Nagy István: A versenyt használjuk arra, hogy megvédjük a vásárlókat a drágulástól

Az áruházak nem teherként élik meg, hanem versenyhelyzetet látnak a kötelező akcióztatásban.

Magyar Nemzet
Forrás: Magyarország Kormánya hivatalos Facebook-oldal2023. 06. 09. 10:44
NAGY István
Gödöllõ, 2023. május 19. Nagy István agrárminiszter beszédet mond a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos küldöttgyûlésén Gödöllõn 2023. május 19-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élelmiszerárak, kötelező bolti akciók és ukrán gabonabehozatali tilalom. Kérdések és válaszok az agrárminisztertől – írja Magyarország kormánya a hivatalos Facebook-oldalán. 

A videóban Nagy István elmondja, még csak június eleje óta lépett érvénybe a kötelező akcióztatás, de már most megvan az eredménye. Az agrárminiszter szerint az áruházak nem teherként élik meg, hanem versenylehetőséget látnak ebben, hogy nemcsak húsz terméknél vezetik be a kötelező akciózást, hanem jóval több terméknél. 

– Fantasztikus dolog ez, hiszen a versenyt használjuk arra, hogy meg tudjuk védeni a vásárlókat a drágulástól. Az a felelősség, hogy a magyar kormányra mindig számíthatnak a vásárlók, számíthatnak a magyar emberek, most is bebizonyosodott

 – hívta fel a figyelmet a videóban Nagy István. – Amikor azt érzékeltük, hogy az élelmiszerár-infláció rekordokat dönt, az elhibázott brüsszeli szankciók, a szomszédunkban dúló háború következtében, akkor intézkedni kellett. 

Korábban volt az árstopok bevezetése, az ársapkák alkalmazása, ugyanakkor találtunk a világban egy példát, amely kiszélesíti ezt a kört, és több mint húsz termékre kell akciót hirdetnie a boltoknak, mert az embereket mindig meg kell védeni azoktól a hatásoktól, melyek negatívan érintik őket

 – folytatta az agrárminiszter.  

Nagy István azt is elmondta, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar az elmúlt években nagyon nagy próbatételeknek volt kitéve. – Olyan küzdelmekkel kellett megvívnunk, mint a Covid-járvány, ahol az alapanyag-beszerzéseink a határzárások és a járvány miatt nehézségekbe ütköztek. Aztán történelmű mértékű aszályt kellett átélnünk az elmúlt esztendőkben, ahol nem arról szólt a helyzet, hogy tíz-húsz százalékkal csökkent a termés mennyisége, hanem hogy voltak olyan területek, ahol egyáltalán nem volt termés. Aztán itt a háború, amely szankciós politikát is magával von, amely energiaválságot idézett elő. Az óriási műtrágyadrágulás is bekövetkezett, tehát egy olyan termelési körülmény változást hozott magával a háború, amely alapjaiban változtatta meg és borította fel az addigi menetrendet – nyomatékosította a miniszter, majd hozzátette,

 januárban megtört ennek az élelmiszer-inflációnak az íve, és azóta hónapról hónapra fokozatosan csökken. 

– Az ukrán gabona tilalmát első lépésben június ötödikéig engedélyezték. Majd egy hosszabb határidőt tűztek ki célul, mindaddig, amíg az aratásnak vége nem lesz, addig biztosítani kell, hogy raktárak kiürüljenek, legyen helye a magyar gabonának a betárazáshoz. Ezek mellett rendkívüli ellenőrzéseket hajtunk végre, minden egyes gabonatételt külön megvizsgálunk. Találtunk is vegyszerrel szennyezett tételeket, GMO-val szennyezettet is, és nem lehet, hogy ezek szabadon forgalomba kerülhessenek az országban – fogalmazott Nagy István. 

Borítókép: Nagy István (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.