Nem költhet a német kormány

A kormánykoalíció a pandémiás segélyekből akarta finanszírozni az éghajlatvédelmi projekteket, ami viszont nem tett jót a költségvetésnek.

2023. 11. 21. 13:50
Scholz német kancellár
Forrás: Getty Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább mélyül a német költségvetési válság, miután a pénzügyminisztérium az alkotmánybíróság múlt heti döntésére válaszul rendkívüli kiadási stopot rendelt el, gyakorlatilag mozgástér nélkül hagyva Olaf Scholz német kancellár kormányát – írta a Bloomberg nyomán a Világgazdaság.

Scholz német kancellár
Fotó:  Getty Images

Az alkotmánybírák múlt hét szerdán hoztak döntést arról, hogy a világjárvány elleni küzdelemre elkülönített, fel nem használt adósságengedélyeket a kormány nem csoportosíthatja át egy olyan éghajlatvédelmi alapba, amely a nagyvállalatok zöldprojektjeit finanszírozná.

A német költségvetési zárlat a teljes Scholz-programot romba döntheti – összegez a lap, majd megemlíti, Robert Habeck gazdasági miniszter szerint az ítélet valószínűleg más ilyen speciális alapokat is érinthet, például a magas energiaárak mellett bevezetett tehermentesítési csomag is, amely a háztartásokat és a vállalatokat segítette volna a növekvő kiadásokkal szemben.

Németországnak 29 költségvetésen kívüli alapja van, mintegy 870 milliárd euró értékben – ebből egyedül a katonai kiadások 100 milliárd eurója van biztonságban, ez ugyanis az alkotmányban is szerepel.

A kormánynak a héten kell véglegesítenie a jövő évi szövetségi költségvetést, ám a bírósági döntés miatt most sürgősen külső szakembereket kellett behívniuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.