Belgium lehet a tizenkettedik szankciós csomag vesztese

Kétséges a még csak készülő tizenkettedik szankciós csomag értelme, mert bár az orosz gyémánt importjának tilalmát valóban megérezheti az orosz gazdaság, az kerülőúton így is eljut az Egyesült Államokba, nem utolsósorban pedig jóval kisebb bevételi forrást jelent az energiahordozóknál.

2023. 11. 27. 18:20
gyémánt, diamond, szankció
Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tizenkettedik szankciós csomag jelenleg még egyeztetések alatt áll, ezért a végleges tartalma még változhat. Ami a jelek szerint biztosan benne lesz: újabb 120 személyt és orosz vállalatot sújthatnak szankciókkal, akik részt vettek a választások lebonyolításában a megszállt ukrán területeken, vagy akik döntéshozó pozíciókkal bírnak az orosz védelmi szektorban. Ez megint csak inkább szimbolikus jellegű korlátozás, Oroszországra nézve nagyon nem lesz hatása – kommentálta lapunk megkeresésére Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója. Hozzátette, ezen kívül újabb, kettős felhasználású termékek exportjának tilalmával bővíthetik az eddigi termékek listáját. A kiszivárgott tervek szerint bizonyos gépek, lítium akkumulátorok vagy a drónokban használt motorok lehetnek ezek között. 

gyémánt, diamond
Az orosz gyémántok kitiltása másfél éve napirenden van, de jóval kisebb gazdasági hatása lenne, mint az energiahordozók tilalmának
(Fotó: Shutterstock)

Ugyanakkor ami a 12. szankciós csomag legfontosabb lépése lehetne, az az orosz gyémántok importjának a teljes betiltása lenne – mutatott rá. Szerinte a legfontosabb kérdés az, lesz-e egyáltalán értelme a legújabb szankciós csomagnak, hiszen az Egyesült Államok is már több mint egy éve tiltotta ki az Oroszországból származó gyémántokat, amelyek a jelek szerint azóta is zavartalanul bejutnak az országba. Moszkva eddig ki tudta játszani a szankciókat. És miközben a világ legnagyobb tőzsdéje a belgiumi Antwerpenben van, a világ legnagyobb gyémántfeldolgozója India, ahol az összes gyémánt kilencven százalékát feldolgozzák.

Az orosz gyémántok kitiltása már másfél éve napirenden van, de eddig nem fogadták el, mégpedig a már említett belgiumi gyémánttőzsde és -kereskedelem miatt. Amíg az Egyesült Államok vagy Kanada már 2022 tavaszán kitiltotta az orosz gyémántokat, addig a belga lobbitevékenység miatt ez eddig nem történt meg. Az orosz gyémántok kitiltása így leginkább Belgiumot érintené a legjobban, amely a hírek szerint hajlandó engedni a kérdésben – magyarázta Bendarzsevszkij Anton. A kiszivárgott hírek szerint van még, amiről a mai napig viták folynak a háttérben. Felmerült a harmadik országból származó, tehát nem európai gyártású, kettős felhasználású termékek exportjának a tilalma, de ezt több EU-tagország ellenzi. Időről időre felvetődik az orosz nukleáris fűtőanyag importjának a betiltása, de több európai atomerőmű sajátosságai miatt, amelyek jelenleg csak orosz fűtőanyaggal tudnak üzemelni, ezeknek a szankcióknak az elfogadására nincs sok esély, Magyarország kifejezetten ellenezné, hiszen ezek a szankciók közvetlenül érintenék a magyarországi energiaellátást és az ellátásbiztonságot. A csomag többi részében valószínűleg nem lesz vita a részünkről.

Ha sikerülne elérni az elsősorban a gyémántok kitiltásával járó szankciók működését, annak Bendarzsevszkij Anton szerint lenne mérhető gazdasági hatása, ugyanis Oroszország a világ egyik legnagyobb gyémánttermelője. Ugyanakkor a gyémántokból származó bevétel össze sem mérhető az energiahordozókból származó bevétellel, amely ellen hatástalannak bizonyultak az eddigi szankciók. Oroszországnak a gyémántkereskedelemből 2021-ben közel ötmilliárd dollár bevétele származott éves szinten. Ugyanakkor, összevetésül, az elmúlt hónapokban az energiahordozók exportjából havi szinten keresnek hat-hét milliárd dollárt. Mindenesetre Belgium mindenképpen rosszul járhat, ha a tőzsdei kereskedelem központja a szankciókat követően Dubajba vagy Indiába helyeződhet át, sőt, ez a trend valójában már az elmúlt másfél évben el is kezdődött.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.