Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Több tízezer hektárral bővült a hazai erdők területe

Jelentősen bővült az elmúlt években a hazai erdők területe, csak a Vidékfejlesztési program pályázatainak köszönhetően máig közel 30 ezer hektárnyi új erdőt telepítettek a nyertes pályázók. Az erdők a lakosság körében is egyre népszerűbbek, köszönhetően annak, hogy az elmúlt években minőségi változás következett be a természetjárás feltételeiben. Az erdőjárás népszerűsítése, illetve a felelős társadalmi szemlélet erősítése érdekében az Agrárminisztérium elindította a Keressük Magyarország legszebb erdejét! versenyt, a tárca közösségi oldalán július 16-ig még bárki leadhatja szavazatát az általa legvarázslatosabbnak tartott erdőterületre.

2023. 07. 01. 4:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel 30 ezer hektárnyi erdőt telepítettek eddig a Vidékfejlesztési program (VP) pályázói – tudta meg lapunk Zambó Pétertől, az erdőkért és földügyekért felelős államtitkártól. Emlékeztetett arra, hogy a VP-ben 2016-ban volt először elérhető az Erdősítések támogatása című felhívás. Erdőtelepítésre és ipari célú fásításra lehetett pályázni. A pályázati igénylés 2022. dec. 31-én zárult. A támogatási időszak alatt csak erdőre nagyságrendileg 44 ezer hektár támogatási kérelem érkezett be, amiből nagyságrendileg 40 ezer hektár rendelkezik támogatói okirattal.

– A program indulásától a mai napig összesen 28 190 hektárnyi erdőtelepítés valósult meg – mutatott rá az államtitkár. A pályázók magán-erdőgazdálkodók – induláskor földhasználók – voltak, e mellett 27 önkormányzat is részt vett a programban. A legnagyobb pályázó önkormányzat Gyula volt, a legkisebb Alsómocsolád.

Zambó Péter lapunknak nyilatkozva kiemelte, az agrártárcának a 2019-ben indított Országfásítási programmal sikerült megfordítani a negatív erdőtelepítési trendet, a településfásítás során pedig a rendszerváltozás óta a legnagyobb belterületi zöldítési program vette kezdetét. Sikeres az Újszülöttek erdeje program megvalósítása is, amely mellett kutatási tevékenységre, illetve szemléletformáló erdei iskola programokra is nagy figyelmet fordít a minisztérium.

Az elmúlt években minőségi változás következett be a természetjárás feltételeiben
Fotó: Vérteserdő Zrt./Györök Lajos

– Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az Agrárminisztérium Országfásítási programja több szervezetre is inspirálóan hatott, köztük a Mol-Új Európa Alapítványra, amely 2022. március 1-jén indította el a Neked zöldül programsorozatát, amelynek első fázisában több ezer sorfát ajánlott fel a 10 ezer fő feletti települések számára – jegyezte meg az államtitkár.

A hazai erdők látogatottsága a Covid-világjárvány idején megnőtt, és azóta sem csökkent. Ez évente legalább 40-50 millió látogatási alkalmat jelent.

– Az elmúlt években minőségi változás következett be a természetjárás feltételeiben. Az állami erdészeti társaságoknál megvalósuló fejlesztések során olyan minőségben és hálózatban épültek letelepedőhelyek, kilátók vagy erdei szállások, ami kiváló lehetőséget nyújt a 21. századi igényeknek megfelelő túrázáshoz – mondta el Zambó Péter.

Hazánkban a 21 állami tulajdonban lévő erdészeti társaság több mint egymillió hektár erdőt kezel, amely az ország természeti vagyonának stratégiai része. – Az állami erdészeti társaságok nemcsak a főváros térségi erdőkben, hanem az ország minden pontján gondot fordítanak az erdei szálláshelyek, pihenők, ökoturisztikai központok megújítására, hálózatba foglalt fejlesztésére – emelte ki az államtitkár. 

Majd hozzátette: az állami erdőkben jelenleg több mint 11 ezer kilométernyi jelzett turistaút-hálózatot használhatnak a kirándulók. Emellett mintegy 1200 kilométer kerékpározásra és közel 400 kilométer lovaglásra kijelölt erdei út várja a kikapcsolódási lehetőséget keresőket. Az állami cégcsoport évente legalább kétmilliárd forintot fordít aktív természetvédelmi célú feladatokra, további négymilliárd forintot pedig az ökoturisztikai hálózat elemeinek fenntartására.

– A fával borított területek nagyságának növelése mellett stratégiai célunk a meglévő erdők turisztikai szerepének erősítése – fogalmazott Zambó Péter.

Az eredmények pedig magukért beszélnek: az erdőterület mára a leglátogatottabb belföldi turisztikai célpontok közé emelkedett. Az államtitkár szerint ezt az állapotot azonban meg is kell tudni őrizni, ezért a jövőben a további fejlesztések mellett a meglévő létesítmények fenntartására, karbantartására is jelentős erőforrásokat kell fordítani.

Az Agrárminisztérium nyereményjátékát  jelenleg az Északerdő Zrt. Zsófia-kilátója vezeti a körülötte lévő erdőkkel
Fotó: Északerdő Zrt. 

További, talán az egyik legnagyobb előttünk álló kihívás – folytatta az államtitkár –, hogy az erdőgazdálkodásnak választ kell adnia a gyorsan változó társadalmi igényekre, amelyre az ökoszisztéma-szolgáltatások rendszerének teljességét figyelembe vevő gazdálkodás kínálja a megoldást.

A klímaváltozás kezelése   szakmailag fontos kihívás, hiszen az erdő adja azt a vonzó és egészséges keretet, amely nélkül a turisztikai fejlesztések hasznosulása is megkérdőjeleződik. Éppen ezért az erdők kezelése, alkalmazkodóképességének javítása az egészségmegőrzési és turisztikai funkciók fenntartása szempontjából is kulcsfontosságú.

– A szakemberek munkája mellett ebben az egész társadalom felelős szemléletére szükség van, amit szemléletformálással, a környezeti nevelés eszközeivel erősítünk – mutatott rá. Ezért is indította el a tárca Facebook-oldalán a Keressük Magyarország legszebb erdejét! című nyereményjátékot.

– Kíváncsiak voltunk, hogy Magyarország lakosai mely erdőt nevezik meg a legszebbnek, hol szeretnek a legtöbb időt eltölteni, hova kirándulnak szívesen, illetve nem titkolt célunk volt kirándulási tippeket adva megmutatni gyönyörű erdeinket – mondta el az államtitkár. Majd megjegyezte, a fotók alatt idővel történetek, személyes bejegyzések is elkezdtek megjelenni. A Facebook nyereményjátékában hetente mutatnak be egy-egy állami erdészeti társaságot és hozzájuk kapcsolódóan nyolc fotót, amelyekre szavazni lehet. 

A játékban jelenleg az Északerdő Zrt. Zsófia-kilátója vezet a körülötte lévő erdőkkel, második a Nyírerdő Zrt. Baktai-erdője és harmadik a Bakonyerdő Zrt. Cuha-völgy helyszíne. A szavazáson részt vevők között hetente értékes nyereményeket sorsolnak ki az állami erdészeti társaságok felajánlásaiból. A verseny nagyon szoros, szavazni még július 16-ig lehet.

Borítókép: Bakonyi bükkös (Fotó: Bakonyerdő Zrt./Gombási Mónika)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.