Aggódhatnak az uniós gazdák

Súlyos következményei lehetnek az Európai Unió mezőgazdaságára az úgynevezett Mercosur-államokkal kötendő kereskedelmi egyezménynek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az uniós mezőgazdasági szervezeteket tömörítő COPA-COGECA. A megállapodás tovább növelné az egyébként is egyenlőtlen versenyfeltételeket az uniós és a latin-amerikai áruk között.

Magyar Nemzet
2023. 07. 17. 13:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét napirendre került az Európai Unió és az úgynevezett Mercosur-államok között létrejövő kereskedelmi megállapodás. Az Európai Tanács spanyol elnöksége elkötelezett amellett, hogy keresztülvigye az egyezményt, ahogyan az EU-Latin-Amerika csúcstalálkozón is kiemelt helyen szerepel kérdés. Az európai mezőgazdasági szervezeteket tömörítő COPA-COGECA a minap ismét hangot adott az egyezménnyel kapcsolatos aggályainak – hívta fel a figyelmet a fejleményekre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az Argentínát, Brazíliát, Paraguayt és Uruguayt tömörítő országcsoport és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezményről szóló elvi megállapodást még 2019. június 28-án Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság akkori elnökének hivatali ideje alatt kötötték meg. Az azóta eltelt időben azonban olyan fejlemények történtek a világban, amelyek alapvetően megkérdőjelezik az egyezmény létjogosultságát. A megállapodás nem veszi figyelembe azokat a változásokat és kezdeményezéseket, amelyek az EU Green Dealből (zöldmegllapodás) erednek. Ugyanígy nem veszi figyelembe azt a változó környezetet, amelyben a mezőgazdaság napjainkban működik, a COVID–19 világjárvány és az ukrajnai háború hatásait követően.

– Egyetértünk a COPA-COGECA véleményével a Mercosur kereskedelmi megállapodásról, amely szerint az egy elavult konstrukció, amely messze van a Farm to Fork (Termőföldtől az Asztalig) törekvéseitől is – jelezte az agrárgazdasági kamara. A szervezet kiemelte: „a bizottság túlságosan ambiciózus megközelítése nemcsak az európai gazdáknak nehezíti meg a helyzetét, hanem kereskedelmi partnereink szemében is irreálisnak tűnik”.

A szervezet felidézte, hogy Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök az év elején világossá tette, hogy nem akarja – vagy nem tudja – támogatni azt a magas szintű környezetvédelmi kötelezettségvállalást, amelyet az EU a Mercosur-megállapodással párhuzamosan szeretne.

 – Úgy látszik, hogy geopolitikai okokból és egyes iparágak érdekében az Európai Bizottság kész szemet hunyni az egyezmény mezőgazdasági ágazatra gyakorolt hatása és a negatív megítélése felett, amikor a következő európai választásokra készülünk – mutatott rá a NAK. A mezőgazdaságot érintő szabályozási kezdeményezések tucatjairól gyors ütemben folynak a tárgyalások Brüsszelben. 

A kamara szerint abban azonban biztosak lehetünk, hogy az unió nem írhatja elő ugyanazokat a mezőgazdasági termelési normákat a Mercosur-országoknak, amelyeket a saját gazdáira akar kényszeríteni. Így egyre nagyobb lesz a szakadék az EU mezőgazdasági ágazathoz kapcsolódó éghajlati és fenntarthatósági céljai és aközött, ami felett Brüsszel kész szemet hunyni, amikor kereskedelmi megállapodásokról van szó. A szervezet szerint ez elfogadhatatlan az európai termelőknek.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.