időjárás 22°C Gábor , Karina 2023. március 24.
logo

Orbán Viktor: Véget ért az EU-csúcs, a közép-európai országok megállapodtak + videó

Az osztrák gazdák szerint Ursula von der Leyen a mezőgazdaság sírásója

Féltik a piacukat az osztrákok

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség
2023.01.30. 06:35
Féltik a piacukat az osztrákok

Felháborodtak az osztrák termelők, akik szerint az Európai Unió brüsszeli vezetése olyan kereskedelmi megállapodást támogat, amely szinte lehetetlen helyzetbe és jelentős versenyhátrányba hozza a gazdákat az uniós piacokon – ismertette a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A davosi Világgazdasági Fórumon Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Mercosur-megállapodás gyors végrehajtását szorgalmazta, ami miatt Ausztriában pattanásig feszült a helyzet. A gazdák elsősorban az Európai Unió vezetését hibáztatják azért, mert hamarosan lehetetlen helyzetbe kerülnek a piacon. Az úgynevezett EU–Mercosur kereskedelmi megállapodásról van szó, amelyről már évek óta zajlanak a tárgyalások. Ez olyan megállapodás, amelyet az Európai Unió a Mercosur-államokkal (Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay) kötött. Míg az unió elsősorban gépjárműveket, alkatrészeket, vegyi és gyógyszeripari termékeket szállít a térségbe, addig onnan főleg mezőgazdasági termékek érkeznek a tagállamokba. Az egyezmény célja hivatalosan a kétoldalú kereskedelem és a beruházások növelése, valamint a vámok és a nem vámjellegű kereskedelmi akadályok csökkentése.  

Az osztrák gazdák attól félnek, hogy a dél-amerikai olcsó áru elárasztja az uniós piacot, és nem tudják majd állni a versenyt.

Szerintük felháborító, hogy míg nekik a szigorú uniós előírásokat kell követniük, ezáltal pedig a minőséget is tartaniuk kell, addig a dél-amerikai árukra nem vonatkoznak a szigorú szabályok. Így az ottani mezőgazdasági szereplők megtehetik, hogy sokkal gyengébb minőségű árut küldenek az unióba, jóval olcsóbban, mint az európai gazdák. 

Úgy vélik, hogy Ursula von der Leyen az osztrák gazdák sírját ásta meg a megállapodás támogatásával.

Ezzel egyetért az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is. Gerald Hauser, az FPÖ politikusa a parlamentben kijelentette, hogy „ez a megállapodás a végső halálos csapást jelentené gazdáinknak, és egyúttal a dél-amerikai trópusi esőerdők fokozott erdőirtását is jelentené. Egy ilyen kereskedelmi megállapodás nem segítene senkinek, főleg nem az osztrák fogyasztóknak, sem a gazdáknak, kivéve néhány nagyvállalatot.” Az FPÖ politikusa megjegyezte azt is, hogy „kristálytisztán látszik, hogy az Európai Bizottság kizárólag a világ pénzarisztokráciájának pártfogás-politikáját folytatja, míg a nemzetállamokat egyre inkább megfosztják hatalmuktól”.

Roman Haider, a párt európai parlamenti képviselője sem hagyta szó nélkül azt, hogy az Európai Bizottság ellehetetlenítené az osztrák gazdákat. Úgy vélte, a megállapodás tömegesen hátrányos helyzetbe hozná a gazdákat, akiknek rendkívül szigorú előírásokat kell követniük, és utat nyitna a megkérdőjelezhető körülmények között előállított élelmiszerek előtt. – Sajnos az Európai Parlamentben néhány képviselő, például az osztrák kormánypártiak és az Európai Parlament alelnöke, Othmar Karas a megállapodás mellett foglaltak állást, ami megnehezítette, hogy az ország közösen lépjen fel a Mercosur-megállapodás ellen – jelentette ki a jobboldali politikus. 

Hozzátette: az egyezmény közvetlen támadás a mezőgazdaság és ezáltal a megélhetés biztosítása ellen, ezért annak végrehajtását meg kell állítani.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.