Ugrált a forint a nyuszival

Még csak éppen elkezdődött az ünnep, nagypénteken az euróval szemben a forint 374-es szintig erősödött, majd gyengült, de nem jelentősen. Működött ugyanis a hazai deviza mögött húzódó erős 373-374-es támasz – magyarázzák piaci elemzők az elmúlt ünnepi időszak devizapiaci folyamatait.

Horváth Éva
2023. 04. 11. 17:10
Debrecen, 2016. január 4. A megújított húszezer és tízezer forintos bankjegy részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetõeszközét, a forintot 70 évvel ezelõtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengõt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Megrángatták a forintot az idei húsvét napjaiban, a 376 és 373-as euróárfolyam között ide-oda ugrált a kurzus. Összességében azonban nem érdemes túl nagy jelentőséget tulajdonítani ezeknek a mozgásoknak, miután azok egy meglehetősen illikvid, kis forgalmú piacon alakultak ki – fejtette ki érdeklődésünkre Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Majd hozzátette: közben nyilván támogatja továbbra is a forintot a magas kamatszint, így nem mindegy, hogy a holnap reggeli inflációs adat megalapozza-e a Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentési periódusát.

– A globális és a helyi kockázatok cseppet sem csökkentek – folytatta Németh Dávid –, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, illetve az Európai Kereskedelmi Bank (EKB) csak május elején tartja kamatdöntő ülését. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) tegnap ismertetett, legfrissebb előrejelzésében a fejlett országokban 4,7 százalékos inflációt vár az idén, és 2,6 százalékost jövőre. Az euróövezetben idén 5,3 százalékos, jövőre 2,9 százalékos, az Egyesült Államokban pedig idén 4,5 százalékost, jövőre pedig 2,3 százalékost. A fejlődő országokban 2023-ban 8,6 százalékos, míg 2024-ben 6,5 százalékos inflációra számít az IMF.

A forint erősödése egyébként már időnként a múlt hét második felében is lassult, hétfő reggel viszont, aki korán indult locsolkodni, és esetleg aprópénzt kapott érte, biztosan jól járt. A hazai deviza árfolyama húsvét utolsó napján reggel 374,2 körül járt az euróval szemben, ami a forint szempontjából hozzávetőleg 0,1 százalékos erősödést jelentett péntek estéhez képest. 

A hétfő esti 375,51 forintról ismét izmosodott a forint, a főbb devizákkal szemben kedden kora reggelre. Majd gyengülésnek indult, 375,2 forintiig emelkedett az euró jegyzése, ami 0,2 százalékkal volt magasabb a péntek esti szintnél.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.