Az állampapír-befektetéseket ösztönzi a kormány

A kormány rendeletben – amely éjszaka jelent meg a Magyar Közlönyben – kötelezi a hitelintézeteket, hogy az év végéig minden ügyfelüknek küldjenek részletes értesítést arról, hogy mennyit spórolhattak volna, ha állampapírba fektetik a pénzüket. A jogszabály négy terelő lépést tartalmaz azzal a céllal, hogy növekedjen az állampapírok iránti kereslet.

Munkatársunktól
2023. 06. 01. 13:34
null
állampapír Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az állampapír iránti keresletet erősítené a kormány a legújabb intézkedéseivel. Azt várják, hogy több száz milliárd forint értékű megtakarítás mozdulhat meg – jelentette ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy csütörtöki háttérbeszélgetésen, amelyről a Vg.hu tudósított. Az értesítésben – amelyet 2023. október 1. és 2023. december 31. között – egy részletes és áttekinthető táblázatnak kell lennie, amelyben a hitelintézet kiszámolja, hogy az adott ügyfél egy meghatározott időszakban mekkora hozamot érhetett volna el, ha százezer, ötszázezer vagy egymillió forintért befektetett volna magyar állampapírba. 

A jogszabály ösztönzi a hitelintézeteket,  hogy növeljék a hosszú lejáratú államkötvények állományát, ezáltal elősegítve az önfinanszírozást                                                                          Fotó: Kovács Attila

A tájékoztató formáját és tartalmát az általános politikai koordinációért felelős miniszter, vagyis Rogán Antal és a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért felelős miniszter, Nagy Márton közös rendeletben határozhatja meg.

A rendelet szerint a figyelemfelhívó értesítésben a 2022. október 1-jén kibocsátott és vásárolható vagy jegyezhető diszkontkincstárjegy, a lakossági állampapírok közül pedig a Kincstári Takarékjegy vagy a Bónusz Magyar Állampapír közül állampapírtípusonként legalább egy eszközbe történő befektetéssel elérhető hozam bemutatását írja elő a kormány.

A kormányzati lépések mögött három gazdaságstratégiai cél húzódik: a lakosság reáljövedelmének reálértékének megőrzése, az adósságon belül a külföldiek részarány-növekedésének visszafogása, a lakosság pénzügyi edukációjának növelése, valamint az állami finanszírozás költségeinek csökkentése  – idézte a Vg.hu Nagy Mártont.

A tárcavezető szerint összességében több száz milliárd forint értékű keresletet generálhatnak az állampapíroknak a kormány intézkedései.

Mint elmondta, hazai befektetési alapok, beleértve a kötvényalapokat is az elmúlt időszakban érdemben növelték a betétállományaikat, ami az állampapír-kereslet visszaesését eredményezte. Ugyanakkor a lakossági szereplők állampír- keresletét növeli, ha a pénzügyi befektetések után szociális hozzájárulás-fizetési kötelezettség lép hatályba, amivel a lakossági állampapírok attraktivitása is emelkedik a háztartások számára.

– Rá akarjuk az embereket beszélni, értsék meg, hogy elveszíthetik a reálértéküket a betéteik

– fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy „a lakossági folyószámlákon nyolcezermilliárd forint le nem kötött pénzösszeg van, amely jelenleg kamat és inflációs környezetben hatalmas elmaradt bevételt jelenthet a számlatulajdonosoknak”.

A banki extraprofitadó alapja 2024-ben a 2022. évi osztalékbevételekkel csökkentett 2022. évi adózás előtti eredmény, növelve az egyes költségként elszámolható tételekkel. Az adó mértéke az adóalap 20 milliárd forintig terjedő része után 13 százalék, 20 milliárd forint fölött 30 százalék. A teljes évre vonatkozóan 250 milliárd forint befizetés várható az adónem esetén. 

A jogszabály ösztönzi a hitelintézeteket, valamint pénzügyi vállalkozásokat, hogy növeljék a hosszú lejáratú államkötvények állományát, ezáltal elősegítve az önfinanszírozást. Hozzávetőlegesen 1300 milliárd forint potenciális államkötvény-keresletet generálhat az intézkedés – mutatott rá Nagy Márton. 

Év végén zárulhat a reptér visszavásárlása


 

– Rengeteg befektetővel tárgyal a kormány – mondta Nagy Márton a reptér visszavásárlásáról, aki szerint a folyamat közepén tartanak, de tartja az állítását, hogy év végén lezárulhat a tranzakció. Hangsúlyozta, az állam többségi tulajdont szeretne szerezni, ugyanakkor cáfolta azokat a híreszteléseket a Világgazdaságnak, miszerint ki akarnák szorítani a külföldi cégeket, mint mondta, a német cégek jól érzik magukat Magyarországon.


Borítókép: Illusztráció      Fotó: Kurucz Árpád

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.