Háttérbe vonuló lakáshitelezés

Az alacsony kamatkörnyezetben még az emelkedő ingatlanárak ellenére is 50–65 százalékos arányt ért el a hitelből is finanszírozott lakásvásárlások aránya. Jelenleg kevesebbet és kevesebben vásárolnak hitel segítségével ingatlant, azonban az éves tranzakciószám az egyéni élethelyzetek miatt nem esik egy bizonyos szint alá.

2023. 09. 28. 16:03
null
20220516 Győr Albérlet árak megyei körkép, Képen: kiadó ingatlan, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld Fotó: Csapó Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy átalakuláson megy keresztül a lakáshitelezés. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője lapunknak elmondta: a 2008-as válságot követően – amikor a gazdasági-környezeti feltételek javulásnak, a kamatok pedig csökkenésnek indultak – kapott újra lendületet a hitelezés is. Kifejtette, hogy a 2010-es évek közepére hét-nyolc százalékos lakáshitelkamatok voltak jellemzőek, mindez pedig alacsonyabb ingatlanárak és kisebb gazdasági teljesítmény mellett. Az elmúlt évtized közepétől az ingatlanok ugyanakkor folyamatosan és jelentősen drágultak, nemritkán egy év alatt húsz-huszonöt százalékot, ami havi szintre bontva is jelentős áremelkedést jelentett. A szakértő erre egy példát is hozott: egy ötven négyzetméteres, 45-50 millió forintos lakás egy hónap alatt egymillió forintot is drágulhatott. Ugyanakkor ha valaki csupán ugyanennyivel igényelt magasabb hitelt, egy 15-20 éves (de mindenképp hosszabb távú) konstrukció havi törlesztőrészletében legfeljebb néhány ezres pluszt jelentett. Az árak és a bérek növekedésével és a kamatok csökkenésével így jutott el az ingatlanvásárlások hitelezési aránya a 2021 nyarán mért 50-53 százalékra országos átlagban. Ha nem csak a kifejezetten lakáscélú konstrukciókat nézzük, amilyen a babaváró is, az ingatlanügyletek közel kétharmada során történt hitelfelvétel.

Jóval kevesebb az ingatlanügylet és kevesebb a lakáshitel-igénylés is, mint a csúcspontnak számító 2021 nyarán 
Fotó: Kisalföld/Csapó Balázs

Balogh László elmondta: jelenleg kevesebbet és kevesebben vásárolnak hitelből, most az egyedi élethelyzetek miatti vásárlások uralják a piacot, emiatt pedig akkor sem esik évi nyolcvan-százezezer alá az ingatlan adásvételek száma, ha kedvezőtlenek a kilátások vagy a jelenlegi feltételek. Ugyanakkor – tette hozzá – a típus, a méret vagy az állapot tekintetében kompromisszumot kötünk.

Az új építésű lakásokról szólva megjegyezte: azzal, hogy a megvásárlásukhoz húszszázalékos önerő kellett, és az építtető viseli az átadásig terjedő esetleges kockázatokat, sokan befektetésnek használták és úgy tudták eladni drágábban a már kész lakásokat, hogy nem költöztek be, és még hitelfelvétellel együtt is megérte új építésű lakást venni a tervezőasztalról, és később drágábban továbbadni.

Ma a saját célra vásárlók kerültek előtérbe, amihez hozzájön a csokszabályok módosítása és az is, hogy  jelenleg az állampapír sokkal jobban megtérülő befektetés az ingatlannál. A szakértő szerint a mai helyzetben nehéz megállapítani, az ingatlanvásárlások mekkora hányadánál igényeltek hitelt, a legnagyobb érdeklődés az átmeneti megoldásként szolgáló személyi kölcsönök és a támogatott konstrukciók iránt van.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kisalföld/Csapó Balázs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.