időjárás 23°C Medárd 2023. június 8.
logo
Hazánk foglalkoztatási mutatói évek óta kedvezőbbek az európai uniós tagállamok átlagánál

Válságállóvá vált a munkaerőpiac

Kiss Gergely
2023.05.26. 05:50
Válságállóvá vált a munkaerőpiac

Az orosz–ukrán háború és az energiaválság kihívásait is jól vészelte át a munkaerőpiac, amely a korábbiakhoz képest is nagyobb ellenálló-képességet mutat. Az átmeneti gazdasági lassulás ellenére rekordmagasan, 4,7 millió fő körül alakulhat a foglalkoztatottság.

A munkaerőpiac eredményei továbbra is jelentősek, a felívelő pályát nem törte meg a válságos időszak sem. A kormány konvergenciaprogramja emlékeztet: a 2010-es kormányváltás előtt Magyarország munkaerőpiacát magas inaktivitás, az Európai Unió egyik legmagasabb munkanélküliségi rátája és alacsony foglalkoztatási szint jellemezte. A kedvezőtlen folyamatok a gazdasági növekedést is gátolták. Éppen ezért az Orbán-kormány 2010-ben a foglalkoztatási fordulat elérését tűzte ki egyik fontos céljául. Ennek érdekében az adórendszert úgy alakították ki, hogy támogassa a munkahelyek megőrzését, újak létrehozását és a munkakeresők elhelyezkedését. 

 

A sikeres gazdaságpolitikai intézkedések eredményeképpen 2010-et követően a foglalkoztatás és az aktivitás is jelentős emelkedésnek indult, a munkanélküliség pedig számottevően csökkent.

 

Érdemes megjegyezni: a kormány kezdeményezésére 2016 végén megkötött hatéves bér- és adómegállapodás hozzájárult ahhoz, hogy a dinamikus reálbéremelkedéssel párhuzamosan folytatódjon a foglalkoztatás bővülése. Az egyezséggel a kormány megerősítette az adórendszer és a magyar bérek költségoldali versenyképességét, valamint növelte az ország tőkevonzó erejét. A munkatermelékenység növelésének elősegítésén keresztül pedig tartósan hozzájárult a gazdasági növekedéshez. A két számjegyű bérdinamika ösztönözte a munkapiaci aktivitás további növekedését is. Lépésről lépésre sikerült elérni és fenntartani a 4,7 milliós foglalkoztatási szintet, Magyarország munkaerőpiaci mutatói pedig évek óta kedvezőbbek az uniós tagállamok átlagánál.

A konvergenciaprogram rámutat arra is, hogy a 2008-as pénzügyi válság a laza munkaerőpiaci környezetben a foglalkoztatás visszaesését és ezzel párhuzamosan a munkanélküliség jelentős megugrását eredményezte, amelyet aztán lassú helyreállás követett. Ezzel szemben a feszes munkaerőpiaci környezetnek és a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a 2010 óta bekövetkezett foglalkoztatási folyamatokat a koronavírus-járvány is csak átmenetileg vetette vissza. 

 

A munkanélküliségi ráta nem haladta meg az öt százalékot és nemzetközi összevetésben is a legalacsonyabbak között szerepelt. A járvány lecsengését gyors munkaerőpiaci korrekció követte, a foglalkoztatottak száma újabb csúcsra emelkedett.

 

Az orosz–ukrán háború és az energiaválság kihívásait is jól vészelte át munkaerőpiac, amely a korábbiakhoz képest is nagyobb ellenállóképességet mutat. Az adatok alakulása továbbra is kedvező, ebben jelentős szerepet játszanak a kormány munkahelyeket védő és új álláshelyek létrehozását támogató intézkedései. Előretekintve kedvező továbbá, hogy a vállalkozások pótlólagos munkaerő iránti kereslete 2022 negyedik negyedévében a Covid-válság előtti szinten alakult, míg az áprilisi vállalati felmérések alapján az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága a feldolgozóiparban és a szolgáltatásoknál továbbra is pozitív. 

Mindezek eredményeképpen az átmeneti gazdasági lassulás ellenére is rekordmagas, 4,7 millió fő körül alakulhat a foglalkoztatottság – teszi hozzá a konvergenciaprogram kitekintése.

Borítókép:  Illusztráció (Fotó: Szabad Föld/Németh András)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.