Kilátások a háború árnyékában

Az orosz–ukrán háború elhúzódása továbbra is kockázati tényező, ám ilyen körülmények között is van esély a fontosabb gazdaság- és társadalompolitikai célkitűzések elérésére. Helyzetértékelést készítettünk a globális környezetről.

2023. 05. 23. 5:44
Karnok Csaba
20230130 Szeged Szeged kapja a második legtöbb rezsitámogatást. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM) Képen: Fűtőmű, villamos távvezeték, víztorony a lakótelep szomszédságában. Fotó: Karnok Csaba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány átadta a 2024-es büdzsé tervezetét a Költségvetési Tanácsnak. A Pénzügyminisztérium a minap jelezte, hogy olyan költségvetésre van szükség, amely garantálja az ország biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést. Mindezek fényében érdemes kitekintést tenni a nemzetközi környezetre.

A múlt évet, és az ideit is alapjaiban határozza meg a háború. Ukrajna orosz lerohanása, valamint az annak nyomán meghozott szankciók következtében az energiahordozók, főként a földgáz és a villamos energia piaci ára 2022 nyarára megtöbbszöröződött. Ennek és a termelési láncok megszakadásának következményeként az infláció világszerte évtizedek óta nem látott magasságokba emelkedett. 

A gyors drágulás hatására, a 2020 óta nagymértékben támogató fiskális és monetáris politikák teljes fordulatot hajtottak végre. Mindez erősen visszafogta a növekedést – emlékeztet a kormány konvergenciaprogramja.

A kontinens gazdasági teljesítményét számottevően befolyásolja a súlyos geopolitikai helyzet, amely főként a térség orosz energiaimporttól való függésén keresztül fejt ki kedvezőtlen hatásokat. Bár Európa földgázellátásának biztonsága megingott, végül átvészelte a telet, amely több tényezőre is visszavezethető. Egyrészt a magas energiaárak nem bizonyultak tartósnak, a gáz világpiaci ára nem maradt tartósan a nyári rekord szinteken. Másrészt a téli hónapok az átlagosnál enyhébbek voltak, ez visszafogta a térség gázfogyasztását. Ez utóbbihoz hozzájárult a lakosság és az intézmények takarékossága is. Ráadásul az orosz gázimportot helyettesítette a cseppfolyósított földgáz (LNG) importja, amelyet a visszaeső kínai kereslet is támogatott.

Tavaly az Egyesült Államok gazdasága 2,1 százalékos növekedést ért el. Így az ország teljesítménye négy év után először maradt el az Európai Unióétól. Miután Amerika az energiaellátásban nagyrészt önellátó, ezért ezen a téren marginális negatív hatást gyakorolt rá az orosz–ukrán háború. Sőt, még növelni is tudta a gáz és gabona exportját. Ezzel együtt a tartósan magas kőolajáraktól is fűtött infláció az Egyesült Államokban a nyolcvanas évek óta nem látott értékekig emelkedett. A szigorú monetáris politikai válasz erősen korlátozta a beruházásokat, míg az emelkedő árfolyam a kivitelt vetette vissza. 

Idén az Egyesült Államok gazdasága több kihívással is szembesül. Ilyen például a feszes munkaerőpiac, az erodálódó reálbérek, a tartósan magas infláció, a kormányzati prioritásként kezelt zöldátállás, valamint a tavasszal bekövetkezett bankcsőd hatása.

Tavaly a kínai gazdaság három százalékkal nőtt, amely messze elmarad a távol-keleti ország elmúlt években látott átlagos növekedésétől. A nyugati világgal ellentétben Kínában még 2022 nagy részében is rendkívül szigorú, lezárásokkal operáló, „zéró-Covid” politika volt jellemző, amely visszavetette mind az ipari termelést, mind a kiskereskedelmet. A világ legnagyobb exportőrét fékezik a fejlett gazdaságok lassuló teljesítményéből következő korlátozott globális kereslet is. Ugyanakkor a múlt év végén Kína felhagyott a szigorú lezárásokkal, amely emelkedést hozott az ipari és kiskereskedelmi adatokban. A kínai kormány 2023-ra öt százalék körüli növekedési célt tűzött ki. A világgazdaságra pedig pozitív hatással lehet az újra megnyíló kínai piac és a robusztusabb ipari termelés.

Előretekintve az idei helyzetkép jóval kedvezőbb, mint tavaly ilyenkor. Bár az orosz–ukrán háború elhúzódása továbbra is kockázati tényező, reálgazdasági hatásai a vállalkozások alkalmazkodóképességének és a kormányzati, főképp energiaellátást szavatoló intézkedéseinek köszönhetően mérséklődtek – áll az Orbán-kormány konvergenciaprogramjában.

Borítókép: Az energia ára továbbra is kulcskérdés a magyar gazdaság számára (Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.