hogy 2,7 milliárd eurós (plusz 9 százalékos) 2022-es korrigált nettó nyereséget könyvelhetett el. Az energiacég az áremelés tényét már tavaly felvetette, a mértékével azonban valószínűleg kivárhatott, hogy mi lesz a reaktorok sorsa – igaz, erről konkrétan nem tettek közzé nyilatkozatot.

A Verivox összehasonlító portál számításai szerint mindez azt jelenti, hogy egy háromfős tartománybeli háztartásnak júniustól körülbelül 2125 eurót kellene fizetnie, ha évi átlagos 4000 kilowattóra áramfogyasztást veszünk alapul.

A tartományi fogyasztói központ élesen bírálta a bejelentést, mondván, hogy túlságosan drasztikus az emelés. A döntés még bosszantóbb lehet annak fényében, hogy az energiaárak a tőzsdén már egy ideje szinte folyamatosan esnek.

Az év eleje óta egyébként 98 ​​alapszolgáltató jelentett be vagy hajtott végre villamosenergia-áremelést Észak-Rajna–Vesztfália tartományban. Azóta több mint 1000 panasz érkezett a Szövetségi Kartellhivatalhoz. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Europress/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.