Visszaesett az energiafogyasztás

Folytatódott az idei első negyedévben a hazai energiaigény mérséklődése. A csökkenő tendencia tavaly április óta tart. A nemzetközi energiaválság mindenütt a fogyasztás visszafogását hozta magával, ebben azonban sajnos az európai ipar gyengélkedése is szerepet játszik.

2023. 10. 03. 5:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt időszak kulcsterülete kétségkívül az energiaellátás lett. Az orosz–ukrán háború és a szankciós politika alapjaiban alakította át a korábbi évtizedek európai beszerzésit. Mindez tetézte a már korábban kirobbant energiaválság kedvezőtlen következményeit, elég csak az elszaladt árakra gondolni. A drágaság mellett még fontosabbá vált a kérdés: egyáltalán megoldható-e teljes biztonsággal Európa energiaellátása?
A kontinens az elmúlt telet egész szépen átvészelte, ám ennek súlyos ára volt. A kedvezően enyhe időjárás és a takarékosság mellett ugyanis az ipari termelés visszaesése járult hozzá az energiaigény csökkenéséhez. Több vállalat csődbe ment vagy korlátozta a működését. Nem beszélve arról, hogy cégek sora kezdett hozzá Európa elhagyásához. Magyarországon a kormányzat több intézkedésse sietett a vállalatok és a lakosság megsegítésére. Idetartoznak a különböző támogatási programok, a kedvezményes hitelkonstrukciók, valamint a rezsicsökkentés fenntartása az átlagfogyasztás mértékéig.

A Központi Statisztikai Hivatal rámutatott arra is, hogy az idei év első negyedévében az ipari termelés mérséklődéséhez hozzájárult a kibocsátásból 3,1 százalékkal részesedő energiaipari termelés is, melynek volumene 24 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakáétól. 

Ebben szerepet játszott az is, hogy a hazai, takarékosabb energiaigény (részben a megszokottnál enyhébb időjárás és a visszafogottabb feldolgozóipari teljesítmény hatására) tizenöt százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva. 

A csökkenő tendencia 2022 áprilisától tart. A villamosenergia-fogyasztásunk folyamatosan elmaradt az egy évvel korábbitól, az idei első negyedév energiaigénye a 2022. azonos időszakánál 6,7 százalékkal volt alacsonyabb. A földgázfogyasztást szintén hasonló tendencia jellemezte, melynek mértéke 2022 februárjától minden hónapban alatta maradt az egy évvel azelőttinek. A 2023 első négy hónapjában elhasznált 3,8 milliárd köbméter 22 százalékkal volt kevesebb az előző évinél.

Az Energiaügyi Minisztérium nemrégiben szintén felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi energiaválság mindenütt a fogyasztás visszafogását hozta magával, így nálunk is. Tavaly a megelőző évhez képest összességében mintegy 17 százalékkal kevesebb gázt használtunk fel. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a 2021-es lakossági igényekhez mért gáztárolói töltöttség mára meghaladta a 150 százalékot. 

Így már jóval a fűtési szezon előtt, kizárólag belföldi forrásból is bőséges, hatmilliárd köbméteres készletmennyiség áll rendelkezésre ahhoz, hogy a magyar családok fagyosabb télben is melegen tarthassák otthonaikat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az elmúlt héten Pozsonyban beszélt Európa energiaellátásról. A tárcavezető jelezte: az ellátási válságra a legjobb megoldást a nukleáris kapacitások növelése jelenti, mivel az atomerőművek olcsón és biztonságosan tudnak nagy mennyiségű elektromos áramot előállítani. Ismert, Németország az idén állíttatta le a még működő atomerőműveit. Ennek hatása hamar megmutatkozott, az ország az idei második negyedévben 7,1 milliárd kilowattórával több elektromos áramot importált, mint amennyit exportált. Ez nagyjából megegyezik az utolsó három német atomreaktor által 2022 második negyedévében termelt 7,3 milliárd kilowattóra árammennyiséggel. A második negyedévi szám a legmagasabb negyedéves importtöbblet a statisztikák vezetésének 1991-es kezdete óta.

Borítókép: Továbbra is nagy kérdés, hogy megoldható-e a kontinens teljes ellátása (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.