Együttműködési megállapodást írt alá hazánk a koreai gazdasági és pénzügyminisztériummal

A hazánkban lévő közel 260 dél-koreai hátterű vállalat mintegy húszezer embernek ad munkát Magyarországon.

2023. 11. 17. 12:03
Borítókép: Letették az alapkövét az EcoPro vállalat 280 milliárd forintos beruházásának Debrecenben (Fotó: MTI/Balázs Attila) Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőként írt alá együttműködési megállapodást Szolnoki Szabolcs, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) technológiáért felelős helyettes államtitkára a Koreai gazdasági és pénzügyminisztériummal a koreai Gazdasági Innovációs Partnerség Program (EIPP) kapcsán pénteken – közölte a tárca az MTI-vel.

Közölték: Korea idén ünnepli diplomáciai kapcsolatainak 60. évfordulóját az Európai Unióval, ezért a koreai gazdasági és pénzügyminisztérium és háttérintézménye, a Korean Development Institute egész napos hibrid konferenciát szervezett november 17-én Budapesten. A konferencia keretében írták alá az együttműködési megállapodást a koreai gazdasági és pénzügyminisztériummal.

Szolnoki Szabolcs helyettes államtitkár a megállapodás margóján a tárca közleménye szerint elmondta, 

Dél-Korea mára hazánk egyik legnagyobb befektetője, 2021-ben onnan érkezett a legtöbb befektetés az országba, mintegy ezermilliárd forint értékben. A hazánkban lévő közel 260 dél-koreai hátterű vállalat mintegy húszezer embernek ad munkát Magyarországon.

Hozzátette: a nemzetközi együttműködési program célja, hogy a részt vevő nemzetek tudását, gyakorlatát figyelembe véve a fenntartható növekedésre és kihívásokkal szembeni gazdasági ellenálló képességre irányuló közös innovatív projektek területén jöjjön létre szoros összefogás. Magyarország első uniós országként csatlakozott a több szakaszban megvalósuló és a tervek szerint 2028-ig tartó együttműködéshez. A jelenlegi, 2023–24-es szakaszban az együttműködés az elektronikus mobilitás kérdéseire terjed ki. Széles körben, több hazai minisztérium ágazati munkájára kiterjedő módon csökkenti a klímaváltozás egyik legfőbb oka, a szén-dioxid-kibocsátás hatását, az oktatástól kezdve az akkumulátorok gyártástechnológiáiig, használatáig a közlekedésszervezésig bezárólag.

A szándéknyilatkozat célja kettős: egyrészt az e-mobilitás terén megkezdett közös munka hatékony elősegítése, másrészt a jövőben tovább szeretnénk lépni, ezért az együttműködés kibővítéséről is szól a ma aláírt dokumentum – tette hozzá a helyettes államtitkár.

 

Borítókép: Az EcoPro dél-koreai vállalat 280 milliárd forintos beruházásának alapkőletétele Debrecenben idén tavasszal (Fotó: MTI/Balázs Attila)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.