Kázmér 2024. március 4.
logo

Együttműködési megállapodást írt alá hazánk a koreai gazdasági és pénzügyminisztériummal

2023.11.17. 12:03
Együttműködési megállapodást írt alá hazánk a koreai gazdasági és pénzügyminisztériummal

Elsőként írt alá együttműködési megállapodást Szolnoki Szabolcs, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) technológiáért felelős helyettes államtitkára a Koreai gazdasági és pénzügyminisztériummal a koreai Gazdasági Innovációs Partnerség Program (EIPP) kapcsán pénteken – közölte a tárca az MTI-vel.

Közölték: Korea idén ünnepli diplomáciai kapcsolatainak 60. évfordulóját az Európai Unióval, ezért a koreai gazdasági és pénzügyminisztérium és háttérintézménye, a Korean Development Institute egész napos hibrid konferenciát szervezett november 17-én Budapesten. A konferencia keretében írták alá az együttműködési megállapodást a koreai gazdasági és pénzügyminisztériummal.

Szolnoki Szabolcs helyettes államtitkár a megállapodás margóján a tárca közleménye szerint elmondta, 

Dél-Korea mára hazánk egyik legnagyobb befektetője, 2021-ben onnan érkezett a legtöbb befektetés az országba, mintegy ezermilliárd forint értékben. A hazánkban lévő közel 260 dél-koreai hátterű vállalat mintegy húszezer embernek ad munkát Magyarországon.

Hozzátette: a nemzetközi együttműködési program célja, hogy a részt vevő nemzetek tudását, gyakorlatát figyelembe véve a fenntartható növekedésre és kihívásokkal szembeni gazdasági ellenálló képességre irányuló közös innovatív projektek területén jöjjön létre szoros összefogás. Magyarország első uniós országként csatlakozott a több szakaszban megvalósuló és a tervek szerint 2028-ig tartó együttműködéshez. A jelenlegi, 2023–24-es szakaszban az együttműködés az elektronikus mobilitás kérdéseire terjed ki. Széles körben, több hazai minisztérium ágazati munkájára kiterjedő módon csökkenti a klímaváltozás egyik legfőbb oka, a szén-dioxid-kibocsátás hatását, az oktatástól kezdve az akkumulátorok gyártástechnológiáiig, használatáig a közlekedésszervezésig bezárólag.

A szándéknyilatkozat célja kettős: egyrészt az e-mobilitás terén megkezdett közös munka hatékony elősegítése, másrészt a jövőben tovább szeretnénk lépni, ezért az együttműködés kibővítéséről is szól a ma aláírt dokumentum – tette hozzá a helyettes államtitkár.

 

Borítókép: Az EcoPro dél-koreai vállalat 280 milliárd forintos beruházásának alapkőletétele Debrecenben idén tavasszal (Fotó: MTI/Balázs Attila)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.