Újabb szintet tört át a forint a hét első napján

A szakértő szerint most érdemes eurót váltani a nyári nyaraláshoz

Horváth Éva
2023. 04. 17. 17:45
EUROPEAN PARLIAMENT - PLENARY SESSION
EUROPEAN PARLIAMENT-PLENARY SESSION Fotó: MARTIN BERTRAND
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősen indította a hetet a magyar deviza, az euró–forint keresztárfolyam nem sokkal délelőtt a 372-es szint alá csökkent. Idén még nem volt ilyen erős a hazai fizetőeszköz, sőt majdnem egy évet kell visszapörgetni az időskálán az alacsony árfolyamszintekért – számolt be a hét elős napján a devizapiacok számunkra kiemelten fontos eseményeiről a VG.hu.

A lényeg a 373-es támaszszint letörése volt, mint a KBC Equitas elemzői már reggel azt írták, ha sikerül a 373-as szint letörése, az újabb lendületet adhat a forintnak. Jó hír a magyar fizetőeszköz szempontjából, hogy a dollár továbbra sem mutat nagy erőt, ez pedig mindenképp kedvező fejlemény lehet a régiós devizák számára, így a magas kamatkörnyezet mellett akár további forinterősödésre is lehetne esély.

– A héten fontosabb makroadat nem érkezik itthonról, így a forint- és egyáltalán a hazai bankközi piac elsősorban a külpiaci fejleményekre reagál majd, amelyek a közelmúltban inkább támogatták az itthoni kockázatvállalást is, ebben pedig egyelőre nem várható változás rövid távon – értékeltek a Raiffeisen Bank szakértői.

A forint tehát továbbra is élvezi a 18 százalékos kamatszintből adódó óriási felárat – állapítja meg a VG.hu összeállítása. A Raiffeisen Bank elemzője hozzáfűzte, ahogy csökken a lazítási várakozás a jegybankkal szemben (pontosabban tolódik későbbre), úgy emelkednek a bankközi kamatlábak is, ami pedig azt jelenti, hogy a forint védelmet élvez mindenféle külső sokkal szemben, az árfolyam felértékelődése pedig folyamatos marad. Két kisebb botlást leszámítva az árfolyam rendületlenül emelkedett az őszi, 434 forintos mélypont óta.

A technikai elemzés szerint a következő teszt a 370,6-os szintnél várható. Ez alatt pedig a 363,4-es 200 hetes mozgóátlag következhet. 

– Közelít a nyár, és a külföldre utazó, euró váltásra készülő pihenni vágyóknak a MagyarNemzet.hu kérdésére 

az ING Bank vezető elemzője azt ajánlja, hogy érdemes most kiváltani a nyaraláshoz szüksége uniós valutát.

A piac ugyanis bizakodó, és kedvező fordulatot várnak az infláció alakulásában is tette hozzá kérdésünkre Virovácz Péter. A befektetőknek kedvező a 18 százalékos kamat, a két-három forintos napi euró-árfolyam mozgások pedig nem veszélyesek. Külön fontos és pozitív tény, hogy kedvezően alakulnak az uniós pénzek körüli események. Amennyiben ez a folyamat végig kedvező irányban halad, a forint tovább erősödhet – akár 365 forintos euróig –, és akkor lehet, hogy korainak tűnik majd, hogy már április közepén megvettük az eurót. Viszont, ha bármely kedvezőtlen esemény – akár az uniós pénzekkel, akár egy váratlan kamatcsökkentéssel – bekövetkezik a következő hetekben, újra jelentősen gyengülhet a forint az euróval szemben. Ez pedig drágább nyaralást jelent – fűzte hozzá Virovácz Péter.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Martin Bertrand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.