Mennyi pénzt kap a Nobel-díj mellé Karikó Katalin és Krausz Ferenc?

Épp az idén emelték meg a Nobel-díj pénzjutalmát, immár 11 millió svéd koronát fizetnek ki a nyerteseknek. Ez azért is lehet érdekes, mert két magyar tudósnak is odaítélték 2023-ban a legmagasabb szintű tudományos elismerést.

2023. 10. 04. 7:10
nobel
(FILES) Nobel medals are displayed at the laboratory of Alfred Nobel, where powder trials and experiments with artificial rubber and synthetic threads were carried out, in Karlskoga, Sweden on September 16, 2021. On Monday, October 2, 2023, a week of announcements of the Nobel Prize will kick off. The awards, first handed out in 1901, were created by Swedish inventor and philanthropist Alfred Nobel in his 1895 will to celebrate those who have "conferred the greatest benefit on mankind." (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP) Fotó: Jonathan NACKSTRAND / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen az idén emelték meg egymillió svéd koronával a Nobel-díjjal járó jutalom összegét, amint erről néhány hete tájékoztatott a Nobel Alapítvány – idézi fel a Világgazdaság. Ez azért is lehet érdekes, mert két magyar tudósnak is odaítélték 2023-ban a legmagasabb szintű tudományos elismerést. 

Karikó Katalin orvosi, Krausz Ferenc pedig fizikai Nobel-díjat kapott.

Mennyi pénzt kap a Nobel-díjjal Karikó Katalin és Krausz Ferenc?

A megemelt összeg 11 millió svéd korona, ez átszámítva mintegy 363 millió forint. Mivel Karikó Katalin és Krausz Ferenc is megosztva kapta meg a díjat, ezért ez az összeg sem teljes egészében kerül hozzájuk. Karikó Katalin ennek a felét, durván 182 millió forintot, Krausz Ferenc pedig a harmadát, nagyjából 121 millió forintot vihet haza.

Ez már önmagában sem kis összeg, de ráadásul ha Magyarországon adóznának, még adómentes is lenne. A Hvg.hu hívta fel rá a figyelmet, hogy 2002 óta a magyar adójogszabályok szja-mentességet állapítottak meg a Nobel-díj jutalomösszegére. Abban az évben nyert irodalmi Nobelt Kertész Imre, és korábban a Nobel-díj után járó pénz nem szerepelt az adómentes jövedelmek felsorolásában. Ez tehát egyértelműen az írózseninek tett állami gesztus volt – írja a Világgazdaság.

De hogy valójában mennyit is ér a Nobel-díj: a szervezet a pénzdíjakat az elmúlt években felfelé és lefelé is módosította. Még 2012-ben az addig tízmillió koronás összeget nyolcmillióra vágták vissza pénzügyi okokra hivatkozva. Aztán 2017-ben ezt kilenc-, majd 2020-ban ismét tízmillió svéd koronára növelték. Most tehát már 11 millió koronát adnak, amit leginkább az alapítvány stabil gazdálkodásával indokoltak. Ugyanakkor az is igaz, hogy az elmúlt évtizedben a svéd korona mintegy harminc százalékot veszített az értékéből az euróval szemben. Tehát ha valaki nem svéd állampolgárként kapja meg a Nobelt, akkor a jutalmat átváltva akár dollárra, akár euróra lényegesen rosszabbul jár.

Tehát például most a 11 millió svéd korona körülbelül 986 ezer dollárt ért, míg például 2013-ban az akkor fizetett nyolcmillió korona még 1,2 millió dollárt ért. 

Persze a Nobel-díj elsődlegesen nem a pénzről szól, hanem annak az elismerése, hogy valaki a világ egésze szempontjából is maradandót alkotott. Ennek az értékét pedig tulajdonképpen nem is lehet pénzben kifejezni. 

Az idei Nobel-szezon október 2-án kezdődött. Először az élettani és orvosi díjakat ítélték oda, majd a fizika, kémia, irodalom és béke kategóriákban hirdetnek ki győztest. Ha lehet hinni az előzetes esélylatolgatásnak, Magyarország (Krasznahorkai László) lehet az egyik várományosa az irodalmi Nobel-díjnak. 

Borítókép: Jelenleg 11 millió svéd korona jár a Nobel-díj mellé (Fotó: AFP)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.