Együtt az egészséges, hosszú életért (X)

Világszínvonalú és világszintű kutatás részeként indította el 2021-ben a Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ a Health For Hungary – Hungary For Health (H4H) Programot. A célja önkéntesek vérmintáinak segítségével egy olyan új generációs diagnosztikai eszköz kifejlesztése, amellyel bizonyos betegségek még a tünetek megjelenése előtt, molekuláris szinten felismerhetők. A programhoz eddig több, mint tízezren csatlakoztak, hogy hozzájáruljanak az orvostudomány fejlődéséhez.

2023. 10. 04. 22:00
Little girl kissing her grandmother
Fotó: Westend61
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ (CMF) nonprofit kutatóintézet, amelynek nemzetközi csapatában orvosok, ápolók, lézerkutatók, molekuláris biológusok, mérnökök és adatelemzők dolgoznak együtt egy új, molekuláris ujjlenyomatnak nevezett véralapú diagnosztikai rendszer fejlesztésén, tesztelésén és validálásán. Ez az eszköz olyan ultrarövid impulzusú lézertechnológián alapul, amely a személyek vérmintáinak molekuláris összetételét elemzi, és ezáltal nyomon követhetővé teheti az egészségi állapotuk változását, valamint segíthet észrevenni a kialakuló betegségek korai jeleit.

A vér molekuláris ujjlenyomatának megállapítása és az abban bekövetkező esetleges változások figyelemmel kísérése új távlatokat nyithat az orvosdiagnosztika területén, így a következő generációk jövőjére is pozitív hatással lehet.

 

 

Megelőzés és hatékony gyógyítás

Az orvostudomány egyik fontos felismerése, hogy egy betegség megelőzése sokkal könnyebb, mint annak kezelése. A XX. században sikeresen vették fel a harcot a fertőző betegségekkel, így az idő előtti elhalálozások száma is erőteljesen lecsökkent. Az elmúlt évtizedekben mindez azonban jelentősen megváltozott, mivel az 1990-es évek közepétől a nem fertőző betegségek sokkal nagyobb terhet róttak az egészségügyi ellátásra mint a fertőzőek. Míg a nem fertőző betegségek globálisan a halálozások 70 százalékáért felelősek, addig Magyarországon ez a szám 94 százalék.

 

A megelőző ellátás kiemelt célpontja a korai elhalálozások négy fő oka: a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, a cukorbetegség és a krónikus légzőszervi megbetegedések. Ezek közül a legelterjedtebbek a szív- és érrendszeri betegségek – megdöbbentő, hogy az általuk okozott halálesetek nyolcvan százaléka elkerülhető lenne megelőzéssel.

A megfelelő kezelés alkalmazása, más néven elsődleges megelőzés a tüneteket okozó betegségek kialakulásának megelőzésére összpontosít. Ez sajnos ma Magyarországon kevésbé hatékony, mint a nyugat-európai országokban, emiatt hazánkban rövidebb a várható egészséges élettartam.

 

Mi történik a H4H programban?

A Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ kiemelten fontosnak tartja a személyre szabott egészségügyi ellátás biztosítását és a betegségek azonosítását még a tünetek megjelenése előtt. A H4H program keretében tíz éven keresztül gyűjtenek mintegy 15 ezer önkéntestől vérmintákat. A longitudinális vizsgálat célja, hogy megállapítsák a résztvevők egyedi molekuláris ujjlenyomatát, ezért egy csepp vérplazmát ultrarövid lézerfénnyel átvilágítanak, és a gerjesztett molekulák által kibocsátott fényhullámokat egy rendkívül érzékeny lézeres méréstechnika segítségével vizsgálják. Az ezzel a módszerrel mért adatok, vagyis az infravörös molekuláris ujjlenyomatok referenciatartományát – hasonlóan a klinikai laboratóriumi paraméterek referenciatartományához – megállapítják, és ezzel meghatározhatóvá teszik az egyes személyek közötti különbségeket és az egyénen belüli változásokat.

 

A mérési eredményeket a normálistól való eltérések felismerése érdekében egy személyre szabott normál tartományhoz viszonyítva értékelik, ez a módszer – ideális esetben – lehetővé teszi a rendellenességek lehető legkorábbi felismerését.

Az egyénen belüli változások mérésével az esetleges betegségek kialakulása kimutatható és nyomon követhető lehet, ezért a programban részt vevőket több éven keresztül vizsgálják. A CMF a vérmintákat és a hozzájuk tartozó klinikai adatokat szakmailag a legmagasabb szinten kialakított minőségbiztosítási rendszerben, az adatvédelmi szabályok teljeskörű, gondos betartásával a GDPR-rendelkezéseknek megfelelően tárolja. A programról további információk a h4h.hu weboldalon olvashatók.

Mára már több mint tízezer önkéntesrésztvevője van a H4H programnak. A résztvevők amellett, hogy támogatják az orvostudomány fejlődését, saját egészségi állapotukat is nyomon követhetik, hiszen minden egyes vérminta adásakor elkészítik a laboratóriumi vérvizsgálatukat is. Az egyénen belüli változások pontosabb figyelemmel kísérése és kutatás eredeményessége érdekében évente egy–három alkalommal ajánlott a mintaadás.

A H4H program hosszú távú célja, hogy hozzájáruljon a teljes magyarországi lakosság egészségi állapotának nyomon követésére alkalmas módszer kifejlesztéséhez.

 

Komolyan venni a kockázatokat

A H4H programban a vérvizsgálat és a kérdőívekre adott válaszok alapján összegyűjtött adatok segítségével számos betegség korai felismerése már ma is lehetséges.

Ilyen állapot például a koleszterinszint, a cukorbetegség és a pajzsmirigybetegség, amelyek, ha nem kezelik őket, növelik a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a korai elhalálozás kockázatát. Sajnos világszerte elterjedt gyakorlat, hogy ezeket a kockázati tényezőket nem veszik kellőképpen komolyan.

A rendszeresen ismétlődő, rutin laboratóriumi vizsgálatok és az egészségügyi szakemberek által végzett rendszeres ellenőrzések eredményeképpen sok résztvevő esetében azonosítottak olyan, már meglévő alapbetegséget, amelyről ők maguk sem tudtak. Ha a program résztvevői közül a vérvizsgálat során valakinél ilyen, a háttérben csendesen meghúzódó problémát észlelnek, a háziorvosához irányítják a megfelelő kezelés érdekében. A klinikai kutatásban részt vevő személyeknél rendszeresen megismétlik a vérvizsgálatokat, hogy ellenőrizzék, segített-e az alkalmazott kezelés.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a H4H program már eddig is sok pozitív eredményt hozott résztvevői számára, de a végső célok eléréséig még számos vizsgálat áll a kutatók és az önkéntes résztvevők előtt.

A jelenleg elérhető diagnosztikai módszerek csupán néhány betegség szűrésére alkalmasak, a CMF ennél sokkal előbbre tekint: céljuk a vér összetevőinek széles skálájának ellenőrzésével egy megbízható egészségmonitorozási rendszert létrehozni.

Hisznek abban, hogy ez az új, lakossági szűrővizsgálat a betegségek korai felismerésével és megkezdett kezelésével segíthet megelőzni számos halálesetet, így hozzájárulhat a várható egészséges élettartam növeléséhez.

Az NKFI alapból, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával megvalósuló program.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.